Orion televízió készülékek


Forrás: 
Kádár Géza: Rádió és televizíó készülékek javítása 1960 - 1963.
Orion televízió készülékek

Ez a két Orion készülék a 60' -as évek elején "csúcs készülék" -nek számított....

Laki Géza képe

 

AT 611 Szuper rendszerű, 19 csővel és 9 germánium diódával működő, az első nyomtatott eljárással készült televízió készülék, melyet 1960-tól gyártottak. A televíziókban az eddig használt csöveken illetve fokozatokon kívül, a készülék négy-eddig még nem alkalmazott -automatikus áramkörrel egészül ki: a finombeállítást végző automata, a sorszinkronozó, a képméret stabilizáló, valamint a kontraszt -és fényerő-automata. 

Az automata fokozatok közül a finomhangoló is az, amely eltér az eddigiektől, gyakorlati kivitelezése más. Ugyanis az eddig használt finomhangolók az oszcillátor körben található kondenzátor kapacitását mechanikusan változtatták. Erre több féle megoldás volt ismert, de a lényeg, hogy a dobváltó végén elhelyezett kondenzátor két fegyverzetét úgy alakították ki, hogy azok közé az elforgatott finomhangoló tengely végére helyezett-kerámia majd később bakelitből

készített félkör alakú lapocskát a finomhangoló gombjával beforgatták. Az így létrejött 1-2 pF-es kapacitásváltozás már elegendő volt az oszcillátor szükség szerinti után hangolásához.

Visszatérve az AT 611-es készülék automata finomhangolójára, az elvet nem változtatták meg, vagyis az oszcillátor frekvenciáját kell szükség esetén megváltoztatni úgy, hogy a rezgőkör kapacitása változzon meg.

Ezt a már automatikusnak mondható kapacitásváltoztatást, ún. diszkriminátor beépítésével oldották meg. Ennek lényege, hogy ez a fokozat, amely egy EF 8O-as csővel lett kialakítva, az utolsó KF fokozat frekvenciáját összehasonlítja a saját, fixre hangolt frekvenciájával. Ha ez a két frekvencia megegyező, az EF 8O-as csövön az előre beállított anódáram folyik,azaz nem történik semmi. A frekvenciák eltérésénél viszont a diszkriminátor hibajelet állít elő, ami megváltoztatja a cső anódáramát. Mivel a cső anódárama átfolyik az oszcillátor rezgőkörével párhuzamosan kapcsolt diódán, a rezgőkörbe beadódó járulékos kapacitást ez meghatározza, illetve megváltoztatja, minek hatására -helyes irányban-megváltozik az oszcillátor frekvenciája.  Arra az esetre, ha az oszcillátor mégis utánállítást kívánna, de a két ponton a frekvencia eltérése olyan kicsi, hogy nem tudja a diszkriminátor azt érzékelni illetve nem áll elő hibajel, lehetőség van arra, hogy azt kézi beállítással korrigálják. Ekkor az automatika ki van kapcsolva, és helyette kézzel, egy potenciométer segítségével pozitív feszültséget adnak a diódára.

AT 622 A vevőkészülék az előzőleg ismertetett AT 611-es készülék 59-cm.-es, szögletes képcsővel szerelt változata. A készülékek kapcsolástechnikailag azonosak és mindkettő BUDAPEST néven került forgalomba. Meg kell említeni,hogy a gyár a két típuson kívül egy harmadik típust is gyártott,ami  AT 511-es típusszámmal jelent meg. Ez a készülék azonos kapcsolással, 43-as képcsővel külföldre készült,így a kép forrásaként megjelölt könyv erről adatot nem közöl.

 

/Az AT 622-es típust 1961-től, az 59-es 110 fokos képcső megjelenésétől kezdték gyártani/

reparatio képe

Anno szenzációs készülék volt (sajnos nem tudom fejből, melyik vátozat, mert régen [5-6 éve] láttam). A családunkban egészen 1975-ig működött napi rendszerességgel. Még ezen néztük a legendás "Tenkes Kapitánya" sorozatot. Majd egy Orion 74 követte. Azonban ez a készülék még néhány évvel ezelőtt is hadra fogható volt.

A készülékben néhány csövet cseréltek és talán két vagy három alkalommal sorkimenőt. A lakásból még nem vitték el szervizbe. Ezek még lakáson javíthatóak voltak. A mai napig is nagyon szép állapotban van a doboza is. Remélem hamarosan ez a TV be fog kerülni a múzeumomba, csak szállítani kell.

www.radiomuzeum.hu

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
Orion HS 20 ...
Találat: 2
Orion HS 200
1980-1989
Orion hs 500
1980-1989
Orion HS 500
1980-1989
Orion HS-40
1970-1979
Orion Hs-522
1980-1989
Orion HS-700
Találat: 2
Orion HS100
1970-1979
televízió


National-panasonic televízió
Ismeretlen évjárat