Videoton DC-4018 hangdoboz


Forrás: 
saját
Videoton DC-4018 hangdoboz

A Videoton DC-4018-asai. Ellentétben a HFM véleményével, nem szólnak ezek annyira rosszul, a hangjuk lágy, telt és minden hangszer talál magának megjelenési utat...

Bocsi, de elég sajátos ízlésed van, persze, hogy nem szólnak ezek olyan rosszul, egy Szokol rádióhoz képest. Viszont a jó hangzáshoz semmi közük nincs.

Én még nem hallottam ezt a típust szólni, de az biztos, hogy nagyon jól néznek ki.

Ha szerinted jól néznek ki akkor igen erős ízlésficammal rendelkezel XDXD.

Amikor készült még modern forma volt, mai szemmel nézve igen kommersz, alap, plebejus, droid szint... A mai távol keleti dijázn.

oldtimer képe

Nekem tetszik!

 

Egyet viszont nem értek és ez a sok hangszóró.

Mély-középből minek pl. 2db. bele?

 

üdv.: oldtimer

Kalmopirin képe

Nekem is tetszik!

Bár, talán túl sok az ezüst, egy kis fekete nem ártott volna bele. Pl. a potencióméter gomb és a magashangszóró.

Ám ez már csak részletkérdés :)

A hang a lényeg.

--

Kalmopirin

Bocsi,de nekem is van vidi falam,és igencsak meglepődtem,miután megszólaltattam.Egy kiváló toronnyal!(TECHNICS!!!komplett torony+equalizer!).Királyság!!!

A Videoton mindíg adott az igényes kivitelezésre esztétikailag. Ezt a hangfalat látva mély csalódás ér ezen a téren. Természetesen attól még a hangja nem lehet rossz adott esetben. Nekem valahogy az Orion HS-400 jut eszembe róla. Ha már itt tartok ez mindíg vitatéma, de szerintem az Orion mélyhangátvitel terén miníg alul maradt a Vidihez képest, a többi vitatható részemről.

BGY

Elmondom nektek hogy ez a hangfal rohadtjol szol!....Nekemis videoton van és ennél régi és gyönyörüen szol:)

A mai mini hifik meg tesco gazdaságos hangfalakhoz képest elképzelhető, hogy jó, de ez a mai átlagszintet minősiti... A Videoton tudott néhány elfogadható dolgot gyártani, de a hangfal sajnos nem volt közte. Hallgass meg mondjuk például egy 2o éves nálunk is árult Heybrook hangfalat és azután minősitsd a Videotont. Félek, akkor már más lesz a véleményed. Persze attól is függ, milyen zenét hallgatsz. Akusztikus zenére, jazz, stb. nem igen megfelelő, nagyzenekarra, klasszikusra még annyira sem. Talán a mai tufftuff zenékre estetleg rockra jó.

NGA képe

Maximálisan igazat adok neked. 2 jó hangfaluk volt:
A Minimax és a Preludium B32.

Szia! Azt írod, hogy a Videotonnak két jó hangfala volt a Minimax és a Preludium B-32, amivel teljesen egyetértek. Na de mi a helyzet a B-31-el, ami az előző típus volt, ugyanazzal a VIFA hangszórókészlettel ? Szerintem az ugyanolyan jó, vagy még kicsit jobb is volt, mint a B-32. Más. Olvastam itt valamelyik másik témánál, hogy volt B-30-as Preludium is. Ez igaz? Mert én B-30-ról nem hallottam soha! Ez valami prototipus lehetett, amit az egyszerű "droidok" nem láthattak, hallhattak? Csak B-31 és 1-2 évvel később a B-32-ről tudok. Üdv.: beneske

A videoton hangfalaknak semmi köze a hifihez, tedd rá egy A osztályú erősítőre és kifogod dobni. A heybook hangfallal meg egy nepon sem emlísd őket!!!!!!!!!!!!!

Ez így is van!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ez csak két apró ponton vitatható: 1. Ezek nem hangfalak. 2. Ezek HI-Fi minőségűek.

Persze a Hi-Fi minőség tág fogalom és nyílván vannak jobbak...drágábban.

Kalmopirin képe

Annyi igaz: "meg egy nepon sem" emliitem :-)

 

Nem is tudom, nekem is Videoton Dobozaim vannak /4utas/ és elvagyok velük.

 

Viszont a "tippadó"-t sem értem igazán.

Sosem szerettem, ha:

1. Valaki "kocka"

2. Szemellenzős

3. Megmondja a tutit!

4. Mindig neki van igaza!

5. A legrosszabb ha a fenti 4 együtt megvan benne, és mi a nyomaték a fő érv?

 

Ez > "!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

 

Az ilyen az dobja ki a billentyűzetét mert beragad a "!" karakter.

Nem mondom ki, hogy utánaugorhat, mert nem akarok vulgáris és durva lenni.

 

--

Kalmopirin

 

utóirat: Arról nem is beszélve, hogy: „Azt sem tudja milyen zenét hallgatok az általa kritizált ”készüléken”? " Mert mi van ha éppen Techno-t? Vagy az Art of Noise a kedvencem? Minek ahhoz "A" osztályú erősítő.

(megjegyzem lehet, hogy ő meg Iron Maident hallgat egész nap) :-)

Szerintem a Heybrook hangfalat egy napon ne emlegessük a videotonnal, ugyanis a videotonnak köze sincs a hifi kategóriához.

Azt a pár évtizedet is hozzá kell nézni! És nemtom melyik bírja majd tovább!

NGA képe

Hát ahogy olvasom fogalmad sincs miről van szó. A Heybrook HB1-eket kb 2 évtizede lehetett kapni itthon. És szinte mindegyik birja!

Kalmopirin képe

11 év múltán /az évtizedes hozzászólás után/ nekem még mindíg,

 

napi szinten hallgatva

 

A Videoton bírja.

 

--

Kalmopirin

Én Most szereztem egy párral, elég lerobbant állapotban, ( a doboz rendben volt)

 

Azzal nem értek viszont egyet, hogy BÁRMILYEN Heybrookkal kéne hasonlítgatni.

 

Aki egy kicsit is " beleásta magát" a Hifizés világába, az tudja , hogy a Heybrookkal nem azt a vásárlóközönséget célozták meg ,mint  Videotonnal .

 

2. : A Heybrook angol gyártmányú, és a Hifi magazin (, majd később mozaik) főszereplője volt sokszor, még  etalon is.

 

AKIK MÉG HiFiznek, és ilyen van a birtokukban, próbálják meg az alábbiakat:

 

- A hangfalba a csillapító "vatta" a szó szoros értelmében csak bele van górva. Ezt kiszeded, és szépen kilapítod, majd beleragasztod a falakra.

Mindenhová jusson! Az a barna , ami benne van, pont elég egybe. Technokollal, vagy palmatexxel. a keresztváltóraa nem feltétlen kell, amúgy mindenhova. Ja és vigyázzatok , hogy ne ragadjon bele a drót is! :)

 

-2 A hangfalat rakd állványra, vagy rakjrá tüskét csillapításnak. Figyelem! a magasság is számít! ha van ott valaki aki segít, kérd meg, hogy lassan emelje fel az egyiket , miközben szól! Csak az egyik szóljon!

 

-3 Ha kiszakadt a gumi a membrán körül, akkor ragassz újat a helyére. kb 400 FT- tól 1000 forint darabja. 3500 Ft-tal mindenképp kalkulálj a párhoz.

 

Nem nehéz, de odafigyelést igényel.  Palmatexxel ezt is.

 

és 4: Hallgasd meg ... fotelből.

 

AZT HISZEM, A KÜLÖMSÉG HALLHATÓ! SOKKAL SZEBBEN SZÓL! NINCS BUHOGÁS A BASSZUSOKNÁL,, SOKKAL KIEGYENLÍTETTEBB , természetesebb...

 

A heybrook szintjét nem fogja így sem megütni, de egy HS-280-as ét biztos. az pedig otthoni hifizésre pont elég...

lehet hogy gyegébvolt de nem ment szét nem porhatel 1992 vetem egy orion hs282 meg egy videoton cleopatrát nagyon szépén szoltak tényleg és 4 hangfalas sztereo erősitőn csak sajnos a videoton mély nomolya tonkre ment 6 év után, kicseréltem
saphir 1. dp 202a persze ezis tőnkre volt menve ugy vettem mer akorioban bizományos voltam obudán ez egy párcentivel ugyan nyagyob de a mágnes szint ugy gumiberemet tetetemrás a hangszoro helyét kiszélesitetem kőrfűrészel azota is szol persze márcsak a kis szobába 4 sztereoba orional

Látom te Írtál a S-90-d fóromba is"mér mia zene hát nem a" ezt is szépen írtad "mia" helyesen mi a!
Azért kétszer ilyen csúnyán nem ír egy iskolázott ember!
Ez már fáj!Merre tartunk!?
Lehetséges nem a te hibád, hanem az én igényeim magasak, de azért tanuljunk meg helyesen írni!!!!!!!
Írta Atesz

Kiss Béla lászló képe

Pontosítsunk: EGY kiváló hangdoboz: a Minimax. Ugyanis a Preludiumban VIFA motorok vannak,(a fent említett Heybrook HB-1 magasa is VIFA, csak akkor még SEAS néven futott) A Minimaxnak volt egy AlniCo-mágnesű, brit exportszériája, hallottam szólni: high end. most komolyan.Még a kónuszos csipogó ellenére is! A magyar dobozok "németes" hangúak: erős mély,-és magaskiemelés, elnyomott, vagy trombitáló prezensz(HS 400), erőteljesek, elevenek, forszírozottak, amíg a világ világ, a többség ezt a hangképet fogja szeretni,és keresni,ezért a vidi és orion boxok örökké eladhatóak lesznek.Mindemellett ezekhez a dobozokhoz mindig is ideológiák, emélkek kötődnek, régi vágyak, stb.. A mai, még egyáltalán létező sztereó dobozpárok annyiban különböznek amellett, hogy semmi közük a zenéhez, hogy még erőtlenek is, mint az őszi légy, tisztelet a kivételeknek, de azokat nem árulják akárhol. Szóval elektronikus zenéhez kiválóak, igényesebb műfajra nem ajánlhatóak, kivéve: Videoton Minimax(D(T)132(E)),legyen akkor a PreludiumB32 is, a régi-régi Brilliant (d152) Orion: Hs 20, 10,200. Szerintem:)

Egyáltalán öt hangszórós hangdobozhoz lehet korrekt hangváltót épiteni elfogadható árszinten? Egyáltalán szükséges öt különféle hangszóró egy olcsó hangdobozba? Csak a legkülönfélébb torzitások forrásául szolgálnak...

naemmekki képe

Az öt hangszóró úgy van bekötve, mintha a doboz háromutas lenne... Egyébként az is,... háromutas. A két magas és a két mély egymással párhuzamosan csatlakozik a hangváltóhoz. A korábbi véleményekhez annyit, hogy egyikben-másikban szinte szó szerint visszaköszön a boldogult Hifi Magazin szövege (pl: az őszi légy hasonlat)... Aki ismeri a kiadványt, az tudhatja, hogy néha mennyire elszállt véleményekkel és teszteredményekkel volt tele. A magyar ipar termékeit kéretik a magyar ipar más termékeihez hasonlítani, nem pedig import sikerhangfalakhoz. A másik gondolatom pedig: azt, hogy kinek milyen zene dukál az egyéne válogatja. A "tufftuff"ot is lehet jó minőségben hallgatni, ha van rá igény, ráadásul van ismerősöm aki a fennkölt klasszikusokat hallgatja szokol minőségben... na most akkor hogy van ez? Az igényesség miről is szól?

NGA képe

 "Ellentétben a HFM véleményével, nem szólnak ezek annyira rosszul"

 

Végigkerestem az összes Hifi-Magazint, de DC-4018-at soha nem teszteltek. DC-4014-et igen, de az meg 1983-as hangfal. Hogy ez miben más, nem tudni. Ime a DC 4014:

 

Ha jól tudom csak az impedancia: DC-4014 4ohmos a 4018 8ohmos.

NGA képe

Nem, a 4014-es volt 4 és 8 ohmos is. Tipusszámban nem különböztek. Mint ahogy az orionok sem. A HFM-ben 8 ohmos 4014-est teszteltek.

Ó, igen! Az én két hangfalam:) Nagy csoda volt, hogy egyáltalán hozzájutottam ehhez a kuriózumhoz. Örülök is nekik. Meg vagyok vele elégedve. Az összes mélyhangszórót peremezni kellett, de nem volt gond. Jelenleg egy Orpheus rádióra vannak kötve. Jól szólnak, szépen teljesítenek, ha kell. Eddig mindenkinek tetszettek. Már a megjelenésük is impozáns (a nappali egyik dísze). Az emberek többsége nem audiophile és én sem vagyok az. Továbbá nincs arra lehetőségem, hogy nívósabb hifi rendszerre újítsak be, csak mert az a jobb. Ha lenne is megfelelő keret, én inkább Vidikre meg Orionokra költeném. Mivel nagy VT gyűjtő vagyok, számomra ezek az igazi értékek. Ezeket szeretem. Semmi pénzért nem válnék meg tőlük. Hangerejük megnyerő, kinézetre kicsit különc hangfal, de pont ezért szerethető. A hozzászólásommal nem szeretnék vitákat indítani (nem értek hozzá, de idővel majd kiismerem a dolgokat), nem az én asztalom az ilyesmi. Ez a saját véleményem.

 

http://patina.uw.hu/ - saját gyűjteményem (főleg műszaki)

Kiss Béla lászló képe

Kedves naemmekki, remek meglátás: valóban szerepelt a HFM-ben az "őszi légy", de nem hangdoboz kapcsán.Minden tiszteletem a hazai iparnak, izolációja, és lehetőségeinek hiánya ellenére maradót alkotott. De a Vidi boxok(kiv. Minimax, B32), és az Orionok 80%-a bődületesen ramaty hangsugárzók voltak.Hogy miért is olyan jók "mégis"? Lásd előző válaszomban.Szerintem. Egy hangdoboz akkor mutatja meg, hogy mit tud, ha LINEÁRIS jellel hajtom őket. És vannak ilyenek. És még populáris műfajon sem vágyódok a BASS, TREBLE, és LOUDNESS után. Ja, nem mellékesen, ha mindezeket elfelejtem, megóvom az erősítőt és a sugárzót.Mert ugyi egy (sok)utas hangsugárzó erősen összetett terhelés egy erősítőnek, melynek impedanciája a freki(vö.fázisszög)függvényében erősen változik, hátha még rá is emelek mondjuk 100Hz-en...Száz szónak is egy a vége: szeretem, imádom ezeket aboxokat, gyűjöm is őket, mind gyerekkorom nagy vágyait, de zenét már nem hallgatok rajtuk. Üdv!!

NGA képe

Orion HS288

"Bágyadt, mint az őszi légy. Kásás, fojtott, torz, mellékzörejes."

HiFi Mozaik 6 (HFM28)

naemmekki képe

NGA Uram! Köszönöm a megerősítést, én is a HS-288-ra emlékeztem, mikor ezt a hasonlatot olvastam, egyébként pedig igaza van, valóban a DC-4014-et tesztelték...Bocsánat a pontatlanságomért.

Üdvözlet!Nekem DC4014-eim vannak,legjobb választás volt.
Nagyon jó a hangzása,minden frekvenciatartományban.
Akik leszólják,azok szerintem,nem is hallottak ilyet szólni!

NGA képe

Videoton DC 4014

(Jegyzeteinkből:)
Ködös, zavaros, természetellenes hangkép - de nem bántóan rossz.
Sok basszus, de nem szép, nem definiált. Középen lyukas.
Csörömpöl.
Monó. Mindent összemos. A másik doboz néha túl élénknek hat, de feltétlenül jobb, zeneibb, sztereóbb.
Abszolute nincs semmi tere! A hangkép középre és előre szorul. Az énekesek hangja nagyon kellemetlen. A trombitán magashiány és torzítások.
Összefoglalva: Nem túlságosan bántó, de rendkívül zavaros hangú hangsugárzó. Térhatása úgyszólván nemleges. Szinte nincs is értelme sztereóban használni.

naemmekki képe

NGA uram! Igazán teljes az idézet a HFM-ből, ez vitathatatlanal, de valahogy én úgy vagyok ezekkel a tesztelőkkel, hogy ők akkoriban, egyszerűen nem a Földön éltek. A hazai hangdobozgyártás színét-javát húzták le. (jó...tudom...:a Preludium...persze, az mindent vitt...) A Szeánszban látható és olvasható véleményük, szinte kivétel nélkül, elmarasztaló, lekicsinylő, szinte bántó... A FOGYASZTÓ aki jó minőségben hallgatná kedvenceit, bizonyára nem zeneszerzői adottságokkal rendelkezik (hallás, képzettség stb...)Nem várható el az átlagembertől, hogy észrevegye:a hangkép előre, vagy hátra szorul... A jó hangdobozból kihallik az összes hangszer és a hangja simogatja a dobhártyánkat. Ezt várjuk el tőle, nem pedig, hogy a cimbalom hogyan szól :-))))

A Hifi magazin teljesen korrekt volt, amikor az akkori hazai hangfaltermést minősítette. Ők igenis a földön jártak, ők jóval előbb tudták mi az a jó hang, mint az átlag hazai vásárlók. Mert azok a hangsugárzók az akkori árukhoz képest, kis igényességgel szólhattak volna jobban is. Persze az egyszerű földi haladóknak - mint akkori kamaszgyerekként nekem is - nagyon jók voltak az Orionok és még a Vidik is... A fejlődés nálam is később történt. Pontosan az volt a Hifi magagin célja, hogy igényességet, audiókultúrát teremtsen, amelyben az elért eredményeik vitathatatlanok. Támadták a Hifi magazint a "túlzott igényessége" miatt akkoriban is, és látom, sok hozzászólásokból, hogy most is. Az ellenzőknek azt ajánlom, hogy inkább hallgassák sokat a nagy vidi és főleg az orosz S-90-es hagdobozokat és társaikat, és örüljenek milyen k_rva jó hangfalaik vannak... és ne az igényességet fikázzák!
Persze az is igaz, hogy a Videoton és az Orion hangfalak inkább a német stílusú hifit képviselték: viszonylag sok hangszoró és a telt, "dögös" hangzás hajszolása. Míg a Hifi Magazin inkább az angol stílusú hifi irányzatot preferálta: viszonylag kevés hangszóró, de nyílt tiszta, precíz hangzással...vagyis a jó hangot.

naemmekki képe

beneske uram! A stílus maga az ember... ezt látjuk...olvassuk...
namármost: egy hangdoboz jó hangzása nem feltétlen a hangszórók számától függ. Egy háromutas rendszer szükségképpen legalább három hangszórót követel 8és ez meglehetősen elterjedt), ebből nehezebb lejjebb adni (persze, ez nem azt jelenti, hogy a kétutasok rosszak lennének).Egyszerűbbnek és kivitelezhetőbbnek tartom, ha egy hangszórót szűkebb frenkvenciasávra készítenek el, minthogy mindent lefedjen (szélessávú). Vannak csodák, de azok ára is egy csoda.
A magyar hangsugárzó választék csökkenése, majd teljes megszűnése nyilvánvalóan nem a HFM bűne, de úgy érzem kis részük lehetett benne. A magyar ipart szidni (a szavaiddal élve: fikázni)divat volt egy időben, most pedig sirnánk vissza, csak lenne már valahol dolgozni... Igen, tudom, hol voltak még a távolkeleti termékek...akkor... de legalább mostanra ismerjük el, csak egy kicsit azt a mérnöki munkát ami kicsit sárga, kicsit savanyú, de magyar...:-)))

Szerintem a véleményünk nem is áll túl messze egymástól. Annak ellenére jó lenne, ha nem személyeskednél itt, mert azt én sem tettem!!! Ha ennyire zavar, hogy kicsit más a véleményem, akkor meg ne szólj hozzá ilyeneket.
Tudom, jól, hgy a háromutas redszer nagyobb frekvencisáv átvitelére hivatott, csak az a probléma, hogy a kommersz kategóriában nehéz vele jó hangminőséget elérni, ezért a kevesebb néha több! Ez is azt bizonyítja, hogy félreértettél, ha többet olvastad volna az akkori Hifi Magazint, akkor értenéd, hogy mire gondoltam. Én semmiképpen sem akartalak téged megbántani, de te pedig durván letámadtál!
A mai távolkeleti termékeket meg most ne keverd bele, mert ezek többségéhez képest még a hajdani Videotonok is valóban "hájgendaudiók" voltak.

Sziasztok!
Nekem is volt pár vidi dobozom,én szerettem bennük a "kommerszséget",és megfelelő erősítővel nem is szóltak olyan rosszul. :)))
Ezen a fórumon konkrétan szóban forgó vidi valóban nem egy
gyönyörűség,bár hallani még nem hallottam fenntartásaim vannak :)
Ami érdekelne vidiből:nagyon régen volt 2 fajtám,aki tud kérem segítsen : ezek mely típusok voltak,és ha lehet vmi műszaki adatokat (hangszórótípusok,váltók) adjon.
-Az egyik:
2 utas,30x30x60 cm-es doboz,fényes felülettel,25 cm-es alukosaras mély,8 vagy 10? cm-es kónuszos magas.Tépőzáras előlap.
-A másik:
3 utas,középhangszóró szabályozható potis.
Doboz: 30x30x60 cm-es doboz,középbarna,matt.Vastag bordó előlapszövet,tépőzáras.
25 cm-es alukosaras mély,12,5 cm-es közép,2,5 cm-es szövet dóm magas (aluelőlapos)
Köszönettel:Péter

Szia péter!
A második ládikó az szinte biztos a Videoton Opal 4-ohm!
A másik valószínű Videoton Diadem avagy a corona kissebbik a nagyobbikon volt közép és magasszabályzó is ebben a tipusban.
Remélem részben segítettem!
Üdv Atesz

Szia!
Tudok küldeni a kérdezett típusokról ábrát műszaki adatokkal, de nem tudom, hogyan tegyem ide a képet.

Hello!
Ne bajlódj az "ide feltöltéssel",ha kérhetem küldd át lszi mailben.
panblue43@gmail.com
Köszi: panblue

Sajnos hallottam.

Fülembe forró ólmot öntsetek! - inkább

Sajnos a magyar ipar ezen termékei éppolyan silányak voltak, mint a magyar ipar egyéb "remekei".

Szerbusz Kroll
Azért nem mind silány termék, példa rá a csepel, Lampart művek, MOM, Ganz, Ikarus, Wertesz hungária, Orion, Videoton, Tungsram.
Csak egy pár a régi dicső gazdaságunkból ami állást és kellő megelégedést adott a polgárainak ennek az országnak, azzal ,hogy olyan termékeket gyártottak amik nem mentek tönkre 1-5 év alatt.
Ebből a megvilágításból kicsit elhamarkodott kijelentés volt a silány jelző.
A teljesség miatt írtam le korán sem kötözködés okán.
Tisztelettel Atesz

A Magyar Ipar véleményem szerint hihetetlenül jó volt. Ha csak a Pacsirta rádiót vesszük mint eléggé ismert készükél még Angliában is forgalomba került nem kis sikerrel, ugyanígy a Magyar Optikai Művek (MOM)
vekkerei az USA-ban is megállták hekyüket. Ezenkívül hogy csak Miskolcon a Diósgyöri Gépgyárat említsem (DIGÉP) Svédországba gyártottak csapágyat.
Vagy nem utolsó sorban tudtommal de a DIGÉP.-ben kezdett Galamb József aki a Ford T-Modellt tervezte. De ha csak a rádiózásnál maradunk az Orion nem csak a szlogen szerint, de tényleg világmárka volt. Nekem van olyan rádió-műsorújságom, melyben a svédek reklámozzák terméleiket az Orion rádióval. Ezenkívül pl a háború alatt a finn hadseregnek mi gyyártottuuk a rihamsisakot. De lehet az ipar 1945 előtt vagy után, a Hazai ipar mindíg alkotott csodákat. Higgye el a magyar ipar nem silány!
ami igaz, hogy sokszor, ha valami beindult utánna át kellett adni külföldnek ez nagy hülyeség volt. Ez igaz. Ilyen például hogy az Orion 63-tól nem gyárthatott rádiót, vagy a DIGÉP.-ben a targoncagyártást át kellett adni a bolgároknak. De a Magyar ipar amíg volt, ezt hozzá kell tennem, véleményem szerint Kiváló volt.

Kérdés, hogy mihez képest. Az afrikai iparhoz képest a magyar ipar biztosan világhírű, de nálam nem az a mérce.

Sajnos annak sincs az égvilágon semmi jelentősége, hogy néhány magyar terméket nyugatra is exportáltak. Yugó autokat is szállítottak Amerikába -méghozzá elég sokat- de ettől még nem volt  a Yugó hihetetlenül jó.

A 70-es 80-as években pédául elég sok szórakoztatóelekronikai cikket expotáltunk az NSZK-ba. Ezzekkel többnyire német társadalom legalacsonyabb szinten álló rétegeinek -a vendégmunkásoknak, bevándorlóknak- az igényeit próbálták meg kielégíteni. Németnek eszébe se juttott volna "keleti bóvlit" venni. Hát körübelül ennyire tartották a "világhírű" magyar szórakoztató elektronikai ipart.

Bármennyire is fájdalmas, de tudomásul kell vennünk hogy a magyar ipar egyáltalán nem világhírű hanem inkább középszerű, olyan szinten van mint az ország gazdasági fejlettsége.

Végezetül egy történet a "világhírű" IKARUSZ buszokkal kapcsolatban.

 

1986 körül Kanda Ontario tartománya nagyobb mennyiségű IKARUSZ buszt vásárolt. Ezekkel a buszokkal rengeteg probléma adódott, úgyhogy 93 körül az egész IKARUSZ busz parkot lecserélték, a buszokat kiselejtezték. Az egyik kanadai illetékes azt mondta, hogy olyan gyatra minőségűek ezek a buszok, hogy még megjavítani sem érdemes őket, csak leselejtezni. 

 

 

 

Szerbusz Kroll
Nekem más a véleményem.
Nem szeretnék vita témát nyitni mert nem erre szánt ez a Blog.
Ezért inkább azt mondom: mindenkinek van szubjektív ítélete gondolata, ami mindig más mint a többieké, és ettől kerek ez a Föld.
Üdv Atesz

Jó ez így mind nagyon szép. Igen jól is hangzik, hogy az afrikai iparhoz képest. Azt úgy szeretem ebben az országban, hogy míg máshol mindenki büszke még a selejtjére is. Itt még azt is selejtnek tekintik ami kiváló. És persze, hogy nincs semmi jelentősége, hogy egy két cikket nyugatra vittek, semminek nincs jelentősége. Csak egy példát had mondjak, én dolgoztam a DIGÉP-ben (Diósgyőri Gépgyár, hogy a fenti íróhoz is hozzászóljak, ha csak a csapágygyártást említsem, vagy a szivattyúkat mind megrendelésre ment ki külföldre, nem azért mert --"hopp küldünk ki a selejtből had röhögjenek" hanem mert pl. a svédeknek erre a bűn rossz selejtre volt igényük, biztos rossz volt. Ezen kívül, hogy én is meséljek egy történetet, a múltban isvolt Hidraulika gyártás, melyet még Apámék csináltak, "nyugatra" ment, mert igény volt erre a selejtre, és most is van ugyanez, igaz azóta a gyárat szétlopták, ésmagán cégek dolgoztatnak bent szinte 0Ft-ért még mindíg ugyanazokkal a mára már múzeálissá vált gépekkel. És most meg fog lepődni, még mindíg kell ezeknek az idióta svédeknek, meg teljesen agynélküli németeknek, vagy debil angoloknak, ez a silány, bűnrossz, huszadrendő fekália.
Érdekes nem?

Üdv; MUNKÁS

Ne indulatból irjunk.
Való igaz, hogy nagyon sok kiemelkedő magyar termék volt. Jelentős része a 60-as évekre támaszkodik, akkoriban nem az számitott, hogy gazdaságos-e az előállítása, hanem, hogy egy atomtámadást is túléljen. (Ebbe például bele is szaladt a Volkswagen, amikor a 90-es években sok vevő azt kérdezte, amikor vásárolni akart egy új 3-as golfot, hogy ez is fogja birni 30 évig, mint a bogara?) Ez nem csak nálunk volt igy, az imerialisták is ekkor még minőséget termeltek. Aztán nyugaton elindult valami a 80-as évek közepén, amit fogyasztói társadalomnak hívunk, azaz nem mindig az a jó, hogy előállítunk valamit, ami 10-20 évig működik, hisz akkor ki venné meg az ujabb terméket? Igy elkezdték lefaragni a költségeket, egyre több műanyagot kezdtek használni, egyre vékonyabbak, egyszerűbbek lettek a termékek. Nálunk ez másként volt. Bizonyos műszaki berendezések (pl Orion ST-240) valóságos alkatrésztemetők voltak. A televiziógyártásunk lemaradt, mivel hiába voltak itthon nagy koponyák, akkoriban már az integrálás, a computerizáció előretört itt is, és a magyar ipar bizony lemaradt. Ekkortól jöttek a Thomson, Waltham licenszek, hiszen olcsóbb volt megvenni, mint fejleszteni. Azonban a gyártás modernizálása elmaradt, sokszor muzeális gépekkel folyt a termelés, ami a gazdaságosságot igencsak megkérdőjelezte. Volt olyan is, amikor a nyugati partner megtekintette a gyártást, és elismerően nyilatkozott, hogy milyen szép múzeumot rendeztek be a tiszteletükre. Nem akarták elhinni, hogy ezeken folyik a gyártás. Ennek ellenére képesek voltak minőséget előállítani itthon, de a 90-es évek elejére bebizonyosodott, hogy sajnos a magyar ipar gazdaságtalanul termel, nem voltak fejlesztések, mivel azokra nem volt pénz, elszivták más termelő ágazatok. Igazából a 60-as évek ipara a 30-as évekből élt, mivel az akkori magánszférában tényleg képesek voltunk mi magyarok világszinvonalon termelni.

Üdvözlöm!
Az Ön hozzászólásával részben egyet tudok érteni, bár az én magán véleményem az, hogy nem lett volna szabad, hagyni a gyárakat elavulni.
Nem lett volna szabad egyes valóban kiváló termékeink komplett gyártását átadni a bolgároknak. Mint például a targonca, vagy az Orion 1963-tól nem gyárthatott rádiót stb.
Teljesen egyetértek MUNKÁS nevű íróval. Ezenkívül csak egy érdekes információ, Oroszországban, sok gyár megmaradt, náéuk nem volt életbevágó hogy tönkretegyenek mindent :-) A fejlődést ők nem abban látthatták vaalószínüleg, hogy hagyják szétrabolni az országot. Egy érdekes példa, a mai napig van UAZ terepjáró gyártás, jelenleg egy katona ismerős mesélte, hogy Oroszország adott el USA-nak UAZ terepjárókat. Eggy vicc nem? A "Nagy Amerikai Egybesült államok:-) A Demokrácia hazája, Oroszföldről hozat tzerepjárót a hadseregbe. Rambó UAz-zal :-))

Nekem is szemet szúrt egy nagyon érdekes dolog. Érdekes a helyzet Magyarországon, a múltrendszerből minden rossz itt van még, de a nyugat összes (hogy MUNKÁS-t iidézzem "fekáliája" ) már itt van. :-D
Ami valóban elgondolkodtató, hogy az a "nyugati" aki Budapestet Bukaresttel keveri, azt ma nagyon szeretik hangoztatni, az pl. honnan tudta, hogy itt kukutyimban, Miskolc városban, a tejgyárat meg kell venni, és ugyanazokkal a régi gépekkel, hogy kroll-t idézzem ezek a gépek is valószínüleg magyar gyártmányok úgyhogy tuti huszadrendő (ellenben egy jó Made in Germany felíratú amúgy teljesen kínai géppel szemben "hehe :-))Ezekkel a múzeális gépekkel tovább folyik a termelés.
Ha neki megéri fenntartani a gyárat, nekünk miért nem érte meg?
Ja, hogy valaki jót kaszált az eladásán. az tuti.

Radios20 képe

Én Miskolcon születtem, Dédapám akkor kezdett el a Diósgyőrben a gyárban dolgozni amikor felépült. Utánna mind nagyapám, mind az ő testvérei gyári munkások voltak, majd Apám is a DIGÉP-ben majd az LKM.-ben (Lenin Kohászati MŰvek dolgozott) Én is bár nagyon rövid ideig, de volt hát, hogy szerencsém-e azt nem tudom, de dolgoztam a "Gyárban". ;-)

Itt készülnek mai napig pl a svédeknek Made in Germany felirattal hidraulikák.  Én villanyszerelő mellett voltam segéd, ilyen a gép park: Moszkovszkaja eszterga és társai,néhány hazai masina. Mind Apám mind Nagyapámék elmondásai szerint régen magyar gépek voltak vagy németek és a magyar nem volt rosszabb mint a német sőt talán még néha jobb is. Itt elsősorban nem elhanyagolható az sem, hogy a gyárban használt gépek legyártása is sok munkásnak adott kenyeret. Ma meg nagyon kevés pénzért dolgozhatunk a "multiknak". Én úgy vettem észre, hogy nincsenek jól felszerelve. Szombathelyen Osztrák (labanc :-D ) mosodában dolgoztam legutóbb, főleg korházi szennyest, műtő, rehab szülészet stb. ruhákat válogattunk, vagy jóesetben csak rakodtuk fel a futószalagra, utánna meg este tkarítottuk a gyárat. Ja hogy védőruha? Gumikesztyű meg egy köpeny, de arcvédő vagy valami, mert gyakran repült a fekália:-D az nem. Lényeg, hogy bejött a fejlett multi, a fejlett és modern gyáraival. :-)) Ja egyetemre járok, és csak ilyen munka akadt, amúgy grafikát tanultam :-)) karrier

Kérdezd meg azokat, akik eladták. Ezeknek jelentős része 1994 és 1998 között került eladásra a nagy privatizálási hullámban. A másik, hogy az EU csatlakozáskor vállaltuk azt, hogy az élelmiszer ágazatot az EU norma szerint átállitjuk. Ez olyan valami volt, mint az ISO auditálás. És ehhez pénz kellett. Nagyon sok pénz. És akkoriban ebből volt a legkevesebb.

MUNKÁS
Kevés pénz volt az Országban? Egyszercsak hopp és kevés pénz lett? Mindenesetre akik eladták (úr, bajtárs, testvér, elvtárs) nekik lett a zsebben biztos. Magyarországot megváltotta a nyugat, Éljen, éljen hurrá.
Mint a Beatrice szám, "Tessék, mostmár mindent lehet, világpolgár vagy csöves lehetsz! Pénzért nyúlhatsz a zsebedbe, de csak tökmag akad a kezedbe! Tessék!:-)
ISO vizsgálat; Megjön az "biztos" körbejár, utánna irodában zsebből-zsebbe és.... Szevasz!

Nembaj kroll, Te megmondtad :-))
Azmég gazdag lehetsz, a jövőben ha ez a véleményed, az ilyet ma jutalmazzák és elismerik :-D

Radios20 képe

Nemsemmi, egy Videoton hangfaltól eljutottunk a Tejiparig :-D

"Sajnos a magyar ipar ezen termékei éppolyan silányak voltak, mint a magyar ipar egyéb "remekei"."

Az őszinte éleményem a mondatod eszmei tartalmára: MI SEM ÁLL TÁVOLABB A VALÓSÁGTÓL! És akkor nagyon finom voltam. (Kandó Kálmán, Déry-Bláthy-Zipernowksi, Ganz Ábrahám...)
Uakkor könnyen elképzelhető, hogy ezek éppen gyengén sikerültek.

Üdv!Elnézésedet kérem, hogy ilyen kérdéssel fordulok hozzád, de nem tudsz véletlenűl valakit, akinek ilyen hangfalai lennének ilyen minőségben? Esetleg te nemszeretnéd eladni őket? Nagyon tetszik, s én is szeretnék beszerezni egy ilyet!

Üdv!

Olvasgatom a hozzászólásokat, melyekben a magyar ipar csúcsminőségét kérik számon. Nos még a legfejlettebb ipari országok között is kevés van, amelyik MINDEN árucikket csúcsminőségben gyártana. Miért pont Magyarországtól kéne ezt elvárnunk. Tökéletesen elegendő az átlagszintet hozni, arra meg képes is volt. A fentebb olvasott leselejtezett Ikarusok a mai napig járnak Pesten. A húszéves Hajdú mosogépek meg Lehel hűtők még akkor is járni fognak, amikor a csoda Whirlpoolok már rég szemétre kerülnek. A termékek legnagyobb részének nem is az volt a feladata, hogy a világ csúcsára jussanak, hanem hogy hazai előállitásu termékekhez jutatthassa a fogyasztókat és ha lehet külföldön is megvegyék. Nem akarom most felsorolni ujra az egykori ismert magyar márkákat, amik ugye nem a csúcsot, de egy megbizható átlagszintet képviseltek, de én mostanában már egyáltalán nem tudok valódi magyar ipari fogyasztási készterméket mondani, a magyar ipar vagy alkatrészbeszállitó és ezzel kiszolgáltatott a felvásárló cégnek, vagy külföldi márkanéven gyárt, pld. Suzuki. Magyarország ma már SEMMIFÉLE iparcikkel nem köthető össze egy átlag vásárló számára, tán némi élelmiszeripari terméket leszámitva. Na mégis ujra párat felsorolok: Ganz-Mávag, Ikarus,Csepel teherautó, Pannonia motor, Danuvia, hajóipar komplett, Medicor, Mom,Autovill,Láng gépgyár, szinte a teljes Csepel Müvek, Videoton, Orion, BRG, Beag, Mechlab, Lehel, Hajdu, a teljes régi magyar gumiipar pld. Taurus, a teljes magyar textilipar pld. Kistext, Fésüsfonó, szinte a teljes magyar konzervipar, stb,stb. Szóval igy nem lehet szerintem...

Ne a 20 évvel ezelötti termékeket vesd össze a maiakkal, mivel igy torz. Pl egy 20 éves Siemens mosógép is röhögve működni fog, amikor a mait kidobod. 20 évvel ezelött egy mosógép 16.000 Ft-ba került. Azaz durván 4 havi kereset. Az most 400.000 Ft-nak felel meg. Annyiért meg kapsz olyan mosógépet, ami ugyanaddig elmegy, mint az akkor. Ne a tecsogazdaságosházimozit hasonlitsuk már össze a HS-280-al szindróma, mivel akkor az az 1 pár hangfal két havi fizetésbe került, és ma is kapsz 200.000 Ft-ért olyan hangfalakat, mint a hs-280 volt akkor. Azaz ne a jelenlegi használt árát hasonlitsuk a mostani árakhoz, hanem azt, hogy mennyit dolgoztál érte meg akkor, és mennyit most. Most egy mosógép 1 havi keresetbe kerül. Azaz negyedannyiba. Na ezért olyan. Dobd ki 5 évente, és vegyél ujat. Ugyanannyi pénzért bir ki ez is 20 évet. Azaz 4x veszel ujat abból a pénzből. És ne jöjjön nekem senki azzal, hogy milyen legendásan megbizhatók voltak a magyar termékek. A tv szerelő sokszor családi barát lett, a brg magnó többet volt szervizben, mint otthon, és sokminden egy nagy ráütéssel működött. Természetesen voltak jo dolgok is. Sokszor úgy hivták őket, hogy exportból visszamaradt :-)

Hát éppen ez az! Az iparcikkek árai magasak voltak, a köznapi megélhetés (lakbér, villany, közlekedés, stb. ) olcsó. Való igaz, a mosógép egyhavi fizetés, akkor meg 4 volt, de a mai átlag fizetésből a megélhetések után egy kanyi sem marad, lehet menni a Providenthez uzsorakölcsönért hogy meg lehessen venni az "'olcsó" mosógépet. Én azt szoktam mondani, nem jobb hanem csak másképpen rossz napjaink szép uj világa. És azért azt se felejtsük el, közben fejlődött a technika, természetes, hogy a mai tévék jobbak és olcsóbbak mint a hatvanas évek tévéjei. Magasan gépesitett gépsorokon gyártják még a panelokat is, nagy a termelékenység, ennek köszönhetőek a viszonylag alacsonyabb árak, nem pedig a társadalmi-politikai rendszer magasztos mivoltának. Annak inkább a munkanélküliség, egzisztenciális gondok, családok széthullása, bűnözés, közöny, depresszió, narkó, neurózis a követezménye, ami tul nagy ár egy olcsóbb mosógépért.

Sajnos a világ elment a gagyi irányába. Az embereknek (kis kivételtől eltekintve) nincs igénye a nivós zenehallgatásra (ideje sincs) helyette belök egy akciódvdt és 72.5-ös hangfalrendszeren hallgatja, hogy a helikopter pontosan 213,24 fokról röpül be a látóképbe. Majd bekapcsolja a mobilját, letölt rá pár empéhármat lehetőleg 64-est, majd azt hallgatja, és mutatja a barátainak, hogy neki már megvan a trendi kismalacriszáljaaseggétésközbenfingik csengőhang, amitől különb a többinél. Majd elmegy a party-ra, ahol ugyanaz a monoton zene megy órákon keresztül. Igénye nincs is a nivós zenére, mivel hallássérült már eleve. Na ezeknek gyártják jelenleg a zenei cuccokat. (szándékosan nem irok hifit)

NGA képe

Most nézem, egy ideje anonim irok, de bizonyára kedves beszélgetőtársaim tudják, hogy NGA vagyok a stílusomból :-)

Kissé gyanús volt, mitagadás:)

MUNKÁS

Én szerintem a Magyar Ipar jó volt, készültek jó, és kiváló gépek.
Mára pedig nincs semmi, értelmetlenül lettek cégek gyárak bezárva, mert az hazugság, hogy nem érte meg fenntartani, akkor a külföldinek miért éri meg. Ez legyen csak az "értelmiségi elit diskurzusa" :-)
Csak süket szöveg, mint mindíg egy szűl réteg jót kaszált, és szinte sok esetben egész városok lakói váltak munkanélkülivé. Engem nem érdekel, vessetek meg a kisember dumámért, de van aki, erről az újságból és rádióbol értesült a bezárásokról. Maximum hümmögött egyet, hogy hú, majd folytatta napját, mint ha mi sem történt volna. Én pedig ezt végigéltem,az gyárbezárást, egyik nap van munka, másiknap szevasz. Aztán a legyél vállalkozó, nameg a majd nektek jobb lesz dumát, gyerekkortól fogva, és ez megy ma is, nem változik semmi.
Ami bosszant, az, hogy sokan olyanok alkotnak véleményt, akik szerintem életükben jó ha gyár mellett egyszer elsétáltak, és a hallottakra támaszkodnak. De sosem dolgoztak benne mint melós. És elhiszik, amit a tv, meg az internetes hirportálok a fejükbe nyomnak. Aztán ugatják a süket szöveget. Ja meg a hangfal, meg a mosógép;sok ember, főleg a keleti országrészben örül ha egyik napról a másikra él, és nem valószínű, hogy házimozit fog venni, és nem retróból van Hajdu mosógépe. Ja és nem 200 000 egy átlag havi kereset, nagy szó ha a minimál bér megvan:-)

Üdvözlettel; MUNKÁS

Amúgy ez így van, nekem is kínáltak, a munkanélküli hivatalban Miskolcon állást. Legyek a kenyérgyárban szeletelő napi8 órában havi 20ezerért. Képzelhetitek, fel voltak háborodva, a drága irodisták amikor kiröhögtem őket.

Radios20 képe

 A fentit, én írtam, csak véletlenül Anonymus ként került fel.

NGA képe

Én dolgoztam 3 műszakban gyárban, futószalag mellett. És az előző munkahelyem nem gyár volt, de egyik napról a másikra megszünt a munka, és felmondtak. Pont mint egy gyárban. Az átlagkereset meg kb 100e Ft, ami ugy számolandó most, mint akkor a 4-5e. Remélem igy érthető. A másik, hogy vége a szocializmusnak, sokaknak meg kéne érteni, nincsenek állami vállalatok. Akinek nem tetszik, mehet Kinába vagy Kubába.

Ja 100 000 Ja csak nem keleten. itt jó ha megvan a minimál ha megvan. itteni munkanélküli hivatal, bemész stempli, ennyi. Kezdők megkérdezik, hogy munka esteleg, erre széttárják a kezüket--de kérem.. :-)remélem így érthető :-D. és igen, nem tetszik, hogy nincsenek állami vállalatok.

MUNKÁS

NGA képe

Még mindig nem érted. 1980-as évek elején sem keresett mindenki 4e Ft-ot, mint ahogy most nem keres 100e Ft-ot. De számoljunk 70.000 Ft-al, hogy megnyugodj, akkor 300.000 Ft lenne az a mosógép. Igy megfelel? Itt déldunántúlon sincsenek állások, nyugodj meg.

Radios20 képe

NGA!

Tudod, ez érdekes, röhelyes, olyan mint egy ördöglakat. De igazándiból nem is tudom mihez hasonlítani, a legtalálóbb ide is a kis magyar valóság.A helyzet az, nemtudom, hogy Te az ország mely területén élsz, esetleg munkáscsaládból származol-e vagy sem. Keleten "vadkeleten", nálunk abba gondolj bele, hogy az egész család, generációk óta ugyanott dolgozott, szinte egymásnak átadva a szakmát. És hipp-hopp megszűnt. Ez nagy trauma volt munkásoknak, munkáscsaládoknak. Ami röhelyes szerintem az az a helyzet. Azt képzeld el, hogy a "gyárra" nem nagyon költöttek a hát rendszer változtatgatás óta, sőt, még aminek valami értéke volt ellopták.

Ami volt legalább annyi minimum, hogy munkásruhát adtak, abba gondolj bele például, hogy én ott a Nagyfaterom munkásruhájában dolgoztam, mert én már nem is álmodtam arról, hogy ruhát adnak:-). Mondjuk ez olyan 2 éve volt, szóval nem régen, miskolcon a gyár, hát magán cégek vannak akik anno megvették fillérekért semmit nem költenek a cégekre, semmi bérért dolgoztatnak, sőt valamikor megugranak a fizetéseddel, mert 2-3 hetet várod fizetést, addig élsz ahogy élsz. De a főnöknek megvan az új Jeep, meg ő relaxálni járt stb. A dolgozók meg nem mernek nagyon pofázni, mert ha onnan kirúgnak nem valószínű, hogy kapsz munkát keleten. Szóval sz@r az egész tök a tromf. :-) Arra meg nagyon nincs pénz hogy kimenj nyugatra vagy akár külföldre, mert a pénz a kajára elég és szevasz, ennyi.

Én nekem jó annyi, hogy egyetemre járok, és szombathelyen dolgozgatok mindenféle munkát csak legyen, mert megmondom Neked őszintén nyugatot is utól fogja érni a vadkeleti történet, hogy egy Bikini számot idézzek:-) Még egy Miskolci példa, aztán veszekedjetek nyugodtan, én befejeztem, Miskolcon odamész egy csöveshez, Mondja főkök maga hol dógozott, Gyárban öcsém! mert hirtelen nem volt mi eladósodott család otthagyta stb, lezüllött, sajnos a város jelentős részs csöves már. Mondjátok azt, hogy pesszimista vagyok, de én úgy érzem, hogy lassan el kezd uralkodni ez a teljes országon sajnos. De remélem ez csak az én véleményem. Ja és ha van kedve valaki Budapestinek írni ide, hogy ott van még azért munka? Mert gondolkozom azon, hogy fel kéne menni valamit dolgozni, vagy nem érdemes? Ott is ez van? Mit mondtok? Ja amúgy vicc melóról beszélgetünk gép mellett, mi vagyunk a "kávéházi próféták" 

NGA képe

"Keleten "vadkeleten", nálunk abba gondolj bele, hogy az egész család,
generációk óta ugyanott dolgozott, szinte egymásnak átadva a szakmát.
És hipp-hopp megszűnt."

 

Pécsi vagyok, édesapám, apósom, sógorom, másik apósom, anyósom a bányánál dolgozott. Ami hipphopp megszünt. 

Van még kérdésed? :-)

Radios20 képe

Fasza! Akkor sorstársak vagyunk hehe! :-)

Nekem anyai nagyapám Pécsen született, az anyai ág baranyai.

leguan képe

Kicsit érdes a véleményed!

Az igazság inkább az, hogy a világ elment a sokféleség irányába. Van ebben a sokféleségben szupertechnika és van gagyi is. Mint ahogy volt mindig is (noha a régebbi gagyit kifényesíti a "retro" varázsszava). Mert azért az '50-es években hallgattuk a hangversenyeket a "világvevő" középhullámsávján (amin tán "egyenletesebben" jött, mint a rövidhullámon), vagy a kemény lakklemezen sercegő acéltűt.  És a "legvájtfülűbb" audiofilek is ezt hallgatták, hacsak nem mentek el a hangversenyterembe. És boldogok voltak. A '70-esekben már jött az URH és a vinil-LP és a jobb szalagos magnó, amikből már volt választanivaló az igazán jók és a gagyik közötti széles skálán. És ez folytatódott a '80-asokban, még többféle minőségben. És a hazai audiofilek akkor is boldogok voltak, ha éppen nem futotta nekik (nekünk) egy Linn(CD-ben Marantz)-Quad-Apogee láncra (mondjuk). Viszont a mindenféle táskarádiókhoz vagy a strandon karcolódott kislemezeket gyötrő hordozható lemezjátszókhoz sem kellett lealacsonyodni, csak ha a kirándulás közbeni pihenésben is kívántuk a zenét.

Ma is ez a helyzet . A választék fantasztikus, mindenki dönthet igénye és pénztárcája alapján. Ami lehet, hogy azzal jár, hogy sokan elmentek a gagyi irányába, de nem a "világ" ment el arrafelé.

És ha már beleszóltam: Az itt elburjánzott „melyik a jobb hangdoboz” vitát rögtön archíválni lehet, ha beszerez az ember egy professzionálisabb Beyerdynamic vagy Sennheiser fejhallgatót. Rögtön nem számít, hogy miből van kitömve a doboz, és merre esik tőle a 25 négyzetméteres szobában a hangelnyelő függöny és kanapé.

És – ha már belejöttem – mp3-ból nem csak 64, hanem 320 kbps-os is hallgatható. Ami azért már adhatja azt, amit húsz évvel ezelőtt az AKAI GX-4000 D tudott adni.

NGA képe

Az a helyzet, hogy egy nagy szakadék van a gagyi és a High End között. Próbálj meg emberi áron venni most cd játszót, tisztességes sztereó erősitőt. Újonnan nem fogsz kapni, csak azt az alsó szintet. Házimozit kapsz doszta, de az nem alkalmas jelentős részben zene hallgatásra, hiába van 2.0 állása. DVD játszón cd-t hallgatni megint kb ugyanaz. Lemezjátszót még kapni, igaz nem olcsó, és 100.000 Ft alatt csak gyalut kapsz, ami olyan amilyen. Boltok sincsenek, van a MM, EW, meg a EN és kész. Itt vidéken ezek megölték a többit. Hifit csak használtan kapsz tisztességest. Fejhallgató vs hangdoboz. Azért ez nem ugyanaz. Nekem a Beyer DT 990 Pro és az AKG K241 monitor sem adja azt, amit egy jó hangfal. Egyszerűen más az egész. Más az akusztika. Sokkal szélesebb a szinpadkép, mélyebb hangdobozokon. Drágább fejhallgatóm még nem volt, de ezek sem rosszak

leguan képe

A "hozzáférést" illetően igazad van. Nem könnyű (és olcsó) jó technikával élvezni a zenét.

A fejhallgató vs hangdoboz ügyben akkor értenék egyet, ha a szuper hangdobozok szuper akusztikájú helyiségekben tudnák kiadni magukból a képességeiket.  Viszont a lakások nagy többsége nem ilyen.  Akkor meg minek....

Én aztán egy valódi nagy hifista voltam mindig, de már kezdek odáig jutni, hogy veszek egy 1tb-s merevlemezt oszt az egész 3ooo-es gyüjteményemet átrakom 32o-al mp3-ba, rárakom a Beyer 99o-et oszt jónapot. Nincsenek többé kütyük, drótok, távvezérlők,állványok,hangzásszinpad,nem tornyosulnak az elöregedő cédék, lp-k, elegánsan és gyorsan monitoron kiválasztom és megtalálom amit akarok, anélkül, hogy oda kéne mennem a lemezekhez aztán 5 másodperc mólva szól. A hifit és  a lemezeket meg leviszem a pincébe.Na még nem tettem meg, de közeledek a dolog felé.

NGA képe

Nekem pont az szép, hogy kiválasztom a lemezt a gyűjteményből, kiveszem a tokból, rárakom a lemezjátszóra, megtisztitom, majd elinditom. És látom, hogy forog. És nincs közben semmiféle merevlemez pörgés, ventillátor zaj, semmi. Csak a zene és én. Én ezt szeretem a Hifiben.

leguan képe

xdj

Mintha magamat látnám (csak az mp3 mellett időnként flac vagy wav) :-)

NGA képe

Mivé korcsosult a világ, biteket, meg bájtokat hallgatni :-) Ott a jó kis analóg technika :-)

leguan képe

Mi volt a világ! Műanyagba nyomott árokban rángatódzó tűt, vagy szalagra kent  vasoxidos kulimájsz-réteget hallgatni ! :-)

NGA képe

Bizony, micsoda szép idők voltak. Ezért felrakok egy képet, 1966-ban akinek ez volt, az már menő volt :-)

Ha már ilyen nagy merevlemezt tervezel, légy maximalista: 192kHz, 24 bit, veszteségmentesen :D Ja hogy ehhez egy profi hangkártya is kéne :P Az se túl drága manapság. Én amúgy a digitális cuccok analogizálásának vagyok a híve: van egy jópár MP3-ból, de főleg FLAC-ból felvett kazettám, és sokszor azt hallgatom :D Valamiért más összképet ad neki az a vasoxidos maszlag.

Laci

Én csak azt sajnálom a zenében, de azt nagyon, hogy nem született meg a minimum hatvanas évekbeli technika 3o-4o évvel hamarabb. Milyen jó lenne elfogadható minőségben sztereóban és eredetiben hallgatni a swing big bandokat, Scott Joplint, korai Louis Armstrongokat, vagy akár a harmincas évek tüzes tangójait. Mondjuk Edison nem a fonográfot, hanem a sztereó magnót talált volna fel (tudom, hogy lehetetlen, de azért nem lett volna rossz). A jó hangzás nem az ötvenes, hanem mondjuk a tizes években alakult volna ki.

Adam képe

Talan en vagyok az egyik legfiatalabb forumozo koztetek .Par evvel ezelott meg nem erdekelt hogy hogyan hallgato zenet .Csak bekapcsoltam az mp3-as

lejatszomat es azt hittem hogy ez milyen meno.Aztan egy par eve megcsapott 

ez a Retro laz (koszonhetoen nektek es ennek az oldalnak).Sokat hallottam

apamtol hogy milyen mas is volt az o idejeben amikor meg az volt a meno

ha volt egy szalagos magnod amikor meg valoban volt jo minosegu volt a 

zene.Rengeteget valtozott az izlesem az mp3 lejatszomat elzartam egy fiokba 

mert rajottem mennyire mas az  erzes mikor sajat megad csinalsz egy jo felvetelt kazettara beteszed a hi-fi be es elvezed a jo zenet.Sokan megbamulnak mikor meglatjak hogy egy walkmant veszek ki a zsebembol kerdezik hogy nincs mp3 lejatszom aztan meg odaadom hogy halgassanak bele es tatva mar a szajuk mennyire jol szol!!!!A haverom sokszor mondta

hogy ez mar nem divat hogy a hazimozi a jo de mikor megmutattam hogy

min szol nalam a zene majdhanyatt esett a szekestul.Azota gyujtok lemezeket,kazettakat,szalagokat es probalok mas lenni mint a mai fiatalsag  amelyik egesz nap a "computer" elott doglik es cuonter strike-ot jatszik.

Szerintem a 80-as evek volt a legszebb idoszak  minden tekintetben,

szerrettem volna akkor fiatal lenni hogy mindezt ateljem

Csuby képe

Kedves Adam !

Örülök, hogy így vélekedsz a dolgokról, nagyon igazad van.

És az nagyon jó, hogy a fiatalok között vannak ilyenek mint TE.

Megkérdezhetem ,hány éves vagy? (ha akarsz válaszolsz rá, ha nem az sem baj, ez pusztán kiváncsiság)

Meglepő nekem, hogy a szövegekből itélve milyen sok fiatal van itt regisztrálva a Retronómon.

Ez nektek nagyon jó mert az "öregektől", akik még élőben látták, átélték  dolgokat sokat tanúlhattok.

Szia Csuby

naemmekki képe

A Vidi dobozaimtól eljutottunk a tejiparig, majd a tejipartól a gépiparig, aztán a mindezt hazavágó idegen multikig, az elhaló nehéziparig (bányászat stb...)...és most már könnyes szemmel öleljük keblünkre azt a generációt, amelyik a vinil lemezt és a Polimer kazettát csak képről látta...:-)

...én ezért (is) szeretem a Retronómot :-)))))

Régen a zenéért meg kellett küzdeni. Egy közepes szalagos magnó 1-2 havi jövedelem volt, egy közepes hifi torony egy évi is simán. Egy jobb vagy akár nem jobb szalag is igen drága volt. A 270 méteres Orwo szalag a hetvenes évek elején 12o forint körül volt, ami akkor brutálisan sok volt. Aki zenét akart, ott kellett ülnie a rádió előtt hallgatni Komjáthy György műsorait pld. vagy a nyugati nagybácsitól hozatni, haveroktól kölcsönkérni. Tehát a lényeg: mint anyagilag mint beszerzésileg meg kellett dolgozni keményen a zenéért és a hangzásért is. Viszont ha valakinek meg volt egy ujdonság vagy ritkaság, az egy elismerésre és irigykedésre méltó dolog volt, ami napjainkban ismeretlen fogalom mert minden azonnal és korlátlan mennyiségben elérhető, legalábbis letöltés szintjén.Egy MP3 filléres holmi, amire az Internetről pillanatok alatt letöltenek ingyenzenét. Ha egy ezen nevelkedett fiatal elismeri a régi dolgok értékét, az már önmagában sem kevés.

NGA képe

Istenem, hogy vártam, amikor leadták először a rádióban a Laura Branighan - Self Control-t. Aznap nem mentem suliba, mert hirtelen megbetegedtem :-) Egy studióban vették fel, baromi jó minőségben, és másnap már adtam is az iskolarádióban :-) Bár fura volt, mert rólam eleve tudták, hogy Hungáriás vagyok :-) A Hotel Menthol rongyá volt hallgatva :-) Ahogy pörgött középen a zöld spirál, az volt ám a baró :-)

naemmekki képe

Emberek! ...hát én is ezt mondom...:-))) Valóban szép idők voltak azok az idők... Nekem a nyolcvanas évek mondjuk közepe, mikor a kazettákat egymáshoz vittük és bár egyre rosszabb minőségben, de másolgattunk... A rádió pedig! Nekem hosszú ideig a rádió jelentette a CD-t. Megvártam és felvettem, ha tetszett valami. Profizmusra csiszoltam azt a képességet, hogy a jelszintet mikor kell letekerni, hogy a szöveg már ne legyen a szalagon :-))

A zöld spirál nekem is megvan: Hotel Menthol :-)

 

Qualiton87 képe

Tényleg igazán szívmelengető érzés hogy a mai fiatalság közt is vannak olyanok,akik szeretik a mi időnkből való cuccokat,zenéket,stb.Tényleg nagyon szép idők voltak mikor a fiatalokat még nem a számítógép,a TV kötötte le,hanem pl. a lakótelepen nyáron reggeltől estig fociztunk,összejártunk,beszélgettünk,jókat buliztunk,magnós klubbokba jártunk ahol egymás kazettáit lemezeit másolhattunk át magunknak.Tényleg nagyon szép korszak volt.A fiatalok,haverok közt is nagyobb volt az összetartás Sajnos ennek már vége.:O(

doki

Szeva Mindenki.

Jóvolt olvasni ezeket a sorokat.Valóban abban az időben más jelentése volt a hifinek.Nekem mikor apám megvette a dán hifi rádiót,és megkaptam hozzá az akai ds orsóst egy pár orion hs 280-nnal,én voltam a sztár.Vasárnaponként a poptaritopp volt a program ,mert új számok jelentek meg.Egymástól hoztuk vittükk a számokat.Ami pedig a műszaki részét illeti,itt már írtam róla,a hs 280-asokat átalakítottam.A hifimagazinban lehúzták,mivel az érzékenysége leesett néhány dbvel.Azt már nemnagyon ecsetelték,hogy a tere megjött,és sokkal szebb több mélye lett.De állítom,hogy az a cucc símán lemosná a ma divatos bóver 602-tőt.Most is nívós szerkezeteket hallgatok,de ezek bizony drága cuccok.A hangfalakat én gyártottam magamnak.elvileg egy út ,de ki kell egészíteni egy dómmal 15000-től.Ez az alkotási vágy is a hifiből ered,mivel mindig is alakítani szerettem volna a cuccost,hogy szebb jobb hangot halljak.Aki ebbe a betegségbe beleesett az nehezen tud kilábalni.Amikor meszólal a zene ,és persze csak a zene és nem a dobozok,borsózik az ember bőre az élménytől,azt nem éri fel semmiféle számítógép,mp3. Még régről van egy 6363-s rádióm,a mit néha beviszek ,és nosztalgiázom picit.És nemnagyon kell szégyenkeznie a 170 000-res onkyo mellett.Igaz a dobozok nagyon finom szerkezetek,de asszony nehezen tűri,mivel 180 magasak.Viszont csak a zene van,és ez a lényeg.

Üdv:Doki63

Kedves doki63!

Nagyon tetszett a hozzászólásod, én is amatőr hangsugárzó barkácsoló vagyok, több kevesebb sikerrel, de a lelkesedés az szinte állandó. A hozzászólásodból az tetszett legjobban, hogy a modifikált HS-280-as jobban szól mint a ma divatos "bóver 602". Hát igen. Nekem is ez a véleményem. 9 éve volt egy vadonatúj DM602 S2-esem, és bizony nem tetszett a hangja. Dögösnek dögös, nagyon jó a ritmustartása, de ezen kívül semmi finomság, részletgazdagság, információtömeg nincs benne. Próbáltam módosításokat végezni rajta - természetesen reverzibilis módon - , de reménytelen eset volt. Annyira belefáradtam, hogy nagyon olcsón eladtam, de nem is bánom. Házimozira nagyon jó, de színvonalas zenehallgatásra tökéletesen alkalmatlan (szerintem).Üdv.: beneske

 

Nekem is öröm látni, hogy vannak hozzám hasonló korúak, akik így gondolkodnak :) Én 1987-ben, a nagy hifikorszak végefelé láttam meg a napvilágot. Bánom is már, hogy akkoriban a csörgőn meg a cumisüvegen kívül nem sok minden érdekelt :P Bár már egy évesen sokat nyígtam apunak, hogy kapcsolja be a NEC rádiósmagnóját. Tizenkét iszonyatosan vágytam egy cd-s minihifire, de mivel nem volt lehetőségük szüleimnek, hogy vegyenek nekem egyet, ismerősöktől sorra kunyeráltam a régi, hibás Videoton magnókat, meg csöves rádiókat, és a magnó dobozából, mechanikájából, a csövesek hangszóróiból, valamint egy saját építésű előfok+TBA810AS kombinációból lett egy frankó "kis" saját hifim (a dobozok voltak vagy 50 literesek, dobozonként kb 4-5 hangszóróval, és mi tagadás, arról a 7W-ról elég nagyot szóltak). Aztán jött a számítógép, multimédiás "hangfal", mp3, majd mp3 lejátszó.. Sufniba dobtam a kreálmányaimat.. Aztán kaptam egy ismerősömtől egy Marantz magnódecket.. úrja rámtört a kazettás láz. Nekem is volt olyan esetem, amikor kb. 2 éve a Panasonic walkman-nal mentem be az egyik egyetemi előadásomra.. néztek is, mi dudorodik a zsebemben :P Aztán jött az Universum VT2355, a Videoton EA6383S és társai.. És nemsokára jön egy Akai CS-M3 :) Akkor már szinte teljes lesz a "nagytorony". De már mostani állapotában is megcsodálják a koleszban. Néhányan kicsit bogarasnak tartanak érte, de én szeretem őket, ugyanis mindegyik darabot hibásan szereztem, és sikerült szépen felújítanom, ez a bütykölős mánia gyerekkorom maradványa ill. villamosmérnöki pályám eredménye. A különbség mára annyi, hogy míg régen rengeteget buheráltam, mára szeretek igényesen dolgozni.

Üdv: Laci

Hozzáteszem az előzőekhez, hogy fél éve már egy Tesla B42 orsós magnó is a gyűjteményemet gazdagítja :)

Laci

Én is fiatal vagyok, csak most leszek 15 éves. Az új teszkós, házimozi meg minihifi dolgok hidegen hagynak. Szeretnék is gyűjteni retro cuccokat, csak az anyagiak, a hely, és persze az ősök miatt nem igazán sikerül. Nálam a retrózás ott indult be, hogy nagyapám Videoton Apollo receiverjét megtaláltam pár éve, és konstatáltam hogy az összes itthon lévő hangcuccnál jobban szól. Azóta van egy RA6363s-em, egy Akai CS-F210-em, és egy pár Orion HS-280. Mostanában ha midnen összejön, ugrik még hozzám egy Videoton fejhallgató is.  Elnézést ha valakit untattam ezzel, de le kellett írnom.

UI: ja, és egy elég érdekes dolog. Faterom 56 éves, és folyton azt mondja hogy az ilyenekért kár pénz kiadni, mert összeszedhetném az első lomtalanításon. Nem értem, pedig ő ebben a korban is élt. (Persze azért csak látom hogy valaki kazettát hallgatott a deckemen ha elmegyek itthonról:))

astra789 képe

Kedves pee,jó az irány,amerre elindultál!Ezeknek a régi cuccoknak lelke van.

Csak így tovább!

gti3per888 képe

Eddig azt hittem, hogy csak én vagyok, aki a fiatalon bírja a retro cuccokat (17 múltam) de látom, hogy nem vagyok egyedül. Leginkább a régi rádió-erősítők/erősítők, hangfalak érdekelnek. Ezekben van anyag rendesen, nem úgy mint mostani "Tesco" cuccokban, ezt akkor tapasztaltam meg igazán, mikor a piacról hazacipeltem egy Saba rádió erősítőt. Szóval megfogtak ezek a régi gépek, és már két haverom is ilyeneket használ hangkeltőnek, nekik is bejött.

Igen, a régi német cuccok nagyon korrektül vannak, ill. voltak megépítve. Ha már így felfigyeltél a SABA márkára, akkor szívesen ajánlom figyelmedbe az általuk gyártott hangdobozokat is. Nekem van a gyűjteményemben egy SABA "ultra hifi" Box 600-as, igen kellemes, és dögös hangjuk van (Méretre és teljesítményre az Orion HS-280-hoz hasonló, de 4 utas doboz!.) Ezeket a hangdobozokat már 12-15 eFt között be lehet szerezni, és szerintem jobbak az általam is nagyon kedvelt és elismert Orion HS-280 és utódjainál. Persze nem az a kifinomult 2 utas hang mint a régi angol dobozoké (Heybrook HB-1; Goodmans; Celestion Ditton 15), de még éppen elég precíz hang, kellően dögös hangzással. Érdemes rájuk odafigyelni, időnként olcsón feldobnak 1-2-őt az internetes piacterekre.  Üdv.: beneske

NGA képe

Egyébként diszkózenén pl ezek a 3-4 utas ládák sokkal jobban szólnak. Főleg ha elég jó mélysugárzóval látták el őket. Az én Sony-m is hihetetlen nagy dinamikát tud, igaz klasszikuson már elvérzik. De pl a Space - Magic Fly az nagyot szól rajta :-)

Persze, mert egy adott időpillanatban csak egyetlen effekt szól. :D

wpetya

Nekem 4004-es 8 ohmos hangfalak vannak totál feketében. Önmagában nem rossz a hanga,de.... én keverve használom a Saphir 1dp 202 e hangfallal. Ugyanis hiányzik a 4004 ből a lágyság. Így keverve szépen szól. A két mély közül az alsó csak mély, a másikban van közép is. Nincsenek sorbakötve, függetlenek.   aztán van a közép-magas, magas, (alig hallható, de befolyásolja a közép-magas  működését) és a csippantó, + a közepet szabályzó poti.Tervezem a teljes felújittatását hangszóró specialistával. Még csak a tölcsérek voltak javítva,(Egy-egy buli után... ugyanis ez csak 90 Wattot tud zeneileg, az erőlködő meg100at. Namost a anno drága alkalmi dj ezt időnként nem vette figyelembe, de most már nem viszem buliba.) de már a hangváltóra is ráférne  25-30 évesen.

Szia Wpetya!

Szerintem ne cseréld a hangszóróit se a hangváltót. Próbáld meg visszaállítani az eredeti állapotát, és őrizd meg minél tovább!

Üdv:

mihály

wpetya

Amúgy én még nem hallottam olyan hangfalat, ami minden zenei stílusban jól szólt volna.

vg62 képe

Jó.

Most már nem bírom megállni hogy ne szóljak én is hozzá hozzá ehhez a Videoton - Orion "őrülethez"!

Mint az elektroakusztika amatőr otthoni művelője (évtizedek óta) és hódolója, már hónapok óta böngészgetem a netes hírdetési oldalakat, és egy dolog szemet szúrt egy idő óta! Hogy lehet az, hogy egy erősen lehasznált, problémás (itt recseg, ott serceg, elhangolódik, gomb hiányzik stb) Videoton recieverért elkérnek a büszke tulajdonosok 18-20 ezer Ft-ot? Ugyanakkar egy hasonló korabeli és kategóriájú Grundig, Philips, Akai stb készülékért igen csak szerényen 12-15  Ft - ot kérnek a gazdáik! Hogy a csudába van ez? Emberek! Térjünk már észre! A Videoton és az Orion nem egy istenség! Nem, ez a két hazai elektronikai készülékeket gyártó cég "tojta" a hi-fi technikát! Azért mert egy készüléken ott van a Videoton vagy az Orion embléma akkor az már másfélszer annyit is ér mint egy nyugati vagy japán készülék? Láttam én már hírdetni BRG M20 - as felújítot magnetofont 20 ezer Ft - ért is! (mert digitalizálni lehet vele!) Persze, monóban!!! Nem ártana azért elgondolkozni! Én kb 5-6 éve vettem kéz alatt egy Sony TC-FX170 decket 5 ezer Ft - ért. (gumiszíjakat kellett benne cserélni) Sok kazettát digitalizáltam vele pár éve. Szóval sehogyan sem jó ez így! Lehet valamiben hinni, lehet valamilyen téveszméket önmagunknak, másoknak felállítani, de a fülünket becsapni nem lehet! Lássuk már be hogy kis hazánkon kívül is gyártottak igen komoly hi-fi készülékeket. Egy használt, jó állapotú Nad 3020 - as erősítőért elkérnek kb 25-30 ezer Ft - ot, és az a kis erősítő valóban Hi-hi! És a hangfalakról még nem is szóltam, de nem is fogok! Nem látom értelmét!

Nézzetek csak körül a Vaterán az árakat illetően! Most nehogy elkezdjetek faggatni hogy én itthon milyen rendszert hallgatok! Nincs semilyen magyar cuccom ennyi!

A 70'-es, 80'-as években keveseknek adatott meg anyagilag, hogy az igen kisszámú "nyugati" importból válogassanak és még szűkebb az a kör, aki külföldön vásárolgathatott hifit, így szükségképpen Orion, Videoton cuccokra voltak kárhoztatva, ráadásul mivel akkor voltak fiatalok, évtizedekkel később (most) az az időszak minden szempontból megszépült az emlékezetükben. Én ennek tudom be a műszakilag teljesen indokolatlan Orion-Videoton imádatot.

Sziasztok!

Mindkettőtök hozzászólásában megtaláltam az igazságot és az értelmet.

Úgy érzem hogy a videoton valóban fapados és hiányos mint "hi-fi".

Az orion már minőségibb,nemcsak paramétereiben hanem fizikai és kapcsolási felépítésében,de ebbe se mélyedjünk bele.

Az is igaz hogy anno mi volt,és az is igaz hogy manapság aránytalanul túl vannak értékelve ezek a gépek a jobb,minőségibb,kiforrottabb készülékekehez (nyugatiakhoz) képest.

Szóval-az orionról érdemesebb tárgyalni,de!az hogy egy kraftos erősítőt összehoztak egy 30-as dohogóval ellátott hangfallal az még (számomra) nem azt jelenti hogy mert "erőteljes" és mert "nagyot szól" attól jó is.

Az orionnál hiányolom a (pl. se-260 és hs-500) a középhang jelenlétét,a mély lágy de azért döngős,a magas kissé szúrós.

Ilyen volt és kész,van akinek ez a csúcs és van akinek nem ér semmit.

A hifi még mindig szubjektív-így az ár-érték aránya is az :)

panblue

 

 

"Úgy érzem hogy a videoton valóban fapados és hiányos mint "hi-fi".

Az orion már minőségibb,nemcsak paramétereiben hanem fizikai és kapcsolási felépítésében,de ebbe se mélyedjünk bele."

 

Hangsugárzók terén mondjuk biztosan fordított a helyzet. :-) A lényeg annyi, hogy mindennek a valós használati értékét próbálja figyelembe venni mindenki. A tetszési index egy másfajta fogalom, annak is van helye, de annyira szubjektív, hogy általában csak egy főre vonatkozik.

RE: szubjektív

Igen,a szubjektív megítélés egy főre vonatkozik,illetve több szubjektív (egyéni) Ízlés-ítélet-vélemény találkozhat ill kapcsolódhat egy halmazban :)

Pl. tudom hogy a kis vidi rádióerősítő (6363) nem egy csúcs készülék de nekem szubjektíven fűződnek hozzá emlékeim stb,ezért szeretem-DE! tisztában vagyok vele hogy hol a helye a rangsorban (mind kivitelben,mind minőségileg-ebbe beletartozik a hangminősége is :) ) és nem tenném fel aránytlanaul magas összegért meghírdetni.

panblue

 

Köszi a válaszodat, és hogy alátámasztod a véleményemet! Nekem már volt egy pár HS 280 - asaom, évekig hallgattam vele egy házi építésű QUAD 405 ös erőlködőt. Mondanom sem kell, hogy folytonos hiányérzetem volt a zenehallgatás közben, mégpedig a mélyhangok irányában. Manapság a házimozi rendszerek ezt megoldják egy subwofer - el. A magas - középhangjaival nem volt baj sőt, nagyon szép szinpada volt szerintem! Visszatérve a Videotonra, és az előbbi hozzászólásomban nem említettem, hogy valamikor, kb. 12 éve nekem is volt egy Videoton reciever - em. Próbáltam a hangzásvilágát megszeretni, próbáltam vele megbarátkozni, de valahogyan sehogyan sem ment. Az még haggyán hogy a recsegő poti be spray - zése után alig volt minimál hangerő, tehát a poti karakterisztikája szépen elment. Az AFC bekapcsolása után összevissza átugrott egy másik adóra stb. Nem folytatom tovább! Egy dolog tetszik a Videoton recieverében, mégpedig az hogy a külseje nem csúnya! Szerintem pofás kis kávát fabrikáltak neki. Én nem vagyok egy elektrotechnikai szakember ("csak" mechanika műszerész) de ha a Videoton annakidején egy sokkal profibb, jobb minőségű elektronikával tölti meg ezt a csinos kis kávát, akkor tuti hogy hosszú távon is sokkal nagyobb sikert aratott volna ezzel a konstrukcióval.

Hofi mondta egyszer, mikor Cenzné uráról beszélt, hogy ő fordítva csinálta, a képet hallgatta, hangot meg nézte. :-)

 

A 6363-nál pl. az eleve beépített loudnesst volt nehéz megszokni, mondjuk egy mélyben-magasban eleve kiemelő HS280-nal, nameg a szintén beépített földhurkot.

Ha jól olvastam gerlac egy quad 405-el hallgatta a 280-asokat de ez most mind1.

A fixen beépített loudness históriát mindenki ismeri,viszont az én tapasztalataim szerint (3 db 6363-asom volt és 3 db 6383-am)

a kis rádiósnál soha nem volt gondom a potikkal és a rádióval sem,a nagyobbik tesónál sem volt potigond csupán az egyiknél sercent meg néha-néha a bal oldal,de akkor is a hangfalcsatlakozó aljzatnál volt vmi bibi.

Re: házimozi+sub láda: egy jó házimozis cuccnál nincs szükség sub-ra,persze a "mozit" én is szubbal kiegészírtve szeretem,mert ha már lúd akkor legyen kövér :) (de egyáltalán nem indokolt a használata)

A gyengébb rendszereken vagy ahol kis frontokat használ az ember ott egyértelmű a sub szükségessége.

panblue

Natessék, az AC3 és a DTS meg mehet a levesbe. :-D

Hát igen! Ha már egyszer audiofilek vagyunk akkor legyünk is audiofilek!:DDD

Apropó leves!

Milyen is volna egy Videoton - Orion húsleves egy csipetnyi AC3 - al fűszerezve és még egy késhegynyi DTS  - t is hozzáadni mikor jól kiforrta magát?

És mikor kész, az egészet 7.1 ben tálalva csakis igényeseknek!:D

Sziasztok!

Ez a dolog nálam egészen bevált: minden fajta készülékből van 1-1 vagy több darabom,így mikor miylen hangulatban vagyok,vagy épp a "műfajnak" megfelelően szeretnék "fülelni" akkor azt a rendszert használom :)

"hifi"-re van egy nagyon komoly sztereo erősítőm egy dual dac-os cd lejátszóval,"általános"-ra van pár 80-as évek beli receiverem,amik hangját nagyon is kedvelem,házimozira meg van egy 7.1-em,ami nagyon is jól teszi a dolgát ha épp arra vágyom :)))

Szerintem sokan vannak ezzel így,még ha nem is gyűjtöget az illető,általános felállás ha valaki hifista de kelle a családba egy házimozi is akkor vegyes felállásban egymás mellett használ 1-1 külön kategóriájú gépet.(1 hi-fi,1 házimozi)

üdv: panblue

 

 

NGA képe

Nekem nincs házimozim :-) Csak sztereo berendezésem van.

Sajnálattal hallom,de ha nem hiányzik,nem is kell :)

panblue

Nekem sincs, de miután agymosógépem sincs (TV) ezen aligha lehet csodákszani.

Szia!

Tv-zni én sem szoktam,a házimozi rendszert dvd-khez használom,azon belül is inkább koncertek nézegetésére/hallagatására :)

Az agymosó tevékenységgel egyetértek,talán épp ezért szeretem Roger Waters-t?! :)))

A koncertek irányvonala is ilyen: Roger Waters,Pink Floyd,David Gilmour,

Mike Oldfield,Scorpions,stb.

Még egy kicsit védve (és nem erőltetve) a házimozi sztereo hangját:

jelenleg egy onkyo-t használok mint A/V receivert,nagy megelégedésemre.

Kifejezetten hasznos rajta a pure audio mód,nos zenehallgatásnál csak és kifejezetten így használom,és így sem erőtlen-sőt kifejezetetten részletező és dinamikus.Magasan elhúz az ezt megelőző A/V-mtől,ami pedig anno (2000-ben) csúcs kategóriás volt-a sony str-db725 qs-től.

üdv: panblue

Kedves barátaim!

 Ha a Hi-fi Magazin következetesen nem tesztelt egy bizonyos elaktroakusztikai készüléket vagy eszközt, akkor az lehet részükről egy értékítélet is. Erre is gondoljatok!

Vajon ezért nem teszteltek 5.1-et? :-D

Hát igen valahogy úgy! A Hifi Magazin egy bizonyos fokig konzervatív szemléletű volt mindíg is. Számukra az igazi hi-fi a kétcsatornás, kéthangsugárzós analóg rendszer. Mindíg fenntartásaik voltak a digitális jelátalakításokkal szemben. Hogy aztán ezekben a dolgokban mennyire van igazuk mi nem tudjuk eldönteni, mert nem voltunk ott a szeánszaikon. De valószínű hogy nem alaptalan. Azért sokat köszönhetünk az Hifi Magazinnak, mert általuk megismerhetett az átlag olvasó olyan neveket mint pl: a Quad, Spendor, JBL, NAD stb (a teljesség igénye nélkül). Tehát olyan neveket is, amiket a Keravill, vagy a Műszaki bizományi polcain hiába is kerestünk volna!

NGA képe

Lehet hogy tévedek, de 1992-ben volt már 5.1?

Ha jól tudom akkoriban még csaka mozikban volt, az otthoni 5.1 valamikor a kilencvenes évek közepe körül terjedt el, mikor megjelent a DVD. Mivel a HFM 1992-ben megszünt, igy elég egyszerű oka volt annak, hogy nem tesztelték ezeket. A Hifi sztereo videot még tesztelték.

Ott a pont. ;)

 

gerlac, arra is próbáltam utalni (az időbeni kötöttségeken kívül), h. nem kell túlmisztifikálni a HFM-et, hagyták el a nyomdát nagy butaságok az ő lapjaikon is. Nem látom az okokat, amiért a jóízlés központjának kellene tekinteni őket. Csak egy sajtótermék, ami a hangvisszaadással foglakozott változó szinten (szubjektív véleményektől .... a korrekt írásokig).

NGA képe

Én abban látom a HFM elévülhetetlen érdemét, hogy megtanított zenét hallgatni, értékelni,és kételkedni. Arra, hogy a saját fülünknek higyjünk, ne a prófétáknak, és hogy ne higyjünk a katalógusadatoknak. Szerintem ez volt a legfontosabb, amit el akartak érni.

astra789 képe

A HFM erősen "Angol-mániás"volt.Hát nekem az a savanyú,gyomorbajos nép

ne mondja meg mi szól szépen és mi nem.

NGA képe

Valóban anglománok voltak a hangfalaknál. De érdekes, hogy ez a gyomorbajosnépség képes volt olyan készülékeket alkotni, amik kimagaslottak a grundigfilipszsaba tömegből. Bár skót, de ott van a Linn LP12 lemezjátszója, (mielött meghalok, egyet venni fogok) A Spendor, Heybrook, KEF (Angolra hangolva) hangdobozai. A HFM soha nem azt mondta meg, hogy mit kell venni, ezt többször is kihangsúlyozták. Ők csak a saját izlésükhöz mérten megkeresték azokat a készülékeket,amik megütöttek egy mércét. Mit is irtak a HB1-nél? Hogy mit ajánlanak? A HB1-et, vagy valami jobbat! Én ekkoriban hifiztem, nulla rálátásunk volt a piacra, fogalmunk sem volt, nyugaton mi van. Kicsit ebben is segitettek. Nem istenitem a HFM-et, de én nem szégyen, bevallom, nagyon sokat tanultam tőlük. Soha nem volt szinte olyan készülékem, amit ők referenciának tekintettek, mivel megfogadtam a tanácsukat. Tesztelgettem, hallgattam, és megkerestem a nekem tetsző hangot. Ők ezt javasolták mindig.

Sziasztok!

A különbséget természetesen én is értem-érzem  házimozi és hi-fi sztereo közt.

Nem is szabad ezt a  két dolgot igazán összevetni mert felesleges,de:

hallottam már jó pár házimozis készüléket amik nagyon szépen teljesítettek

sztereoban,és voltak amik csapnivalóan gyengék sőt minősíthetetelenek voltak.

Az érdekesség az hogy a "kor előrehaladtával" változott az A/V-k sztereo hangja is(a régebbi vékony,gyenge hangzás mostanra kiforrottab "sztereo közelibb" lett) legalábbis az ismertebb piacvezetők elég jó gépeket gyártanak pl. H/K,Denon,Onkyo de vannak amik lemaradtak és csak rontottak pl.  a sony.És vannak jó de problémás/meghibásodásra hajlamos gépek,ne vegye senki magára én is csak olvasgatom,böngészem különböző forrásokból: ez a yamaha és a marantz.

panblue

 

NGA képe

Nekem aztán mondhatod, egyrészt teljesen hidegen hagy a házmozi, mivel amilyen filmeket szeretek, azok szinte 100%-ig vagy mono, vagy legszerencsésebb esetben szteroban vannak meg. A DVD játszó rá sincs kötve az erősitőre, értelmét sem láttam. Engem a film cselekménye köt le, általában a vigjátékokat szeretem, ott meg a effekteknek nincs szinte semmi szerepe.

Másrészt meg nem is fogok ilyet venni, mivel 39 nm-es lakásban lakunk a feleségemmel, és a 3 éves kisfiammal. Igy nem is lenne hova. Egy 68 cm-es Grundig crt tv-m van amit nem is tervezek lecserélni.

naemmekki képe

Nekem van egy analóg házimozi erősítőm, de valahogy mindig csak a sztereó, illetve a 3 sztereó üzemmódját használtam eddig. Számos zenés filmem miatt (köztük koncertek is), szintén érdektelen a házimozi hangzás számomra is. A sztereó bőven elegendő.

Éppen lakásvárárlás előtt állok egyébként és terveim szerint, a témaindító dobozok is szerepet kapnak majd, egy külön zenehallgató szobában. Retró szoba retró hangdobozokkal és erősítőkkel... hmm... és egy kényelmes fotellel:-)

Azért ismerve a PHI európai gyártású hangszórófelhozatalát, ezt a kijelentést kicsit elhamarkodottnak gondolom, a vifa legócskább hangszóróitól (M21WG és D25 dóm, lásd: HB1 - Preludium, stb.) jobbat is sikerült elkövetniük abban az időben (persze rosszabbat is).

NGA képe

Légy oly szives vonatkoztass már el a hangszóróktól, nem csak azok vannak a világon. A Philips pár cd játszón és 1-2 erősitőjén kivül a Philips márkanév alatt nem sok jó cuccot alkotott. Marantz néven már többet, de ugye azok jelentős részén meg made in japan volt. Elismerem a Philips innovációs multját, de végül már lemezjátszót sem tudtak gyártani, azt is a Dual-tól vették a tornyukhoz.

 

Ha már itt tartunk. Belinkeltem neked egy japán oldalt, ahol Sony APM hangszóró peremek készitését irják le. Én nem vagyok jártas a hangszóró javitásban. El tudod vállalni a javitást?

Te emlegetted a HB1-et, miért vonatkoztatnék el ettől a válasznál? :-)

A másikra már válaszoltam akkor.

NGA képe

Nem válaszoltál, de teljesen mindegy. Biztos van olyan, aki ért hozzá rajtad kivül ebben az országban.

 

http://retronom.hu/node/23614#comment-31265

 

Itt van ahol kérdeztem.

:-) A linkeltet megelőző kommentben van a válasz.

Üdv! Sziasztok! Ilyen hangfalat szeretnék venni! Tudna valaki  egy címet, ahol találhatnék ilyen hagfalat vagy esetleg valakinek nem lenne eladó véletlenűl?

Nekem is van ; eladó .

 

 

 

 

 

http://www.retronom.hu/node/27157

 

toldymester@chello.hu
+36 70 245 1809

 

András

Sziasztok

nekem is van 1 pár ilyen hangfalam, de minden kábel ki van kötve. Tudna valaki segíteni hogyan kellene bekőtnöm őket a hangválltóba?

illetve hogyan lehet meggyőződni arról hogy a válltó jól működik?

köszi

Kalmopirin képe

Miután 1001 más szólam megszólalt, én a hangdoboz hangjára lennék kíváncsi!

 

Üdvözlettel: Han Gerő

 

-- Kalmopirin

Sziasztok!

Újraolvasva ezt a hosszúra sikerült és sok mindent felvető témát:

1.jól szórakoztam

2.még mindig érdekesnek tartom

3.érzékelem hogy mi minden és hogyan változott a bejegyzés/téma születése óta

 

pl. olvastam hogy valaki már akkor "elkényelmesedett" és félrerakta a sztereo cókmókot a fejhallgatóért és fájlokért cserébe :)

Tény hogy a fejhallgató erősítők most aranykorukat élik és sokan szeretik a fülest...

 

A saját házimozis hozzászólásaimat is kiigazítanám: bár egyre jobb hangú és komolyabb sokcsatornás erősítőket gyártanak - Én jó ideje visszatértem a sztereo-hoz.

Mivel nagyrészt zenét hallgatok , a jó öreg cd forrásról - ezért megállapodtam egy marantz erősítő-cd párosnál amik ha nem is feledtetik de lassan és biztosan felülírják retro élményeimet.

 

A régi készülékeimet,hangsugárzóimat stb mind mind rég eladtam,felszámoltam...persze sokszor elkap a nosztalgia de bizonyos dolgokon már csak mosolygok.

Elfelejteni nem fogom hisz ez a múlt,a régi "cuccaim" nélkül nem hiszem hogy lennének ,vagy ilyenek lennének a mostaniak.

 

panblue

naemmekki képe

Szia Panblue, Éppen én is a napokban néztem át a különböző témafelvetéseimet, hozzászólásaimat,

Ez a téma elég jól továbbgyűrűzött, hihetetlen, hogy a Vidi DC-4018-ból milyen hozzászólások születtek,

Én nem adtam el szinte semmit, mert bármin is túladtam, pillanatnyi kihasználatlanság miatt, azt később megbántam, úgyhogy ameddig tehetem és van elég helyem, megőrzök mindent, Ez a témaindító hangdobozpár is megvan még a többi mellett és én is csak sztereózom.

Üdvözöllek mint igazi régi Fórumtársat! :)

 

Igen,voltak bőven sületlenségek de igazi jó tartalmak is itt az oldalon.

Azóta sajnos jól ellaposodott az egész és csak 2-3 erre tévedő beírót látok néha több mint 10 éve feltöltött tartalmakhoz.

Az idő nekem megmutatta hogy zenéhez csakis a sztereo az igazi...

Hja,én is megbántam rengeteg dolgot amit eladtam -de ha mindent megtartottam volna akkor el sem férne a rendelkezésre álló helyiségben.

Ha szabad tudnom milyen (retro hifi) dolgokat gyűjtöttél be ill. tartottál meg?

üvd

panblue

 

naemmekki képe

Üdvözöllek Panblue én is! :)

Előrebocsátom, hogy meglehetősen ritkán látogatok el mostanában (az utóbbi években) ide az oldalra, talán éppen azon okokból, amiket nagyon jól leírtál.

A hangdobozok közül ami van és retro: 1 pár HS700, HS500, HS280, Onkyo SC40 és 2 pár HS511 és persze a legelején lévő DC4018 is megvan még.

Egyebek: 3 db SE260, 2 db EA7386, 1 db RT7300, AP-Q310, Nikko STA-5010 és Technics receiverek a 90-es évekből kizárólag hétköznapokra a reggeli készülődéshez háttérnek.

Nem túl nagy kincsek, mégis "oly drágák nekem". Néha szükséges is a meggyőző erőket mozgósítani a "minek ezek ide" kérdés hatékony megválaszolásához.

Nálad milyen az arzenál, mik a kedvenceid?

üdv.: naemmekki

oldtimer képe

(mármint a doboz hangjára vagyok kiváncsi)

 

Nincs olyan hangdoboz amihez a megfelelő zenét ne lehetne megtalálni.

 

Sokan úgy véleményeznek egy hangdobozt, erősítőt, hangszedőt (nem kívánt rész törlendő) mintha folyton Bach, Mozart, vagy Beethoven zenéjét hallgatnák rajta.

Rockzenét meg sosem :-)

 

üdv.: oldtimer

naemmekki képe

...mert ilyen a világ, álszent. Legalábbis szerintem. A véleménnyel pedig egyetértek. Éljen a rockzene... és minden egyéb műfaj!

Videoton


Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton D204E midimax
Ismeretlen évjárat
Videoton DB 1600
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat