Videoton Orpheus RA 4324 S


Forrás: 
saját
Videoton Orpheus RA 4324 S

"Ő" volt a középső: a kicsi Apollo, a nagy Prometheus névre hallgatott. Az O-ban ugyanaz a rádiófrekvenciás egység működik, mint a Pr-ban (CCIR sáv: 87-104 MHz, négy elrőe programozhtató adóállomás), a végerősítő szerényebb, mint a Pr-ban: 2 x 10 W, csak kristály/kerámia hangszedőt lehetett csatlakoztatni.

Külső: Telefunken-koppintás (de nem mernék rá megesküdni!).

ml

Volt ilyen rádióm 1973-ban de a Prometheus sokkal jobban szolt.

Kiss Béla lászló képe

Igen, mert a kezdeti Orpheusok germánium-végtranzisztorokkal, a későbbiek IC-s dekóderrel, és bipoláris Si-végtranyókkal szereltek, és csak kimenőteljesítményben és (a semmit sem érő) áramkorlátozás hiányában különbüöztek a Nagy Testvértől. Vagyis  a későbbieknek jobb hangja volt.

hello ki mit tud az rft 408 rol mert szeretnék venni 1 et tudom h kis telj.de azt mondják h szépen szol tudtok segiteni??köszi

Kiss Béla lászló képe

Minden tiszteletem bármilyen régi dolognak, de tartózkodj inkább a Proxitól, ha használni szeretnéd, és nem gyűjteménybe:nagyon kicsi kimenőteljesítméy, magas torzítás,OIRT (keleti) normás URH, úgy általában kommersz minőség.Minden szempontól jobb választás egy VT Aida/Cleopatra, még ha valamivel többért is mennek, de hifi rádiók.

NGA képe

Jót nem tudok róla irni. Inkább idemásolom, amit Csabai Dániel irt a magnósok évkönyvében, amiben minden készüléket megdicsért.

 

 

 

Köszönöm az infókat mindenkitől.

gti3per888 képe

Nekem is van egy ilyen gép, van vele vmi, folytan ellővi a 500ma-s biztosítékokat, így bese kapcsol. Valaki tudja hogy mi lehet a hiba?

Ki tudja, honnan lehetne még hozzájutni ilyen készülék nyomógomb fedeleihez (alu kupakok) potméter gombjaihoz, illetve előlaphoz?

Gombtetőt újonnan sehonnan, de ha más nem marad fogsz egy bontott elkót, kísérteties a hasonlóság ugye :-) Már csak megfelelő méretűt kell találnod.

Köszi az ötletet, majd körülnézek, de úgy néz ki találtam régi roncs Siriust, melynek azonosak a gombfedelei. Már csak a tolópoti gombok pótlása vár a szerencsére...

 

Sziasztok!

 

Remélem, lesz, aki tud segíteni... A barátnőméknél találtunk egy ilyet az egyik tárolóban, és mivel a barátnőm (velem együtt) odavan a régi dolgokért, gondoltam segítek neki beüzemelni a szobájában (régi álma egy kis zene-/olvasósarok, és ez a szép fakéderes rádió tökéletesen megfelelne erre a célra). Csakhogy valószínűleg a hosszas állás és ápoláshiány miatt a hangfalakban tönkrementek a mély-közép sugárzók (csakorlatilag megszűnt létezni a gumi a membránok szélén), és a magasak sem túl bizalomgerjesztőek. Pedig alapvetően nem lenne rossz hangja, ez még a sok torzításon keresztül is érezhető volt... Ismertek olyan boltot/céget, akiknél lehet ezekbe a hangdobozokba való sugárzókat, netán hangváltót kapni?

 

Előre is köszönök minden segítséget!

 

P.S.: éljen a retró!

A hangszórók javíthatók, a H2000-nél készülnek használható membránszélek.

Köszönöm szépen!

 

Már szétnéztem a honlapjukon, gondolkodom rajta, hogy akár egy teljeskörű hangsugárzócsere se lenne rossz ötlet. Majd barátnőm apukájával kisilabizáljuk, hogy mi éri meg jobban...:)

 

Üdv:

faterpolo

A H2000-et nagy ívben kerüld el! A Sonidónál megcsinálják normálisan és nem esnek hanyatt a szakértelmüktől. Nem esik az orrukba az eső.

Csak nincs a hangszóróhoz megfelelő alkatrészük, ragasztójuk, stb. Épp ezért normálisan megjavítani sem tudják. Másrészt javítást már jó ideje nem vállalnak.

Tehát!

A Sonidonak van megfelelő alkatrésze, ragasztója és szakértelme, hogy megjavítsa neked. Hívd őket bátran!

 

Üdv!

Érdekes, ha sem a mérete, sem az alapanyaga sem az engedékenyésge nem simmel a Sonidós membránszélnek. :) Akkor miben megfelelő? És persze áll ez a kérdés a rezonanciákat rossz irányba eltoló egyszerű olcsó ragasztóra is. :-)

Ezek után már csak az árképzés marad, ami megfelelő lehet (egy bizonyos célközönségnek).

A mérete, az alapanyaga és az engedékenysége is stimmel. Van drága ragasztójuk is természetesen ami nem tolja el a rezonanciákat. Az árképzése teljesen korrekt.

:) Sajnos ez nem így van.

 

A habanyag amit a Sonidónál használnak nem kifejezetten jó a hangszóró dinamikus viselkedése szempontjából, sokkal kisebb az engedékenysége, lineáris tartománya is, mint az eredeti Videotonnak volt, és a kézzel kivágott habszélek mérete sem illeszkedik a membránhoz-kosárhoz. Például ezért van, hogy többször a SAL-fél kínai membránszéleket is felhasználják javításhoz.

 

Egyébként az utóbbi időben sok javítást visszautasítanak, többnyire idő hiányában nem vállalják el.

 

A javítások pedig abszolút a realitáson túl árazottak (ugyanúgy, mint a hangszórók), volt már példa hogy egy 130mm-es hangszórót 5000,-/db áron szerettek volna helyreállítani.

 

Nekem ezek az információim.

 

Ui: a megfelelő ragasztókat nem lehet kis mennyiségben beszerezni, csak 25-50kg-os, vagy nagyobb kannában-hordóban. Többek között ezért sem tudják használni ott a gyártásban-javításban.

 

Ettől függetlenül biztosan van létjugosultságuk, kielégítik a felhasználóik igényeit, és lefednek egy adott részt a magyar hangszórópiacból, javításokból.

Sajnos ez így van. Többféle anyagú és méretű széllel dolgoznak. Többek között olyannal is, amely tökéletesen megfelel a fent említett javításhoz. SAL széleket nem használnak.

"Egyébként az utóbbi időben sok javítást visszautasítanak, többnyire idő hiányában nem vállalják el."

Ez így van, mert sok a munkájuk, de ha az ember vár akkor megjavítják. A javítások áraival kapcsolatos infoid nem helytállóak.

Van 25-50kg-os kannás ragasztójuk is.

De szerintem ezen a kannás vagy nem kannás kérdéskörön próbáljunk meg túllépni.

Természetesen van létjogosultságuk nem is kicsi. Lásd: a beidézett szövegrészedet.

Ahogy gondolod. :) De attól mert minden egyes soromat automatikusan lemásolod megfordítva még nem lesz igaz amit írsz. Ugyanúgy nem tudnak elfogadható áron esztétikusan javítani VT hangszórókat, de még amit a Vifa M21-el művelnek is kétséges kissé. :) Láttam már sok félrejavított Sonidós példányt, dolgozok is néha utánuk.

És mivel sok méret hiányzik náluk, habszélekből használnak kínai SAL-t is előszeretettel.

A saját kész hangszóróik 13-14dB-es átviteli hibáiról meg ne is beszéljünk 10-20 ezrekért. :D Nevetséges.

Kénytelen vagyok az állításaidat javítani, ugyanis a valóságtartalmuk igen csekély. Az, hogy számodra mi az elfogadható ár az némiképp szubjektív. Én még nem láttam sok félrejavított példányt a H2000-el ellentétben. Tehát megismétlem, hogy nem használnak kínai SAL-t a javításoz.Én ilyen átviteli hibákkal még a hangszóróiknál nem találkoztam, így ezt a véleményedet sem osztom.

Ez valószínűleg azért lehetett, mivel nem mérted meg, maximum konyhamérleggel, vagy multiméterrel. :-)

 

Megismételheted, ott voltam, láttam, sőt nem csak javításhoz, hanem új 300-as hangszóróhoz is a kínai membránszél volt használatban pl. Természetsennem ez az egyetlen hiányzó méret a sorból.

 

H2000 hogy jön ide? :D

 

Félrejavítás sokféle lehet, pl. olyan, hogy porvédőt cserél valaki akkor, amikor az nem indokolt, olyan alkatrészt bont vissza, amit nem kéne, esetleg nem cserél valami olyat, amit viszont fontos volna. Ez mind előfordult már a Sonido praxisban.

 

Az ár pedig sosem szubjektív, a hangszórók használati értéke jól meghatározható, mint ahogy a javításoké is. Amikor töredék áron jobb megoldások érhetőek el akkor nem kérdés, hogy hiba van az árképzési rendszerben.

panblue képe

Üdv!

A hangszóró javítással kapcsolatban annyit fűznék hozzá,hogy ha nem is most: de a sonido precíz és pontos volt,az árai sem voltak túlzóak.

Kb. 6-7 évvel ezelőtt gyártás ügyileg is pontosabb volt mint a H2000,anno utóbbinál nagy volt a  szórás és a gyengén összerakott szórók száma.

Most/jelenleg a H2000-nél kedvezőbbek az (felújítási-és új hsz) árak és a hangszórók gyártási pontossága is megfelelő/jó szintre emelkedett.

panblue

Nekem még annyi jutott eszembe mindettől függetlenül, hogy az öreg Varga István kedves és jókat lehet vele beszélgetni, segítőkész, szoktunk alkatrészeket is cserélni alkalomadtán egymás közt. De ez nem változtat sokat a leírtakon.

 

Én a H2000-nél fordítva látom inkább a hangszórók helyzetének változását, de a standard VT alapú hszek általában problémamentesek a félautomata szerelés miatt. Az egyedi, vagy speciális igényeket talán kevésbé jól, és kevésbé szívesen követik, ami érthető is. :-)

 

Ami mindkettő vállalkozásban közös, hogy a mindennapi gyártásban kevésbé nyitottak az új információkra, fejlesztésekre, elméleti háttérre és a megszokott elvek mentén dolgoznak, úgy, ahogy évek (fehérváron évtizedek) óta is tették. Az ilyen problémakörökre szoktam én megoldásokat keresni aztán. :)

panblue képe

Üdv...

Akkor ebben egyetértünk.A standard-sorozat hsz-ekről beszéltem minőségi szinten a H2000-nél.Az említett időszakban (anno) már külalakilag is volt szórás,de mérve is volt eltérés jócskán.

A mostaniakat tekintve - és mérve értetettem a javulást.

Valamelyik topicban aláástad kicsit a Teslát ,ide vág hogy azokat bármikor vettem,ill. szereztem,akár a 20 éveset akár a vadi újat akkor is (párban-tehát nem a régit az újjal összevetve) hajszálra egyezett a külső és a "belső" :) (impedancia,frekimenet,stb)

A Sonido valóban elment egy irányba és mint írtad időhiányban szenvedve nem nagyon vállal felújítást.

panblue

A TVM-nél óriási szórások voltak, amíg működött a gyár, a hangszóróknak semmi közük nem volt, már az adatlaphoz sem, nemhogy a 20 éve gyártott Tesla nevű elődhöz. Nem tudom, hogy mit mértél, de valahol tévedés volt a rendszerben.

Ezen felül az összes Tesla vagy TVM mélyközép érzéketlen, elektromosan gyenge és rezonáns volt. Tervezési hibák miatt nagyjából használhatatlanok.

 

A H2000-nél 5-6 éve jobb volt a hangszórók esztétikai megjelenése és a gyártás pontossága, illetve a végtermékek használati értéke is, szerintem javulás biztosan nincs, voltak változások de kb. az átlagos szint ami összességében megmaradt, jobb biztosan nem lett.

Ami itt tényleg figyelemre méltó, hogy a hangszórók önmagukkal a gyártás kezdete, vagyis 1996 óta kompatibilisek, azonos dobozban azonos érzéknység mellett működnek, minimális T-S-ben mérhető eltérésekkel.

panblue képe

Üdv!

Arra gondoltam többek közt hogy anno ha vettem vidit akkor pl. 2 db azonos 8 ohmos vidinél (nem egy alkalommal) előfordult hogy a felemás kinézet mellett az egyik pl 5,8 ohm míg a másik 7,6 ohm volt mérve.

Teslánál hajszálra 7,9 ohm volt mindegyik,és a külsőt tekintve is hajszál egyformák voltak.

Anno Vargánál mértünk meg jó párat és a teslánál még a rezonancia freki is egyezett míg a vidinél voltak sajnos diffik.A sony szórók is jók-totál egyformák voltak.

És akkor a MOST-ról: mostanság vásárolt vidijeim membránjai szebbek,szebben ragasztottak és ohmikusan is totál egyformák.

Röviden erre gondoltam.

panblue

Áh, akkor már értem, hát digit multiméterrel nem lehet hangszórót mérni. :) Az csak a Hangszóróboltban volt szokás, hogy ha javítás után mérést kértek, a multimétert hozták és a cséve DC ellenállását mutogatták. Nem sok használható információt ad. Gyakorlatilag semmit.

 

A sonynál is hatalmas különbségek vannak, nem csak engedékenység, még indukció terén is, szóval szerintem ez is rossz példa, általában egy egész tálcán nem lehet találni két teljesen egyformát, míg azért ez a H2000-nél gyakran sikerült, főleg 2004-2005-ben, akkoriban azonos gyártási időponttal a hangszórók szinte tökéletesen egyeztek. Elég csak megnézni a 2006-os méréseket a webalpon, pl. HA16-17-18-ak esetén.

 

Vidi az már nincs, nagyon régen, ami van, H2000, annál általánossában biztos, hogy a fordítottja igaz annak, amit leírtál, a régi még a VT-től örökölt membránok kb. ~2003-2005-ig szebbek voltak, és akkoriban a ragasztás felületkezelés is esztétikusabban ment.

 

Tesla is jó régen nem létezik, TVM néven addig volt elfogadható, amíg a Westrának is szállított, utána rohamos romlás következett, a hangszórók az adatlapnak sem feleltek meg, nemhogy egyformák lettek volna. Igen durva, ~40-60%-os eltérések voltak jellemzők. Egyébként is, nemsokat ér, ha egyforma, de egy-két átviteli vagy egyéb hiba miatt nehezen használható, vagy egyenesen használhatatlan. :)

panblue képe

Üdv-átsiklottál pár részleten,pl hogy nemcsak multiméteresen nem egyeztek hanem rezonancia-frekvenciát vizsgálva sem pl.

Na mindegy,ez már a múlt,teslát egy jó ideje nem vettem.

Utoljára a klasszikus mintára gyártott arn 6618-hoz volt szerencsém,hibátlanul működtek,és egyformán :)

A vidi (H2000) membránra kitérve anno szinte csöpögött a ragasztótól és  helyenként gyűrött-nyomott felület volt látható,a mostaniak szép egyenletesek,véleményem szerint jobb minőségűek.

Vagy csak mákom volt!? :) Anno meg nem....

panblue

Valószínű, hogy az utóbbiról lehet szó. :)

 

Nem siklottam át rajta, de egy alaprezonancia mérés még nem elég nekem, főleg akkor, amikor halomra állnak a TVM mérések a gépemen, és valahogy mindegyik más, de még csak véletlenül sem találja el az adatlapot. Már a H&T és Huszti Zs. idejében is ez volt az általános sajnos.

H 2000 - Béke poraira. Amióta alaposan ráfaragtam egy pár H 2000 hangszóróval, inkább elfelejtem őket. Akkor inkább SAL, az legalább működik. Nem érdekel, hogy volt-e azóta minőségi javulás, nincs kedvem kísérletezni velük.

Ez butaság, ha valami nem stimmel, az üzemben mindig megoldják a problémádat.

 

A SAL-nál nem nagyon van olyan hangszóró, ami csak a közelébe érne bármelyik fehárvárinak. Lehet, hogy szólnak a kínaiak, lehet, mozog a membránjuk, de abban nincs semmi köszönet.

Egyébként viszonteladói tapsaztalatok azt mutatják, hogy jóval több a problémás visszáruzott kínai hangszóró (SAL-MNC), mint a H2000-es.

H2000 hangszóró nem szól - azaz brutálisan nem működik. SAL - szól. Ettől kezdve lehet kezdeni méregetni a paramétereket.... Nem vígasztalnak a viszonteladói tapasztalatok sem, nem kereskedelmi statisztikákra volt szükségem, hanem MŰKÖDŐ HANGSZÓRÓRA ! Megnyugtatásul még leírom, hogy a SAL-hangszórók nálam nem a minőségi lista tetején, hanem a legalján vannak.

Tényleg. :) A valóban működő, és akár mélyközépnek is használható hangszórók meg megtalálhatók a Havranek 51. alatt. :D

"Ez valószínűleg azért lehetett, mivel nem mérted meg, maximum konyhamérleggel, vagy multiméterrel. :-)"

Erre a csacsiságra nem reagálnék.

 

"H2000 hogy jön ide? :D"

Csak mint jó példa a rosszra.

 

"Ez mind előfordult már a Sonido praxisban."

Ilyen még nem fordult elő a Sonidonál.

 

"Amikor töredék áron jobb megoldások érhetőek el akkor nem kérdés, hogy hiba van az árképzési rendszerben."

Példa esetleg erre?

 

panblue képe

Üdv!

Annyiban csatlakoznék hogy sonidonál,teslánál SOHA (nagybetűkkel) nem volt gondom.

H2000-essel volt bajom,nem is egynél,de az régebben volt,a mostaniakat sokkal jobbanak tartom.

És SAL: sajnos azokkal is volt bajom,pl. bennmaradt fémszál ill sorja a lengőrendszerben,rosszul ragasztott perem,stb.

És hogy végképp mindenkit felháborítsak: a zöld peremes anno "első" Somogyi ill SAL mélyek klasszisokkal jobbak voltak az utódaiknál :)

panblue

Pedig azok elég szörnyűek voltak már önmagukbak is, 1,5 fölötti teljes jóságok, magas rezonanica pont, rezonáns középtartomány. Kb használhatatlanok voltak.

panblue képe

üdv!

Pedig kezdő és azóta is "gyakorló" amatőrként nagyon ütős mélyládát és még jobb 2 utas dobozt gyártottunk egy kedves cimborámmal a zöld szélű "szörnyűségekből".Lehet h ha mértem volna akkor lefordulok a székről a gyalázattól,de hallgatva telt és lágy mélyeket produkáltak ezek a mélyhsz-k,valamint az alacsony dB ellenére kis teljesítményű cuccokról is hajthatóak voltak.Aki ismerte anno a 4x20 wattos autós EQ-t (régi szép idők) akkor az tudja hogy nem szólt nagyot ,tehát ha a ráadásul 8 ohmos zöldszélű jól és erőteljesen szólt vele akkor nem tudom......akkor,anno jó/megfelelő volt.

panblue

ui: a képen a szél valóban sonidos,ezeket Varga SK készíti.

:) A hallás végülis elég könnyen becsapható, a magas jóságok következményei pedig nagy és rezonáns kiemelések.

:) Ez csak a valóság, nem is kell reagálni rá, majd reagálok én. Ha megmérted volna, akkor láttad volna a Sonidó hszeknél a T-S arány az átvitel, a dinamikus viselkedés hibáit, a torzításokat, stb.

 

A H2000 rossz példa lenne? :) Én inkább fordítva érzem. Minden hangszórójuk alapjaiban nagyságrendekkel jobban megtervezett, mint a Sonidónál bármilyen elektrodinamikus átalakító. Köszönhető ez pl. annak, hogy Varga István a BEAG-nál a gyártmányfejlesztésre be sem tette a lábát annakidején.

Mutatok egy kedves kis példát 170mm-es papírmembrános létére a hangszóró már 4000Hz-nél elviselhetetlenül és kezelhetetlenül rezonál:

Ettől még a kínai ságra színűek is kisebb átviteli hibával kerülnek eladásra. Ezt adták el akkoriban, valami 8-9000,-Ft-ért.

És a szélessávúk is hasonlóan problémásak, középtartományban 10-13dB kiemeléssel külzdenek átlagban, a mélytartomány általános gyengélkedése mellett, még a túlméretezett mechanikai ellenállás ellenére is.

 

 

Példa a jobb megoldásra? Az mindenképp van, gyakorlatilag példa rá az egész eddigi munkásságom. :)

 

Megőriztem egy régi Sonidos javítás képét tanulságként. Mivel más ilyen membránszélt nem használ, ez biztosan onnan került ki.

Mindenki eldöntheti maga. [link]

"Ez csak a valóság"

Ez az amit kétlek a méréseiddel kapcsolatban.

 

"Ha megmérted volna"

Megmértem.

 

"A H2000 rossz példa lenne?"

Nem ezt írtam. Jó példa a rosszra, de mindegy. De ezt már az elöttem szólók is igazolták.

 

"Minden hangszórójuk alapjaiban nagyságrendekkel jobban megtervezett, mint a Sonidónál bármilyen elektrodinamikus átalakító."

Ez sem igaz.

 

"Köszönhető ez pl. annak, hogy Varga István a BEAG-nál a gyártmányfejlesztésre be sem tette a lábát annakidején."

Hol itt az összefüggés?

 

"Az mindenképp van, gyakorlatilag példa rá az egész eddigi munkásságom."

Ugyen nem haragszol ha a te munkásságodat nem tekintem etalonnak, sem megoldásnak? Nem hinném, -hogy a fórumozáson kívül- számottevő lenne a munkásságod. :-))

 

"Mivel más ilyen membránszélt nem használ, ez biztosan onnan került ki."

Tőled megszokott alaptalan összefüggés. Ki kell, hogy ábrándítsalak: más is használ ilyen membránszélt.

Az utolsó megállapítás éppen olyan valótlanságokon és képzelődéseken alapszik mint a méréseidre való hivatkozás.

 

 

 

 

:D Vicces.

 

Nem hiszem, hogy ezt nagyon folytatni kéne a több ezer megmért/javított hangszóró és a kb. 80 saját hangszórótervem után.

 

Az összefüggés ott van, hogy a BEAG-nál voltak olyanok is, akik értettek az elektroakusztikához. Elég fura enélkül hangszórógyártásba kezdeni. Az lesz a vége ami a Sonidónál, esetleges véletlenszerű tervezetlenség. Ez látszik mérve és természetesen hallható is.

Ha nem hihetőek a durva rezonanciák a mélyközepeinél, valószínűleg valamit elnéztél, mert a saját mérésin is ott vannak (mostmár, régen viszont volt hogy úgy került eladásra, h. más látszott a papíron, és más volt maga a hsz).

 

Ki javít még Sonidó habszéllel preludiumot? :DDD Miért is tenné, hogy drága legyen, és borzalmasan nézzen ki?

 

A H2000 hangszórót majd akkor kell megítélni, ha te és az előtted szólók meg tudják mérni, esetleg értékelni is képesek egy hangszóró dinamikus viselkedését.

"Nem hiszem, hogy ezt nagyon folytatni kéne a több ezer megmért/javított hangszóró és a kb. 80 saját hangszórótervem után."

Azt senki sem vitatta, hogy nem voltak terveid, vágyálmaid, képzelgéseid. A munkásságod ismeretlenségéről volt szó. :-DDDD

 

"Az összefüggés ott van, hogy a BEAG-nál voltak olyanok is, akik értettek az elektroakusztikához."

Ismét megkérdezem, hogy hogyan jön a képbe Varga és a Beag?

 

"Elég fura enélkül hangszórógyártásba kezdeni."

Így van ezt senki sem vitatta. Nem értem ezt miért írtad.

 

"Az lesz a vége ami a Sonidónál, esetleges véletlenszerű tervezetlenség. Ez látszik mérve és természetesen hallható is."

Ebben meg kell, hogy cáfoljalak. Tehát ez nem igaz.

 

"Ki javít még Sonidó habszéllel preludiumot?"

A képen látható nem Sonidó habszél. :-DDDDD

 

 

"A H2000 hangszórót majd akkor kell megítélni, ha te és az előtted szólók meg tudják mérni, esetleg értékelni is képesek egy hangszóró dinamikus viselkedését."

Ha visszaolvasol és tudod is értelmezni az ott leírtakat akkor láthatod, hogy több az elégedetlen mint az elégedett vélemény. Ez nem csak itt a topicban van így hanem a valóságban is. :-DD Ez nem véletlen. Se a gyártáshoz, se a javításhoz sincs semmi közük.

:-DDDD

 

 

 

 

:) Butaság. Cáfolat nincs nálad, a mérések engem igazolnak. Lásd fentebb.

 

BEAG? Csak annyit jelentenek az ezzel kapcsolatban írt sorok, hogy valaki hangszórót gyárt úgy, hogy nincs kellő ismeretanyaga, de azért ellopja a régi BEAG logót. Ilyen "apróságok".

 

Nem hiszem, hogy a fórumon van olyan személy, aki meg tud ítélni, vagy csak át tud látni, egy milliós darabszámokat produkáló gyártási rendszert.

"Cáfolat nincs nálad, a mérések engem igazolnak."

Lejárt lemez ezt már senki nem veszi be. :-)

 

Tehát akkor megkérdezem ismét hátha sikerül a konkrét kérdésre válaszolnod.

Mi az összefüggés abban, hogy valaki nem látogatta a BEAG-ot és a sikertelen hangszórógyártás között?

Egyszerűbben, hogy te is értsd: Ha valaki nem a BEAG csaptát erősítette azért még lehet neki "kellő ismeretanyaga"?

 

"Nem hiszem, hogy a fórumon van olyan személy, aki meg tud ítélni, vagy csak át tud látni, egy milliós darabszámokat produkáló gyártási rendszert."

Nem is kell átlátni semmi ilyet. Azt viszont látják, hogy moslék a produktum. :-))

 

Hjaja, egyetértünk, ha erősen fogalmazunk (én azért ettől finomabb voltam) akkor úgy is lehet mondani, ahogy te, "moslék a produktum".

 

SWC-145

Gyenge paraméterek, értékelhetetlen átvitel, használhatatlan hangszóró. És van még belőle bőven ott, ahonnan ez jött. ;-)

 

:-)

Tehát idézem önmagam hátha...

"Tehát akkor megkérdezem ismét hátha sikerül a konkrét kérdésre válaszolnod.

Mi az összefüggés abban, hogy valaki nem látogatta a BEAG-ot és a sikertelen hangszórógyártás között?

Egyszerűbben, hogy te is értsd: Ha valaki nem a BEAG csaptát erősítette azért még lehet neki "kellő ismeretanyaga"?"

 

 

A méréseiddel kapcsolatban fentebb írtam. Azt mégegyszer nem írom le. :-)

 

Az SWC-145 milyen gyártmány?

Szerintem ezek a kérdések nem kérdések. :) A valóság önmagáért beszél, főleg ebben a témakörben.

:-)

De. Ezek a kérdések, kérdések. Könnyen értelmezhető és könnyen válaszolható.

A második kérdést megismételném hátha...

Az SWC-145 milyen gyártmány?

A valóságot ne fírtasd, mert a te esetben a hitelesség erősen vitatott.

:-)

Oh, vicces kedvedben vagy ma is. :D Nézd a mi vidékünkön nem az ember hiteles, hanem a hordó. És azt hiszem, ezzel mindent elmondtam.

Értelmes emberek körében pedig hülye kérdésekre nincs válasz, és általában a tényekkel sem vitatkoznak szívesen. Nagyjából ennyi a hozzáfűznivalóm. ;) Persze te ettől még (el)hihetsz bármit, de a fikciók engem pl. biztosan nem hoznak lázba. ;-)

Szép napot.

"Nézd a mi vidékünkön nem az ember hiteles, hanem a hordó."

Ez nagyon "tréfás" hozzászólás volt.

 

"Értelmes emberek körében pedig hülye kérdésekre nincs válasz"

Ez pontosan így van. Egy a bökkenő, a kérdés egyszerűen értelmezhető és megválaszolható, az általad említett emberek körében.

 

"Nagyjából ennyi a hozzáfűznivalóm."

Tőled nem is vártam többet.

 

"Persze te ettől még (el)hihetsz bármit, de a fikciók engem pl. biztosan nem hoznak lázba. ;-)"

Ismét sikerült az összefüggéstelenség tetőfokára hágnod. :-)

 

ui.: a kérdésekre még most sem sikerült válaszolnod.

 

 

 

ahogy gondolod. ;)

"ahogy gondolod."

 

Pontosan. És ez itt a lényeg.

Neked. De sztem mindenki eldönti majd, hogy neki mi a lényeges. ;)

Te írtad. Vagy már erre sem emlékszel? Önmagad hazudtolod ismét.

:D Nem, de mindenképp jót szórakozok rajtad. Van miért.

panblue képe

?

Miért mennek öxxe a sorok?:)

rákos zsolt képe

ahimotu T. Shalafi úr !Ezt a barátnőt képzeltem el önnek :

http://www.youtube.com/watch?v=SZMzh8uDJEc

dollerakos képe

Üdv!

 

Ma találkoztam először ezzel a szerkezettel és eléggé megviccelt.... A jelenség az volt, hogy semmi hang, semmi életjel... Elő a Kókai-Varsányi féle Sztereó rádiók szervizkönyvével, amelyben részletesen le van minden írva (nekem csak a kapcsrajz kellett, amelyből kétféle példány is van, az egyik abban különbözik, hogy a dekódere IC-s). A valóság azonban más volt, mert a kiadott rajzokhoz képest ennek a készüléknek abszolút más volt a tápegysége, a 3 Grätz közül csak 2 volt: egy a negatív és csak egy az összes + fesznek, tehát a 30 V-os és a többi feszhez tartozó Grätz sehol, a + 36 V-ból jött le osztókon a többi + fesz...... Persze, egy elkó durrant el és persze, a készülék másik végében, olyan, amelynek a kapcsrajzban nyoma sem volt, próbáltam a fóliát lekövetni, de aztán eluntam, tehát azt sem tudom, hogy hova ment az a madzag és mit csinál....

 

Amúgy elég nehezen hozzáférhetőek bizonyos alkatrészei, különösen a panelek szélén lévők és elég macerás a skála alatti alkatrészek vizsgálata, cseréje, mert ki kell forrasztani a skálaizzók, a sztereó-izzó és a műszer madzagjait, hogy le lehessen szedni a skálát. (Ha inkább egy hatpólusú csatit beterveztek volna.......)

 

Különben nem is olyan rossz kis masina ez, még a hangja is egészen jó, érzékenyebb és pl. az AFC sokkal hatásosabb, mint a Cleopatra-ban vagy az Aidában, ahol olyan, mintha nem is lenne; ez legalább ott marad az állomáson. (Az más dolog, hogy ha AFC-vel hangolunk, akkor a skálán centiméterek múlva is ugyanaz az állomás fogható és ilyenkor a két állomás közti adókat képes úgymond: ignorálni.... - Erre csak a Videoton volt képes, nem egy készülélkénél tapasztaltam már ilyet.... :--)))

panblue képe

Üdv!

Pontosítanék...Krisztián belekapaszkodott a betűcserébe,hiszen a sonido-nak valóban nincs SWC-145 típusú hangszórója,csak SCW-145...

Másrészt én úgy tudom hogy Varga dolgozott a Beagnál,hogy mit és hogy azt nem tudom,a történetekből annyi maradt meg hogy az Üllői sokak által ismert cég vezetője v alapítója (mind1) is beagos kolléga volt.

Varga Úr szaktudását nem kérdőjelezném meg,de az valóban igaz hogy árai elszálltak,javítást már nem igen vállal,és hogy a javításoknál valóban felhasznál kínai peremet.

Ezen felül amikor még jó árban volt és minőségi cuccokat gyártott le - egyéni kívánalmaknak megfelelően is,nos akkor,abban a korszakban elégedett voltam,és a 2001-ben gyártott hangszórói (már egy barátomnál akinek anno a komplett hfalpárat eladtam) hibátlanul működnek.(tehát 10 év távlatából)

A beag logo-s beszólás tetszett,eddig én észre sem vettem :))) (1 pont shalafinak) Talán meg sem fordította azt a logot csak módosította hangyányit :)

panblue

 

 

 

panblue képe

hogy a feloszlott/feldarabolt beag üzem régi kollégái közt inkább sérelmekről és elhappolásokról volt hallomásom mint arról hogy mit miért és hogyan fejlesztettek/gyártottak.panblue

Lehetne tiszta vizet önteni a pohárba, de minek, csak fölösleges szóáradat lenne belőle.

Bizony lehetne. Meg is tehetnéd.

Nem a betűcsere a lényeg (persze az sem mellékes), hanem a shalafi által beillesztett fiktív mérések.

veroka képe

Pont ezt akartam írni én is. Minek, a személyeskedés itt többeknek sokkal jobban megy. Mintha ez lenne a cél, mintha szégyen lenne, ha valaki többet és jobban tud náluk. Gondolom vacak érzés lehet ezzel szembesülni, de saját magunkat járatjuk le ha nem vagyunk hajlandóak elismerni, hogy képtelenek vagyunk tanulni.

Kilóg a lóláb veroka. :-)))))))))))))))

veroka képe

Nekem tökéletesen mindegy, mit gondolsz. Nem ér meg egy vállrándítást sem.

panblue képe

Üdv!

Természetesen nem hanyagolhatók el egy hangszóró bizonyos paraméterei,de a szóban forgó hsz esetében nem azt kell figyelembe venni hogy "csupaszon",magyarán szólva beépítés nélkül mit mérnek rajta,mivel ez egy tl dobozba méretezett,tölcsérrel "terhelt" rendszer alkotóeleme.

Nagyon kis mechankai kitéréssel készült,méretéhez képest relativ jó hatásfokkal.

A hangszórót magát nem tudom értékelni,de a komplett dobozokat volt szerencsém meghallgatni és igen meggyőzőek voltak.

A működési elv alapján ha utánaolvastok akkor a 250 Hz alatti tartományt maga a tölcsér adja vissza,ezért nincs szükség nagy membrán kitérésre,ami meg egyenesen "hozza" azt hogy a torzítási érték kicsi.

Szerintem hallgatható,jó dobozok.Szubjektív véleményem.panblue

Csak kétszer annyit torzítanak, mint egy minimax a '70-es évekből (és nem ez az egyetlen gond), tölcsérről meg szó nincs, rosszul méretezett táguló TL-ről annál inkább. Persze a sugárzásjavító foglalat a középtartománybeli hibákat nem érinti, így abszolút releváns egy-egy adatlapi vagy végleges dobozban készült mérés 1kHz fölötti részét megfigyelni.

 

Nem kell mindent elhinni, amit olvasnivalóként eléd tesznek. De ezeket a kérdéseket már sokszor sok helyen kitárgyaltuk...

panblue képe

Üdv! :)

Amit hallottam meggyőző volt,nem érzékeltem harsány vagy torz hangokat,

de mint mondtam a fül nem műszer  és ahogy írtad becsapható DE AZÉRT AMI ROSSZ AZ LESZŰRHETŐ-KIHALLHATÓ,és itt maga  a hangzásra gondoltam ,nem a rosszul méretezett bassz-reflexre ami miatt pl. túl megfogott vagy épp kihullik egy mélysugárzó :)))

panblue

Veroka!

Ettől függetlenül "kilóg a lóláb". :-D

Videoton


Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton D204E midimax
Ismeretlen évjárat
Videoton DB 1600
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat