Videoton Apollo rádió


Forrás: 
sajat
Videoton Apollo rádió

Az első rádiónk

A VT 70-es évek elején kiadott sztereorádió sorozatának ez volt legkisebb tagja. (Következő: Orpheus, a csúcs: Prometheus, ennek már mágneses hangszedő bemenete is volt, és 2 x ?? Watt kimenő teljestíménye. 25 vagy 30, nem tudom pontosan.)
Az Apolloban kisteljesítményű IC-k működtek, 2 x 10 Wattnál többet nem tudott, de már ezzel a készülékkel is lehetett fogmi a CCIR-sávot, igaz csak 104 MHz-ig.

Üdv!

Nekem is van egy ilyen erősítőm kétVideoton Minor hangfallal. Sajnos a trafó elszállt benne, de amúgy működik.

NGA képe

A teljesitménye csak 2x5 watt volt, mivel TBA 810AS volt a végfoka. 1977-ben vettük, akkor a közel 6e Ft-os ára igencsak sok volt. Rákötöttük az Unitra MK 122IC magnót, és ha benyomtuk a mono gombot, akkor a magnó igencsak hangosan szólt rajta. Aztán 1978-ban vettünk hozzá egy Ziphona Granat lemezjátszót. Szerettem ezeket, mert akkoriban sokaknak még ennyi sem volt. Jó ránézni a készülékre, ilyenkor eszembejut a sok Boney-M, ABBA, Szűcs Judit, Omega szám, amit erről vettem fel. Ma már a használati értéke nulla, de élményt nyújt. Ha valakinek volna 2 db Mikromax hangfala hozzá, ez az a picike 1 utas vidi volt, és nem használja, örömmel venném, a régi szép emlékeket idézné fel.

Hali!

Én még nagyapám szekrényében leltem rá erre a kincsre. Teljesen mindegy ki mit mond mennyi nafta van benne, nekem széttépte 5ös hangerőnél a somogyi boxxer 130as hangszóróimat.(2X50W) Előtte egy kis 5.1es házimozi erősítőn voltak, ami állítólag 3600W pimpót tud(ellenben 3Wos hagszórók voltak hozzá gyárilag), azzal soha nem lengett nagyokat. Rákötöttem a gépre, fél óra zenélés után vettem észre hogy valami nem stimmel és látom hogy szakadt a membrán:D Gyorsan vettem még 2 iylen hangszórót, dobozba be és csapatás. Ha nem húzom fel feles hangerőig akkor jó, kb 2 hónapja stabilan megy velük. Az 5.1es "erősítő" sorsán még gondolkozom, de valszeg kuka.
üdv
pee

leguan képe

Sőt, teljesítménye csak 2x3,5 watt volt, már ha az RA 4301 S Apollóról van szó. 1977-ben 5.900.-Ft-ért vettem. 14 tranzisztor, 2 IC, öt hullámsáv (1 közép, 2 RH, 2 URH).

Az akkori viszonyok között elégedett voltam vele.

Igen, 4301S. Eszméletlen hogy mennyit szól. Egyszerűen nem lehet 3,5W mert mint írtam már széttépett nálam 2x50W hangszórót. Leégett mindkettő. Mérsékelten hallgatva kíméli a falakat, 4es hagerőnél átjön a szomszéd. :D

Tudományom szerint a TBA810S 14,4V-os tápfeszültségen és 4 ohm-os terheléssel 6W teljesítményt volt képes leadni, az is igaz, hogy ezt már 10% THD mellett. 4W-on tudott 1%-ot. Annak idején tizenévesen jópár végfokot összeraktam ezzel az IC-vel. Egyik alkalommal egy eléggé a wattok bűvöletében élő ismerősöm keresett meg, hogy csináljak neki egy jó erősítőt, de olcsón. A TBA810AS mellett döntöttem, mert abból volt otthon pár. Egy tönkrement magnódeck-be kellett beleszerelnem. A tápegysége még jó volt (+18V-ot szolgáltatott). Amikor kész lett, megkérdezte: mégis hány W-os? Kétség és döbbenet ült ki az arcára, amikor kimondtam: 2x8W. "Ne hülyéskedj már.. a konyhánkban a kis műanyagdobozos 10ezres mikrohifi 2x50W" - mondta. De amikor rákötöttem a hangfalaimra, és megszólaltattam, nem bírta abbahagyni a vigyorgást: "öcséém, ez tényleg nagyot szól!"

Üdv mindenkinek!
Ha valakinek van ehhez a típusú rádióerősítőhöz trafó, térerő kijelző, két ezüst gomb illetve egy rádió csavarógomb alkatrészei az legyen szíves, dobjon e-mailt a djowert@gmail.com címemre :)
Nem szeretnék megválni ettől a géptől de sajnos trafó hiányában nem tudom használni, illetve a többi alkatrészek az esztétikáján javítana. Ha esetleg más egyéb hibával van komplett gép szívesen átveszem természetesen megfelelő árban.
Köszönöm!
(ismét) Szabolcs

gti3per888 képe

3w körüli teljesítményéhez képest van hangereje rendesen, valósággal órdít. Nem túl nagy hangerőnél meg a sztereó is egész szép, én a basszust hiányolom beőle, sztem elég csekély ami van neki.

Bocsi de a TBA 810 nek sohasem volt basszusa....

A készülék gyári adatlapjából egyértelműen kiderül a rádió kimenő teljesítménye:szinuszos(folyamatos) 2 x 3,5W és a zenei(impulzus) 2 x 6w,4ohm-on.A két érték közötti eltérést a tápegység nagy belső ellenállása okozza (ráadásul itt az egyenirányító még szelén és a pufferkondit is a spórolás jegyében méretezték!)

A végfok szerepét betöltő TBA810 képes lenne 4ohm-on,16V-os tápfeszültséget szolgáltató "dögösebb" tápegységgel 7W-os szinuszos(és zenei) teljesítményre,természetesen 10%THD-mellett.Megjegyzem,az APOLLO-ban 17,5V-ról jár az IC.

Az erőteljes hanghatás a beépített fiziológiai hangerőszabályozásnak köszönhető,mely alacsony hangerőnél jelentős mélyemelést végez.Ez mindegyik VT receivernek alapfelszerelése volt.A mélyátvitelt tovább javította a végfoknál alkalmazott derekas negatív visszacsatolás.

 

De tény ami tény,gyönyörűen szól!!!!!

 

kismucki

Ennek a típusnak melyek voltak a gyári hangdobozai?

 

Kékedi Levente képe

Hello!

Úgy tudom a D-130E Micromax.

Köszönöm a gyors választ!

Videoton


Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton D204E midimax
Ismeretlen évjárat
Videoton DB 1600
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat
Apollo