Videoton DC 2050


Forrás: 
Saját gyűjtemény
Videoton DC 2050

Szia,ilyen dobozaim vannak és nem tudom milyen mélyet rakjak bele.

Mert van sok tipus szám.Szívesen megoszthatnátok az ötleteket :)

Szerencsére megfordult már pár tipus nálam,jött ment sajna de ezek már maradnak. :)

Mondjuk ott az eredeti. Megjavítható.

dollerakos képe

Egy nagyon egyszerű MOD-ot javaslok ehhez a hangdobozpárhoz, ami nekem bevált. Egy barátom hozott nekem ide egy ilyen dobozpárt, hogy kezdjek vele valamit. Nem tetszett az eredeti hangja, a középtartományban jól lehetett hallani egy zavaró, csúnya elszíneződést. Ha kikötöttem a középsugárzót, a hangkép lényegesen szebb, nyugodtabb lett, a zavaró elszínezősdés eltűnt. Féltem, hogy a középtartomány megsínyli a MOD-ot, de ahogy fülelem, semmi gond a középtartománnyal, elbírja a MOD-ot, sokféle zenén, beszédhangon kipróbáltam. Az így kapott hangszín sokkal közelebb került a jobb minőségű hangdobozaimhoz (mint pl. a MOD-olt Orion HS 40, valamint az Epos m12). Ha valakinek van hozzá kedve, ideje, próbálja ki, kíváncsi vagyok a tapasztalatokra.

:-) "Hé nővér nem ott fáj, ahol nézed."

A középhangszóróval semmi baj nincs, ahhoz nem kell hozzányúlni. Így nem működik.

dollerakos képe

Még te írtad valahol korábban, hogy ez a típus tök feleslegesen lett háromutas... Úgyhogy az ötletet főleg innen vettem :--)) Működni működik, csak máshogy, mint korábban: természetesebben szól, ennyi. Ha van más ötelted (ezeket a Videotonokat te szoktad jól ismerni), ne tartsd titokban, minden megoldás érdekel.

Egyszer régen tényleg írtam ilyet. De felül kell bírálnom magam, az eredeti hangszórókészletre nem érvényes a kétutas opció. És tényleg nem a 10 centis közép a bűnös.

 

Azt hiszem pont ehhez nem készítettem rendes hangváltót. Csak megmértem azt ami benne van.

dollerakos képe

Épp írt Levente barátunk (kekedilevi), aki leírta nekem, hogy ti már eljátszottatok ezzel a hangdobozzal és a következők történtek, amit most ide kicopy-zok, Levi engedelmével. A lényeg, hogy ki kell próbálni, ki is fogom, mert ez tényleg jobb, komplettebb és kompexebb megoldásnak tűnik. Nálam egy kis nehézség, hogy a közép egészen máshogy van bekötve, nincs 8,2 ohmos ellenállás, hanem mintha lenne az elején egy soros és utána egy párhuzamos RC-tag, mivel ez az E-verzió. Akkor a szöveg:

 

Valóban nem a középpel van a gond, az elég precízen vissza van fogva a gyári 8,2 R ellenállással (ez az, ami nálam máshogy van). Nekem az rémlett, hogy a mélyközép rezonál 3 khz-nél csúnyán, ebben Shalafi is megerősített, és meg is mondta rá a receptet. Másodrendű szűrő kell a mélyközéphez, tehát a gyári tekercs mellé, egy 8,2 uF-os kondi párhuzamosan + egy 2,2 R ellenállás. Ezt próbáld ki. Valamint a magashoz egy 3,3-4,7R ellenállás aztán szerintem ennyiben ki is merül a DC 2050 modolása.

Ákos, a 2050 váltójában egy ellenállás van gyárilag, 8,2R sorosan a középpel. :) Előtte másodrendű szűrő.

 

A mélyközepes tipp nem 100%-ig biztos, konkrétan 8 ohmos hangszóróval nem néztem meg, csak 4-esen. Kicsit átgondolva, legyen a 8,2uF helyett inkább 10uF. De nem vállalok felelősséget, :D addig amíg valami hivatalosabb helyen meg nem jelentetem a dolgot.

 

Az "E" nem verzió, hanem a csatlakozás módját jelzi, "E" mint (talán európai?) DIN szabványú hszcsatlakozó, beépített kábellel.

"A" mint (feltehetőleg GB vagy USA-re utalhat) szorítós/csiptetős csatlakozó a dobozon.

dollerakos képe

Na kérem, Tisztelt Szakértő Urak! :--))

 

Íme az én példányom gyári váltójáról a kép és a kapcsolás. Szaggatott vonallal jelzem az esetleges módosítást. Egyszer majd megcsinálom ezt a MOD-ot, de az nem most lesz. Jól felbosszankodtam; szerintem aljasság így megszerkeszteni egy szerkezetet, hogy alig lehetett szétszedni és utána összerakni, ugyanis a váltó-panel egy külön fa-lapra is fel van szerelve olymódon, hogy a tekercsekkel együtt van összecsavarozva, jó vacak csavarokkal, amelyek azonnal kisliccelődnek, ha elkezdem csavarni és az anyát a tekercs felől csőkulccsal lehet csak megfogni, amivel nem lenne baj, ha beférne, viszont ha már nem központosan lett felcsavarva, akkor a csőkulcs be sem fér és az összefestékezett csavart alig lehet csavarni (ha már ki is sliccelődött, akkor sehogy sem; az egyik csavart fel is kellett fúrni, hogy egyáltalán szét lehessen szedni a váltót a fa-laptól...). Egy szó mint száz: jól megrugdosnám azt, aki ezt így kitalálta! Ilyen lehetetlenül szétbonthatatlan holmival már rég találkoztam... Amint szétszedtem, legalább annyi hasznosat próbáltam tenni, hogy megmértem az induktivitásokat és megcsináltam a váltó-rajzot, de aztán gyorsan össze is raktam, bevallom, most nincs semmi kedvem szórakozni ezzel a holmival. Majd talán egyszer máskor.....

 

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/DSCF4445.JPG

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/DSCF4447.JPG

Lehet, hogy addigra én is pontosabban megmérek egy 2050-et.  :) Nekem még nem volt bajom ezzel a csavarozással, mindig sikerült lebontani, visszaépíteni.

 

Furcsa ez a váltó a képeden, a kondik is fiatalabbak, mint a 2050, és alapvetően az eredeti nem nyákra készült, csak forrasztották, és feltűzték rétegelt lemezre.

Elvileg így néz ki:

mély: 820uH (nálad pont jó, hogy benne van a ferrit, és ezzel 1500-1600-ra emelkedik, ide mehet a 8,2uF)

közép: 4,7uF × 680uH + 8,2R

magas: 2,2uF

A kondik C223 vagy 213-as PE fóliák.

dollerakos képe

Nagyon köszi a leírást, ha minden jól megy, megcsinálom hamarosan ezt a verziót és hozzá a MOD-ot (ugye, a mély-körben még az a 8 uF + 2,2 ohm és a magas elé még az a 3,3 ohm). Már kitaláltam, hogy nem fognak azok a fránya csavarok elforogni. (Kromofág a festékes csavarokra és utána WD-40 - a másik, még szét nem szedett hangdoboznál.)

 

Az, hogy ez másmilyen (mert Levi is írta nekem, hogy az övé is NYÁK-os, de az általad felsorolt értékekkel), csak a cocalista gyártási fegyelemre példa, hogy ami épp kéznél van, amit épp kitalálnak, hogy "jó lesz ez így"... Mint pl. a Minimaxnál is, nem egy példányt láttam, ahol beletették a 4 ohmos mélyhangszóróval a 8 vagy a 12 (!) ohmos magasat is; vagy vehetjük a BEAG-ot, ahol azonos típusú készülékekből (nekem főleg erősítőkhöz volt szerencsém) nincs két egyforma :--))

Én 3 féle-felépítésű váltóval is találkoztam a 2050 típuson belül.

Nem csak a videotonnál,hanem az orionnál és a beag-nál is abból dolgoztak ami éppen kéznél illetve készleten volt.Akárcsak a mostani H2000 Kft-nél.

Nincs mit, szívesen. Ezek a hangsugárzók végülis közszükségleti célokra készültek, egy-két sorozat, ahol becsúszik egy másféle váltó, még nem a világ vége. Főleg a teljes legyártott darabszámhoz képest, ami az országon belül még mai szemmel nézve is elérhetetlenül magas. :) Bárkinek ebben az üzletágban.

 

A minimaxról rossz híreim vannak. Az a módosított verzió ami itt a hangváltóról közkézen forog, félig-meddig az én méréseim nyomán, szerintem törölhető. Amit most mértem pár napja, azon pl. egyáltalán nem működik, a hangszórók állapotának különbségei miatt. Így marad az, hogy minden darabot egyedileg ellenőrizni, vagy cserélni a magashangszórót ismert, és viszonylag konzisztens típusra. De még folynak a munkálatok.

 

Egyébként ilyen szempontból nézve az a 12 ohmos (furcsa érték, mert 2, 4, 6, 8, 10 és 15R a megszokott fehérváron) magas nem is olyan nagy bűn, sőt a hangnyomása így jobban közelít a mélyközéphez. :)

 

A BEAG-nál - már sokszor téma volt - hármas felosztás működött, a stúdiótechnikához válogattak, a hangszórókat is, a hangosításhoz kerültek a kevésbé jól sikerült dolgok, a "HiFi" vagy az akkori szóval közszükségleti gyártáshoz pedig ment a maradék, mert oda úgyis mindegy volt. Szóval nem eszik azért olyan forrón, valószínűleg mindenki szelektált az épp aktuális "vevőhöz" mérten.

Videoton


Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton D204E midimax
Ismeretlen évjárat
Videoton DB 1600
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat
2050