Videoton , már megint ...


Forrás: 
Saját
Videoton , már megint ...

A  "híres" export széria , masszív rétegelt lemez , furnérozott dobozok , HA 13/ 13 K közép - mély , HD 10/ 8 K magas ...  Az előbbi : 20 - 7000 Hz , utóbbi : 2 KHz - 20 KHz ...

A mély AlNico mágneskörű , a súlya :1,5 Kg !!!

Minimax - 3 DT 132 E

 

A mélyek ... ccc 003.JPG

:-) Olyan 100Hz az alsó határfrekvenciája a hangsugárzónak, a felső meg 12k, fölötte meredeken esik a 100mm-es középhangszóró (amit néha magasnak neveztek el).

 

A hangszóró tömege meg maximum szállításnál lehet fontos, de ha már 1,5 kg, a ferrites verzió is 1400g körül volt, szóval kb. mindegy. Úgysem ettől szól jól, vagy rosszul.

hangszoros képe

s minimax mély.jpg

hangszoros képe

Hát nem akarodzik kiismerni, hogy lehet itt a képet beszúrni.

Ha a funéros, akkor nem a legjobb eresztés. A mügyantávval bevont a legjobb. Annak a rétegeltje is eszelős jó volt. A szivacséle akusztikailag jobb volt, mint a maiak. Na de azért az se volt ídőálló.

ÁDY képe

Megoldottam a képet :o)

(Az volt a baj, hogy túl nagy képméretet jelöltél be. A hozzászólásokba elég a 300x400-as méret.)

Szia Laci bácsi !!!

 

Ez az a doboz ( ok ) , jóminőségű rétegelt lemez furnérozva , műgyanta fényezés , nincs csavar rögzítő fül mint a későbbi szóróknál , védőfesték a mágnesen ....... Nétd meg a kis képeket ...

Zubor F.   leo

Tipikus példa arra, hogyan lehet egy szerencsétlen hangszórót az eredetitől még tovább rontani. :-) A membránszélek és a hangszórótervezés azért ma egészen más szinten van. A régi módszerek gyakorlatilag esélytelenek.

hangszoros képe

hangszoros: Az újak meg nem szólnak.

rákos zsolt képe

ahimotu Nekem is vannak minimaxaim(3db) ebből 2db egyforma ,eddig nem foglalkoztam velük ,de most már kiváncsi lettem hogyan is szólnak, természetesen nem az eredeti vidis (közép)magasugárzójával, hanem a mostani hangfalam magasaival :(Visaton Dt 94-el) fogom kipróbálni ,biztos butitani kell az érzékenységén X ohmos előtét ellenállással ,de csak összehozom valahogy a váltóját.A mélysugárzóim nem  domború peremesek ,mert sima lapos gumit tett oda a vidi (ezt még nem akartam lecserélni,mert eredeti)valószínű, hogy így a mélyeknek nem lesz nagy mozgásterük ,de remélem a  hangzási  karakter így is megállapítható lesz.A bennük lévő hangszórók viszont, nem a képen látható kivitelüek ,de öntvény alusak.

A Visatonnal vigyázni kell, kb. 4,5-5k fölött használható jól.

rákos zsolt képe

ahimotu köszi ,de nem azt választottam beépítésre mégse ,most csak egy papiros SONY 6 ohmost teszek bele 6 mm-es rétegelt lemezre ráépítve, így hirtelen könnyebb elkészíteni  (a benne voltakat  különben szélezni kellene )mert az eredeti beépítési átmérőt 5-10 mm-el szűkíteni  kell-> esztergált fa karikával ,hogy csavarokkal  rögzíteni is lehessen  (de csak a somogyi DTF-12 kerülne bele),ezeket cseréltem le ugyan is a VISATON-okra és  azokhoz most nem nyúlok ,be lettek ragasztva -csavarozva , a hangfalamba.A váltóban egyébként 2db 10mF-os elkó (REMIX) meg egy 0.4mH-s tekercs volt  .

A kondikat lecseréltem zöld  ROE-ra,a tekercset meg benne hagytam kezdésnek :így az eredeti felálással kezdenék !A tapasztalatokat nemsokára megírom ,de a mélyeket később meg kellene rendes fekete gumiperemmel csinálni,de ez a jövő zenéje,mert nem tudom hol lehet ilyeneket szerezni (ami gumi és nem szürke szivacs!)lehet, hogy késöbb a H2000-től majd telefonon megkérdezem.

Nem jó a gumi, a hangszóró az eredetihez hasonlító PE membránszéllel működik elfogadhatóan.

 

A Remix elkó biztos? Abból inkább a fólia valószínű. A soros 10uF nem jó a magasnál, inkább 4,7-3,3 körül kell kezdeni, soros ellenállással csillapítva az érzékenységét.

Rákos Zsolt kolléga azt hiszem úgy gondolta, hogy két sorba kötött 10 mikrós kondi van a magasak előtt, azaz 5 mikró. Mintha úgy rémlene, hogy így volt, de nem Remix, hanem Mechanikai Művek kondikkal. Amúgy

én eleve nem ajánlanám a tuningot...

Az már valamivel másabb, de még mindig sok egy kicsit. A SAL dómra lecserélni tényleg nem érdemes, rosszabb 3000-10 000-ig, mint a papíros, fölötte meg hasonlóan esik, talán kicsit kevésbé.

Ez nagyon nem export széria kolléga! Az egészen más, annyira hogy fel sem ismernéd.

Attól függ, mikor, mert időben eléggé elhúzódó folyamat volt ez a hangsugárzó.

Videoton


Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton D204E midimax
Ismeretlen évjárat
Videoton DB 1600
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat
már


Fabrik Market daráló
Ismeretlen évjárat
Kalamáris
Találat: 2
Komár László
Találat: 2
Komár László
Találat: 3
Komar moped
Találat: 2
Lada Samara
Találat: 2