Orion televízió konverter


Orion televízió konverter

Bármennyire hihetetlen, de a tévéadás indulásakor csak a VHF sávban volt sugárzás, azaz összesen 12 csatorna állt rendelkezésre. Ennek megfelelően a csatornaváltó egy 12 állású körbeforgatható kar volt. Amikor az UHF sávban is megkezdődött az adás, a régi tévék használatának biztosítására konvertereket hoztak forgalomba.
A képen látható a pécsi 32-es csatornát konvertálta, de hogy melyikre, arra már nem emlékszem. Az ára 256 Ft volt, és négy darab ceruzaelemmel működött.
Amint látható, ekkor még nem koaxiális-, hanem szalagkábellel történt a jel lehozása az antennától.

Ezzel tudtuk fogni a TV kisérleti adását.A tetején volt egy
négyszögletes fémkeret, mint plusz antenna.
Nem hittem volna, hogy valaha még viszontlátom!

Most hogy írod, nekem is beugrott a fémkeret. Meg is néztem a dobozt, és felül ott van a két kis lyuk, ahova csatlakozott. Ez már nincs meg, de maga a készülék is kiégett belül egy villámcsapás alkalmával!

bfonok

- Miért vesz a rendőr adaptert (így hívta a köznyelv annak idején ezt a dobozt) a mosógéphez?

- Hogy színest a is moshasson!

A konverterek zöme a 4-es csatornára kevert le, de Tokaj környékén (mivel az ottani adó a 4-esen sugárzott) a 12-es csatornára transzponált az "adapter".  

ml

 

Köszi a kiegészítést!

bfonok

Jól emlékszem, hogy keddenként este volt kisérleti adás?
Az első filmsorozatra viszont emlékszem, a " Baal lovagjai"
cimű francia film volt. - Valami titkos társaság Párizsban
napjainkban.

Típusjele is volt: UE-100.
ml

Igen, a képen is elég jól olvasható.

bfonok

További konverter-történelem:
Ez a készülék valójában "pótszer" volt! Ugyanis a 60-as közepétől kezdve már DMH (deciméteres hullám, azaz: UHF) vételre előkészített tv-ket készítettek. A sáv vételére szolgáló, elektroncsöves, folyamatosan hangolható, de nem programozható hangolóegységeket akkor még nem építették be a készülékekbe, hiszen még nem is volt mit fogni velük :-)
Amikor viszont elkezdődött az UHF-sávon a sugárzás, túl drága mulatság lett volna ennek az egységnek az utólagos beépítése a tévékbe. (Így a az a rejtélyes, a hálózati kapcsolótól csak színében eltérő gomb, amely ezt az utólag beépített egységet hozta volna működésbe, továbbra is kihasználatlam maradt.) Nem is lett volna sok értelme a komoly hangolóegység használatának, hiszen az ország túlnyomó részén csak egy UHF-program volt fogható (vagy annyi sem), ahhoz pedig az UE-100 is bőven megfelelt. ml

Most végre megtudtam, hogy mi célt szolgált volna
a tolókapcsoló. Próbálgattuk, próbálgattuk de semmi
változás nem volt.

Köszönjük a kiegészítést!

Hát igen, nyilván jó ötletnek tűnt ez az előkészítés, de hogy mégsem lehetett "hasznosítani" később, annak talán a felgyorsuló fejlődés is oka-magyarázata lehet.

Eszembe jutott erre egy ellentétes példa a fényképezőgépek világából.
Az Exa-Exacta Ihagee gépnél az előlapra tették az exponálógombot, közvetlenül az objektív mellé, amikor automata objektívek még nem léteztek. Amikor a 60-as, 70-es évektől kezdve rohamosan elterjedtek a beugró rekeszek, akkor az Exának könnyű dolga volt.
Persze a többi gépeknél is megoldották a problémát...

bfonok

Hello!

Nekem csak annyi emlékem van a fent látható készülékről,hogy 67-68 táján vásároltak a szüleim egy Mona Lisa-t és egészen 78-ig használtuk.(a végén már oldalba kellett lökni,hogy ne menjen el az adás róla)Kis srác voltam amikor megjelent ez a kis doboz a tévénk tetején,és akkor már egy másik adást is betudott fogni a készüléken az apám.Arra még emlékszem,hogy két nagy elemet kellett bele tenni.U.n. bottelepeket.

Lcaj85

Egy retroimádó

Hello!

Nekem csak annyi emlékem van a fent látható készülékről,hogy 67-68 táján vásároltak a szüleim egy Mona Lisa-t és egészen 78-ig használtuk.(a végén már oldalba kellett lökni,hogy ne menjen el az adás róla)Kis srác voltam amikor megjelent ez a kis doboz a tévénk tetején,és akkor már egy másik adást is betudott fogni a készüléken az apám.Arra még emlékszem,hogy két nagy elemet kellett bele tenni.U.n. bottelepeket.

Lcaj85

Egy retroimádó

Amilyen nehezen indult be az adapter használata,olyan hamar hiánycikké vált.Ugyanis az adaptert(hasonlóan a Tavasz és a Carmen tévékhez)mindig egy adott körzetre,az ott működő adóra készítették.Így például ha egy pécsi boltban az ide készített 32-es adapter elfogyott,hiába ment valaki Budapestre,ott ugyanis csak 24-es csatornárára alkalmas adaptert vehetett.Ennek a problémának megoldására született meg az a szinte hihetetlennek tűnő ötlet,miszerint a 24-es adaptert át kell alakítani a 32-es pécsire.Ilyen átalakított adapterrel sikerült az "ismerősök körében jelentkező igényeket" kielégíteni.Annyit még ehhez,hogy igen kemény,hosszadalmas,időt és türelmet igénylő munka volt,de megérte.Ugyanis ez a rövidke korszak is a multhoz tartozik.
lgp

Egy kis kiegészítés: 

Abban a kezdeti időszakban a hazai TV gyárak az UHF sávon sugárzott adások vételére alkalmas TV vevőket beépített import (nem Orion, Videoton) gyártmányú UHF csatornaváltókkal felszerelve exportálták a külföldi piacra, viszonylag nagy mennyiségben.

Egyidejűleg viszont a  hazai piacokra  csak az "előkészített" készülékekből jutott, részben azért, mert nagyon megdrágította volna a készülék árát, részben a fejletlen műsorellátottság miatt nem volt értelme.

Később megjelentek a saját (Orion, Videoton) fejlesztésű UHF csatornaváltók, előszőr alapvetően "mechanikás" megoldásokban, majd később az "elektronikus" hangolású (varicap diódás) kivitelben.....ezeket viszont már az újabb kifejlesztett TV tipusokba a gyártás során már be is építették.

 

Az UE-100 "belső dobozkáját" be lehetett építetni TVszerelővel a készülék belsejébe, a tápellátás is megoldható volt. (néhány mA-t fogyasztott mindössze)....és a kihasználatlan szines gombnak máris lett funkciója.

 

Az UE-100 -ban nem ceruzaelemeket használtunk, akkor még nálunk nem voltak, hanem un. bottelepeket, 2 drb-t sorbakötve.  Nagy hátrányuk volt, hogy a nem elég erős teleptartó érintkezői nem "nyomták össze" rendesen a két hengeres elemet, akkor nem volt kontaktus....nem működött az adapter.

Ma már ez a fajta tipus már nem ismert, bár egyes boltokban (pl.Varta bolt, Budapest) még nemrégen láttam.

Nagymamamnal van egy ilyen annak megvan a fem kerete is anno hasznaltuk asszem meg.

Iskoláskoromban nekünk is volt egy ilyen adapterünk. Pesten laktunk egy XIII. kerületi körfolyosós bérház 3-ik emeletén. Emlékszem apám mennyit kínlódott, míg valami tisztességes képet tudott elővarázsolni az akkori kisérleti színes adásból. Rengeteget kísérletezett az antennákkal no meg a készülék keretantennájával is

rákos zsolt képe

ahimotu Nekünk is volt ilyen a Duna Tv- hez annak idején.

Én a 70-es években találkoztam vele a tv tetején.

Arra emlékszem,hogy 3V -os: dupla baby ellemmel ment. De abban az időben a Dymo kék zseblámpák is azzal mentek ...Így mivel gyerekként sűrűn használtam a zsebit, így nem mindíg volt benne !!

A papír dobozát nemrégiben megtaláltam .

Magát a konvertert meg úgy talátam meg a telken, hogy sajnos még benne volt a 3V-os elem !Elépzelhető ,hogy az egy szovjet Tv hez való, mert nem síma szokásos csati volt a végén hanem más, jack szerű.

 

 

oldtimer képe

„Bármennyire hihetetlen, de a tévéadás indulásakor”

Miért lenne az?

Nekünk is volt ilyen konverter a TV-hez és emlékeim szerint jól szuperált.

Egy dologra nem emlékszem a tápellátására, hogy honnét kapta.

 

Így utólag kissé fura, hogy gyerekként milyen "érdekes" készülék volt számomra.

 

Mondjuk az amelletti érveket nem ismerem, hogy az UHF miért jobb mint a VHF, de mindegy..........

 

üdv.: oldtimer

A kis piros junoszty tévékben is csak 12 csatorna volt. Amikor a 80-as évek elején a nyugati rokon VHS vidófelvételt készített a családról, nem tudtuk lejátszani, mert a videó RF kimenete az UHF 36-os csatornán jött be. (Az a bizonyos dupla csík).

Nekünk is volt ilyen a 70-és évek végén. Az akkori fizetésekhez képest elég drága volt.

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
Orion HS 20 ...
Találat: 2
Orion HS 200
1980-1989
Orion hs 500
1980-1989
Orion HS 500
1980-1989
Orion HS-40
1970-1979
Orion Hs-522
1980-1989
Orion HS-700
Találat: 2
Orion HS100
1970-1979
televízió


National-panasonic televízió
Ismeretlen évjárat