Videoton DC 2002A Hangsugárzó


Forrás: 
Hifi Magazin 3. 1980/2.
Videoton DC 2002A Hangsugárzó

Közepes méretű, zárt hangdobozok, köbtartalmuk 21,8 liter."Motorjuk" sorban 200, 100, illetve 25mm átmérőjű hangszóró, az utóbbi dóm-típusú. A doboz ízléses kivitelű, kifejezetten szép, attraktívabb, mint maga a rádió. (Egyébként az se csúnya, bár Liz Taylor határozottan szebb Cleopatra volt.) A fekete hangszóróborítót 4 darab műanyag rögzítőelem tartja. A csatlakozóvezetéket - piros pont! - nem DIN-hüvely fogadja, hanem egy szorítós befogó. (Erre utal az "A" betű a típusszám végén.) Megjegyezzük, hogy a hangsugárzók prospektusában közölt, a terhelhetőségre vonatkozó adatok (25, illetve 40W) nem egyeznek meg a doboz hátoldalára feltüntetett adatokkal (30,illetve 45W).

Ilyen hangfalpár nekem is van, bár már az idők során módosítottam rajta egyet, s mást...

Nekem is volt egy pár,de annyira nem tetszett a mély tartománya hogy eladtam.Nem tudom,valahogy olyan erőtlennek éreztem.Ettől függetlenül a magasai jók voltak.

Nekem is van egy ilyen típusú. Annak még a gyári(!) habszivacs-gumi széle van. Csak egy licét kellett cseréltetni rajta, mert elérett. Magasai tetszenek, bár lehet, h. az orion hs-282-é szebb. Mélytartományával nagyon meg vagyok elégedve, bár papíron csak 40Hz az alsó határ. Félelmetes vele filmet nézni a durva hátéreffektek miatt... Nekem elég jól szól ebben a szobámban, és nem is kívánok tőle megválni!

orion hs-500 képe

he-he hs 282-nél jobb? ez fix hogy fingod nincs az audiohoz

Senki nem írta hogy jobb. Azt irták hogy az orion hs-282 magasa szebb.

félre olvasstam és már anyian sziták az oriont hogy már elégvolt még egyszer bocsánat elnézést kérek

Nekem is van ilyen, bár a magasai mint ha nem a képen láthatóak lennének, hanem a késöbbi ezüstdóm fekete változata.

Ennél rosszabb hangfalat sokáig kellene keresni... se magas, se mély, se közép, de legalább kis terhelhetőségű. A "mélynyomó" gumipereme néhány év alatt egyszerűen elporladt, a magas dóm leragadt a saját ragasztójától, a középsugárzó a majomfogó rácsot levágva is csak trombitált... Mondjuk a dobozát fel lehetett használni új hangfal építéséhez Vifa hangszórókból.

ezel elnt kell mondanom mert nekem is van otthon egy ilyenem men egy csűcs hangfal de jól szól

Jónapot uraim!
Szerintem önök összekeverik a két típust ugyanis eme hangfalat kizárólag kaucsuk peremmel készítették és braun tól koppintott magasai voltak.
Amire önök gondolnak az tényleg egy baleset mármint a doboz az jó csak a váltó és a magas ami hagy kívánnivalót magaután a típus pedig:DC-2012.
A maggasa ugyan az á tól cettig mint a dc 2550-esben csak azt felejtették el a mérnökök,hogy a decibelben a magast legalább 30-35%-ban csökkenthették volna mert akkor korrektebb lett volna a hangkép.
És igen ennek a hangfalnak már a habszivacs perem volt a pereme és nem is szólt úgy mint a régebbi /lehet,hogy a perem miatt/.
Egyébb iránt külsőre jól mutat és eszembe is jutott hogy a DC-2012-es volt a Cleopatra hangfala és a 2002 az pedig az Aida készüléké és előbb a prométeuszé.
A Cleó lehet,hogy több méllyet adott neki ezért érthető,hogy mással nem úgy szól ahogy kéne.
Üdv Attila

Kiss Béla lászló képe

Kedves Attila, a Prométheus-hoz a D204-eket mellékelték szettben (Midimax), a széria végén mindenki olyant választott hozzá, amit akart (kapott). A Cleó szériadobozai voltak a DC2002-esek, a 2012-esek nem. A DC2002 a Cleóval együtt kifejlesztett dobozszéria tagja, akkorra az 5350-es Prometheust már kifuttatták. Az Aida hangdobozai kétutas 15l-es dobozok voltak, a pontos típus most nem jut eszembe.

Egyébként ezek csakis gumiszéllel kerültek forgalaomba, ahogyan írja, és kellemes hangú hangsugárzó, nekem is volt, picit harsogott a teteje. Persze akkor még én is más füllel hallgatóztam:O)

Nem mellesleg szerintem az egyik legszebb hazai hangdoboz, a kizárólag exportosok között találni még gyönyörűeket. De a kibuggyanó tömítőgitt, mint "hungaricum", ott is jelen volt:O)

Kaptam egy ilyen hangfalat,de a mélyet cserélni kell benne.
Már ki is vettem, el is dobtam, de nem jegyeztem fel a tipust...
Meg tudnád mondani a mély tipusát?
Ja, és milyen magast lenne érdemes venni hozzá?
Csak hangszoró 2000- ből mondj valamit!
Köszi előre is! :)

Sajnos új hangszóróra nem lehet cserélni, a jelnelegi H2000 típusok között nincs ami az eredetire hasonlítana. 200mm-ben zárt doboznál a régit kell javítani, szóval kár, h. eldobtad. Egyébként HA20, és -401 lenne a hozzá való hangszóró rajzszáma, a típus meg /1014.

Nekem a kocsiban van a ha visszakapom(bár lehet TK-s lesz az autó :-( a szervízből meg tudom nézni Neked a mély típusát.Én nagyon-nagyon régen a Bajcsyn vettem hozzá újjat de már akkor is csak szivacsos pereműt lehetett kapni gumisat nem (pedig az szebben szólt).

Üdv.

Ezt nézd még meg a hangszóró ügyben
http://orfeusz.addel.hu/detailproduct.php?productid=105634

atis képe

ERÖLKÖDIK,SMMI MÉLY....DE A MAGAS KÖZÉP JÓ!
ÖSSZECSAPOTT NAON!!!
ELISADTAM GYORSAN,SZERINTEM AZOTA TÜZREVALO LETT BELÖLE!

szegény nem eszt érdemli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sziasztok!

Nekem elég régóta van egy ilyen hangfalpárom, de sose tudtam hozzá megfelelő erősítőt szerezni, ezért egy régi combo de luxe lemezjátszót használtam erősítőnek. A lemezjátszó viszont bekrepált.

Tudtok ajánlani ehhez megfelelő erősítőt? Amikhez hozzájutottam az mind túl nagy volt, és recseget, vagy meg se nyikkant.

45W  4 ohm  

Hello! Nekem van egy ra 5350 s rádiós erősítőm most ujitom fel és utána eladnám.Én nem tudom ezeknek az ár folyamát de akit érdekel az szóljon köszi!Üdv Dávid.

gti3per888 képe

Szerintem ehez a hangfalhoz egy Unitra Mercury rádióerősítő jól passzolna (2x20w, ál-quadro), a pontos típúsára már nem emlékszem, asszem Dss-303 volt talán. Egyik havernak ilyen hangfalpárja van és ilyen rádióerősítőt használ hozzá, van hangja rendesen, az ablakok is beremegnek tőle. Am szerintem ezeknek a falaknak a kinézetük és a hangjuk is jó.

Üdvözletem mindenkinek!

 

Remélem itt kapok egy kis segítséget. Nemrég beszereztem családi maradékként 1 pár videoton dc 2002a típ. hangfalat. Nagyon a szívemhez nőtt, gyerekkorom óta megvan apámnak, de mára feleslegessé vált. Lehet h hangban vannak jóval jobbak, de a hozzáadott értéke számomra nagyon becses. Ezért szeretném rákötni a mostani audiorendszeremre, melyet egy harman kardon avr 41-es hajt, 8 ohmos ellenállással. elég kezdő vagyok ezért kérdezek ilyen basic szinten: ha egy 4 ohmos hangfalat ráteszek egy 8 ohmos erősítőre mi a következménye? a második kérdés maga a csatlakoztatás, ui. ezen még nem banándudó stb. van, h egy cleopatraba passzoló dugasz. elméletben tehát, ha ezt eltávolítom és szétszedem a vezetékeket be tudom e kötni őket a mostani audio láncba?

köszi a segítséget előre is

űdv ádám

Sziasztok! Sikerült hozzá jutnom egy(sajnos) kidobásra ítélt hangfalpárhoz, és az egyikből a mélyközép hiányzott, meg a hangváltó is! Mélyközepet sikerült szereznem eredetit(HA20/10K) de a hangváltó sajnos hiányzik még mindig belőle! Valaki tudna feltenni egy kapcsolási rajzot a hangváltóról? Vagy esetleg a hangváltó típusát ha le írná valaki, azt megköszönném! (mert két egyforma hangváltót szeretnék a hangfalakba!) :)

Egy mail a H2000-nek valószínűleg megoldja a problémát.

nekem is nagy segítséget tenne egy kapcsolási rajz, a H2000-nél próbálkoztam, sajnos nem tudnak segíteni...

 

Esetleg azóta valakinek sikerült szert tennie egy rajzra?

Én tudok segíteni,írjatok priviben mailcímet és reagálok!

panblue

Szervusz! Az e-mail címem pmobil03@gmail.com

Videoton hangfallal kapcsolatban érdeklődék.

DC4001-el kapcsolatban. Kérlek küldd le a megadott címre a te címed, hogy megírjam a kérdésem. Előre is köszi, üdv! Titán

Azért elég bénának kell lenni a két típus összekeveréséhez. A HFM is dilettánsok gyülekezete volt, nagyon sok hülyeséget írtak, de akadt köztük 1-2 épkézláb gondolat is. Amit erről a dobozról írtak, nem állja meg a helyét. Ennek a tipusnak még loudness nélkül is jók a mélyei, persze akkor nem, ha a legelőnytelenebb helyre teszik őket, vagy túltömik csillapítóval, rossz erősítőt párosítanak hozzá stb. Amiket levésrek róla, az inkább a 2012 ről szólt mint erről. Az valóban olyan mintha egy táskarádiót hallgatnának.

Üdv!

A 2012-t megvédeném ebben a témában,bár a magas emelés igaz a leírásból,viszont hogy nincs mélye az nem igaz.Amikor kézhez kaptam egy pár ilyet én sem számítottam semmi jóra...

A HFM-re kitérve megvan szinte az egész sorozat,sokszor én is mosolygok az ott leírtakon,de van ami valóban találó és hasznos.

Na meg érdekes így 20-30 év távlatából olvasgatni hogy mi és hogyan lesz a jövőben..na sok mindn egész más irányba ment el :))))))))))))))))))))))))

üdv: panblue

És láss csodát, ugyanaz a hangszórókészletük, vagy a HA20-402 bevezetése utáni időkben majdnem ugyanaz. És utóbbinak még jobb volt a mélytartománya, mint a kicsit korábbi, kicsit szélessávúbb mélyközép verziónak.

 

100-150Hz alatt esik az átvitel, az alsó határ féltérben is 60Hz körül van. Pont ezért volt az a bizonyos fiziológiai hangerőszab.

Nekem mind kettő van 2pár 2002-2012 és rt402 és hifi vel megy.

Sorba vannak kötve a hangfalak 10 ohm eredövel

Arnold2001 képe

2 pár van itthon. Mind a 2 nagyon szépen szól. Az egyik az hibátlan és eredeti állapotú. Szeretem a hangjukat :)

Videoton


Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton D204E midimax
Ismeretlen évjárat
Videoton DB 1600
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat