Videoton DT132E Minimax hangsugárzók felújítása


Forrás: 
Saját fotó
Videoton DT132E Minimax hangsugárzók felújítása

Videoton DT132E (Minimax 3) típusú hangsugárzók felújított állapotban. Úgy gondoltam feltöltöm ide ezt a pár képet, hogy mások is lássanak példát egy közkedvelt ám öreg, leromlott állapotú készülék restaurált állapotára. (megjegyzem, itt nem feltétlen a 100%-os eredeti állapot megtartása volt a cél, hanem a hangminőség javulása elsősorban. De ettől nem érzem, hogy ne lenne még "retro") Szerintem nagyon jól sikerült, az új hangszóróknak és az áttervezett váltónak köszönhetően a hangja is több mint jó. Sokkal jobbak lettek a mélyek, és a magashangok. A felújításban való segítségért, és az ötletekért köszönet Pázmándi Lászlónak.

minimax3.jpg minimax5.jpg Kiindulási állapot. Végleges állapot

Szép munka Kékedi úr! Gratulálok!

Valamikor, még legénykoromban nekem is volt két ilyen kis dobozkám, aztán "ügyesen" elüzleteltem. Azért kíváncsi vagyok, hogy shalafi úr milyen gondolatokat fog hozzáfűzni! :)

Üdv!

G. László

Hja, és a véleményem: szerintem az a legfontosabb, hogy a tulajdonosnak tetsszen, ez itt most teljesült úgy hiszem. Hogy közben a tulajdonságok is sokat javultak, az már csak bónusz. (-:

dollerakos képe

Szia Levi!

 

Gratulálok mindkettőtöknek! Nagyon szép és biztosan nagyon jó is. Kérdésem, hogy mennyire van különbség az új hangszórók és a régi, eredetiek közt? Valamint milyen a váltó, esetleg lerajzolnád-e ide?

 

Üdv,

 

Ákos

Kékedi Levente képe

Hello Ákos!

 

A különbség lényeges, ahogy az a méréseken is látható.  Sose gondoltam volna, hogy egy 4,5 literes doboz +13cm-es mélyközép ilyen jó mélyhangokat fog adni, és magasban is ugyanilyen jó lett. Nem emel ki, hanem normálisan szól ahogy azt kell. :) Az új hangszórók és a régiek közt elég nagy a különbség, és nagyon jót tett neki. De majd meghallgatjuk ezt is, ha eljössz. :)

Levente engedélyével közreadom a szűrők értékét :-)

mély: 0,55mH × 12uF

magas: 2,2R + 6,2uF × 300uH

panblue képe

Elismerésem,szépek lettek a dobozok!

remélem hogy a HS500-aidból is hasonló falakat kovácsolsz,

(nemcsak szépet hanem jót is) anno nagyon rá voltál izzva :)

panblue

Kékedi Levente képe

Rátapintottál a dologra. :) A HS-ek is készülőben vannak, bízom benne, hogy még ennél is jobbra sikerülnek majd, ha minden jól megy. :)

athos527 képe

athos527

A sok "mókolás" után valósággal felüdülés látni egy ilyen igényes felújítást!

A frekimenet szépen simul, gondolom salafi mester keze nyomán!

A membránok mivel lettek impregnálva? Vagy csak festés, és ha igen, mennyit ront az érzékenységen? Gondolom a komplexebb szűrő is levett belőle.

Kíváncsi lennék a hangképére...

Kékedi Levente képe

Üdv athos527!

 

Örülök, ha tetszik. :)

Nem lettek festve, ezek már új membránok, ezért ilyen a színük. Az érzékenység vmivel kevesebb, de ez szándékos volt a jobb mélyátvitelért cserébe. A szűrők maradtak sima másodrendűek, csak kicsit átgondoltabb, és jobb alkatrészekkel lett felépítve. Szerintem lényegesen jobb az eredetihez képest, de meg lehet hallgatni nálam, nyitott vagyok mások véleményére is. :)

Sziasztok!

 

Nagyon szép munkát végeztetek, nem csak szebbek a szórók, jobbak is. További sikeres rehabilitálást újjáépítést!

 

Atesz

János123 képe

Nemrég nekem is volt szerencsém meghallgatni egy ilyen párat. Meglepően jól szólt. janos123

Videoton


Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton D204E midimax
Ismeretlen évjárat
Videoton DB 1600
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat