Videoton prospektus hátoldal.


Forrás: 
Saját
Videoton prospektus hátoldal.

Gyakorlatilag akai "u" szériás erősítő, videoton jelzéssel. Az e-bay oldalon jelenleg is van aukcióban ugyan ilyen erősítő, csak akai felirattal. Azért ez nagy pofátlanság volt videoton részéről, hogy videoton gyártásnak reklámozta az eredeti japán akai készüléket. 

NGA képe

Na itt még jobban látszik. Ezek vagy kartonpapírból, vagy vékony műanyagból készített vakmodellek, amiben semmiféle technika nincs, max mögéragasztottak két kijelzőt, hogy csillogjon. Ha jól megnézitek a "vidi" cuccokat, látni, hogy az illesztések tussal vannak megrajzolva, a feliratok is, sokat használtam ezt a betűsablont, mivelépítészetet tanultam, ott sokat modelleztünk is. Nem kell ezen meglepődni, akkoriban ez igy működött. Ha jól megfigyelitek a tuner search gombja mellett hiányzik az anyag, a feliratot nem középre irták, a phone gombnál sem, és a két videoton felirat sem sikerült azonos helyre. Valószínűleg a prototipusokat két részleg állította elő, az egyik a tunert, a másik az erősítőt.  Szépen látszik a HX-2-ön, hogy az valódi készülék, elég csak a jobb oldali nagy gombokra ránézni, ahol látszik a középső rögzítés, valamint, hogy teljesen más a szine, ez még a kis képen is jól látszik. Az is érdekes, hogy a tunernél és az erősítőnél nem tudtak két ugyanakkora fekete kartont kivágni bal oldalra.

Legviccesebb az erősitő 3 tekerője,a balance kitekerve balra :-) Vagyis mivel ezek kis kartonkörök lehetnek,a modellező műhelyben nem nagyon értettekahifihez, és gondolta a fickó, nehogy azonosoan alljon az összes tekerő, igy ragasztotta fel :-)

Korszakalkotó a kép, sajnos az orion ilyen prototipusáról nem maradt fenn fotó.

Csuby képe

Igen, egyértelmű, hogy vakmodell. De kérdés, hogy készült ez alapján valódi készülék is. Ha igen, akkor előre megcsinálták a reklámfotóját "papírdobozokkal".

Ha nem, akkor csak terv lehetett. Csalást nem feltételezek, mert mi értelme lett volna?

NGA képe

A prototipusok általában úgy készülnek, hogy szokszor doboza sincs, mivel a teszteléshez, próbához arra nincs szükség. Mire eljut a sorozatgyártásig, addig nagyon sok módosítás történik. Valahogy igy van a dobozzal is, azaz a külső és a belső nem egyszerre és egy helyen készül. A dobozoknál először van a rajzasztal, majd ahogy kezdett alakot ölteni a dolog (a szocializmusban még annak is beleszólása volt, aki nem értett hozzá) akkor elkezdték lemodellezni a készülékeket. Ezek még mindig csak kartonból, vagy vékony műanyaglapbók készült tervek, amiben nem volt technika, és a kijelzők is csak beragasztottak voltak. Mivel egy készülékcsaládot felszerszámozni hatalmas költség, ezért gyanítom, hogy ezekből csak 1-2 db kézi gyártású prototipus létezhetett, a végleges változat már azonos volt a piacival. Remélem előkerül azért majd valahol ritkaság, hiszen volt bassreflex hs-280, és forditott casseiver is, igy ezeknek a tényleges prototipusai is előkerülhetnek esetleg. A képen még nagyon vicces az alig 5 mm vastag hangerőpoti, amit alig lehetne tekerni, pl ilyen apróságokat is figyelembe vesznek tervezéskor, azért lett olyan a tekerő a szérián.

Videoton


Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton D204E midimax
Ismeretlen évjárat
Videoton DB 1600
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat
prospektus