Orion HS 500


Forrás: 
saját gyüjtemény
Orion HS 500

Ezek a hangfalak igy átalakitva kerültek hozzám. Impedancia: 8Ω Névleges teljesítmény: 80 W Zenei terhelés: 100 W Hangszóró: magas: dupla piezzo; közép: ND 40 dóm (tölcséresre átalakitva); mély: LB 1231 (8ohm) méret: 280x400x665 mm, 14 kg.Hangváltók panelszáma: HL 819 M-2 .sorozatszámuk az utolsó számmal különbözik. jelenleg ezeket a falakat egy egyedi készitésü, (stk 496 090 C ic-vel szerelt 2*50W) erősítő hajtja az erősítőről: 8ohm -oldalanként külön hangerőszabályzás -koppanásgátló, zárlatvédelem van -rack-be helyezhető (képek hamarosan) Sok véleményt hallok az orionokkal kapcsolatban. Véleményem szerint ezek a hangfalak jók, nagyon jó hangzásuk van, bár a magas a piezzo végett elég sok :-)

2012-05-28 16.51.59 800x600.jpg 2012-05-28 16.47.38 800x600.jpg 2012-05-28 16.47.50 800x600.jpg
márió1993 képe

kellene egy kis segitség ezekkel a hangfalakkal kapcsolatosan.
a piezzo magas tulságosan "rikácsol". hogyan tudnám megoldani hogy ne legyen ennyire erősen magas a hangja? nagyobb hangerőn a zene élvezhetetlen , enyhén szólva fülfájást okoz.

a másik hiba az ami az orion hs 282-nél is volt. nagyobb
hangerőn (főleg olyan zenébe ahol sok a basszus) hallani hogy rezeg a doboz.

válaszokat előre is köszönöm
márió :-)

Elsőnek egy minimum 10W-os 10R ellenállást párhuzamosan a piezóval. Aztán meg lehet nézni, hogy segített-e valamit.

Nem akarok kötözködni, de érdekes hangja lehet ennek a hangdoboznak. A külsejéről nem is beszélve! :S

panblue képe

Üdv!

Ennek semmi köze az orionhoz,maximum a fadoboz :)))

A piezo csillapítására inkább sorosan kötött kis értékű kondikat próbálnék,mivel anno még a piezo-őrület korszakban én ellenállsáokkal semmire sem mentem.

Jó próbálkozást!

panblue

Mivel rosszul kezdtél neki. :) A piezóhoz nem kis értékű kondenzátor kell vagy soros ellenállás, hanem az impedanciáját kell névleges érték közelébe hozni egy párhuzamos ellenállással, aztán már kezelhető bármilyen szűrővel és feszültségosztóval. Ezért nem sikerült neked annakidején.

márió1993 képe

ezek a hangfalak márpedig eredetiek voltak. szétszedtem már őket átnézni, bennükvan az eredeti orion hangváltó ehhez a tipushoz, a rezgéscsillapitó anyag, a hangszórók helye is gyárilag van kivágva. Nemsokára teszek fel képeket a belsejéről :-)

és köszönöm Shalafi66 a megoldást, bevált :)

panblue képe

Üdv!

Én még nem láttam iylen hs500-at,de lehet hogy ez az én hiányosságom :)

Ha shala nem támadott be e kérdésben akkor tuti 1000 százalék hogy eredetiek.(ez persze csak tréfa)

Az orion nem gyártott piezoval soha hangfalat,főleg nem a legfelül található SAL-ossal.

És persze a régi hangszórók kivágásait takaró utólagos fedőlapot,amikbe a piezokat szerelték..nos az sem valami meggyőző :)

Minden jót nektek,ez a klassz hangfal,nem azok amiket megpróbálnak eredeti formájukban megtartani :((((((((

panblue

panblue képe

A lényeget elfelejtettem: attól mert te így ,ilyen állapotban jutottál hozzá az nem azt jelenti hogy eredeti állapotában ilyen egy hs500-as.

Szerintem van ide feltöltve hs 500,501,511..nos ez egyikre sem hasonlít,csak a doboz formája :(

Hogy ki mit barkácsolt bele utólag amiről azt hiszed hogy oylannak kell lennie az már más kérdés.

Valamint "sikítós" hang.. nehéz lesz segíteni egy ilyen "tripla piezos" rendszeren,mivel ezek alsó frekihatára 2-2,5 kHz,és nagyjából 1 tartományban dolgozik a középnek szánt valamint a dupla magasnak szánt szóró is,így a mély még ha 90-93 dB közti hangnyomásra is lenne képes a piezok kb lenyomnak 100-105 dB-t.Nagy az eltérés,nagyon.

panblue

rákos zsolt képe

ahimotu Huha, ez egy érdekes átalkítás !

Nem is tudnék vele mit kezdeni, ha a mostani kollégámtól(neki ilyen lehet otthon kb) nem hallottam ilyen Orion HS  átalakításról ->vendéglátóipari hangosító hangfal,egyszerűbben fogalmazva : a szegény zenész ember, vendéglátós hangfala .Még magyarabbúl: nem tellett nekik akkor REGENT-re.

1 : A mélysugárzó  az 50-100W ig mély szekciót kb kiszolgálja .

50W stabilan, a többi W impulzus szerűen, mivel gitároznak, énekelnek is...

2:a többi  a mély szekcióhoz ileszkedő( W- ban) alkalmasint piezó eszköz lehet,ill.szokott lenni.Magyarul ez egy hangosító (PA ) hangfal.Az ORION HS 500 mélyet én nem ismerem, de a mélyek  álltalában kiszolgálják a közép (ének)tartományt is .

Mivel a zenénél kellenek a magas hangok is 100W -on ! ezért (mivel olcsó!)kerülhetett bele a piezó magas.Elképzelhető ,hogy belül a váltóhoz nem is nyúltak ! (pedig a piezó magasnál kellet volna !)ide a magas szekcióba egy 470 nF-os(a betett kondi értéke befojásolja a magas tartományt) kondit illik tenni sorosan a piezóval a + bemenetnél elhelyezve, mivel a piezó magas kapacitív terhel be.Így + a mélllyel kilalakul az egyszerű hangosító/diszkó hangfal.Tehát a recept:végy egy viszonylag nagy átmérőjű mélysugárzót(egy nagyobb -masszívabb dobozban elhelyezve)  ami ráadásúl jobban is terhelhető mint az átlag 60 W-os szobaiak  és tégy hozzá kondival leválasztva egy 100W-os piezó magast .Így kapsz egy diszkó célokra is alkalmas hanfalat!A lesugárzott 2 X 100W bőségesen elegendő egy 10x10 lakás vagy 25x25 ös helység (pl:kajálda)behangosításához.

Még tennék ide megjegyzést: hallgatott már valki az otthoni hangfalán 10W-on 1 Khz-es hangot?Meglepően nagyot szól! (egy rádiótechnikás ciikk ben olvastam, de én is kipróbáltam itthon).Mivel a középtartományra érzékeny a fülünk elsősorban ,de milyen érdekes ,hogy ebben a tartományban található rengeteg hangszer :hegedű,zongora stb.

A zene-ének stb kitöltése pedig 1/3 os (ezt nemrég egy hangmérnök ismerősömtől tudtam meg)Így amit mi 100W- nak hiszünk, az valójában 33.33... W  ténylegesen.

:-D 1/3=-4,7dB. Ahhoz elég sok kompresszió kell ám..

Azért tényleg érdekes/meglepő az a keret, ami a tölcséres hangszórókat tartalmazza, orion logóval, HS felirattal..

panblue képe

Üdv!

A teljesítmény elosztása és eloszlása pontosabban kifejezi a hangszórók méretezését és alkalmazását.

Itt arra gondolok ami nagyon sok hangfalban megfigyelhető: a mélyhsz kapja a legnagyobb terhelést,így míg az pl 50-100w addig a közép már csak 30-50 wattos és a magashsz általában ténylegesen 20-30 watt.

Az 1 kHz valóban az a hang amire az emberi fül talán a legjobban ki van "hegyezve" így az tényleges 10 wattal már nemcsak hogy hangos hanem bántó is lehet :)

Piezo: a kapacitív működés ill. terhelés miatt én is soros kondira gondoltam,ebben veled értek egyet R.Zsl kolléga.

shala figyelmébe: nem hiszem el hogy első ránézésre nem esett le neked hogy még a mélyhszek sem orionok,valamint hogy az "érdekes előlap kipótlás"még érdekesebb szórókat (szintén orion által soha be nem épített) hsz-eket tartalmaz.

A középen elhelyezett hangszóró többszöri megnézése után viszont meg merném kockáztatni hogy lehet h valami jobb fajta nyomókamrás dóm magas és nem piezo,méghozzá alu tölcsérrel.

A legfelső,dupla piezo viszont vagy sal vagy hasonló olcsó kinai piezon hsz.

Valamint a feltöltő vehetné a fáradtságot és rákereshetne a google-n (ha már máshol szóba jött) hogy milyen egy hs500 :)))))))))))))))))) Sok szétbarmoltat igen,de ilyet nem talál :) "iskolapélda"

panblue

A mélyhangszórók valóban nem Orionok, hanem bolgár LB1231-ek, mint minden 300mm-es hangszóróval szerelt HS-ben.

A piezo meg KHS 342M.

panblue képe

shala-shala...tudod nagyon jól hogy mélyek tekintetében hogy gondoltam az "orion"-t.a fényviszonyok miatt a porvédő sapkában sem vagyok biztos h eredeti de a képen jobb oldalon levő mélyhsz pereme sem  eredeti ahogy elnézem.A balosé már inkább...

A magas lehet monacor mpt-177..vagy mnc 33106 vagy egyéb kínai :))) is :)

Az alatta levő tölcséres jobban "izgat",arra adj tippet :)

panblue

Én nem tudhatom, hogy te mit látsz, csak azt tudom, hogy én mit látok.

márió1993 képe

ezek a közepek az orion BASF kékfoliás közepei, csak elé van rakva egy tölcsér. a képek nemsokára fennlesznek a belsejéről , és a hozzátartozó erősítőről :)

Én is erre gyanakodtam, főleg a leírás után. :) MD 40 volt a tölcsér nélküli dóm, MT 40 lett a körperemes tölcséres, hogy ennek mi a neve, azt viszont nem tudom. :)

rákos zsolt képe

ahimotu Elnézést, én itt nem akartam beleírni semmibe!Csak a magánvéleményemet közöltem HS 500 mod ügyben .(hogy a mostani kollégámnak milyen HS módosítása van otthon még nem láttam egyenlőre),ha kapok képet róla, akkor feltétlen ide felteszem !Már írtam ,hogy a Hs 500 mélyéről fogalmam sincs milyen!Abban az időben(1980 as évek), szerény véleményem szerint,nem volt olyan hangfal ami kibírta volna tartósan hosszú idejűen (Diszkó célokra)a  100W-ot!

Manapság átlagban  a 250W-os terhelhetőség  dívik !Mivel nekem sem volt itthon épp ilyen erősebben terhelhető fal, ezért (mivel egy szilveszteri bulit meg kellett csináljak mindenképp ),választottam a világos zöld- gagyigumi peremű átm.250 mm-es SAL mélyet és a hozzá tartozó Piezó magast .Az így megcsinált hangfalakra a 2x60 W- os, Sony STR DE- 235 as Dolby Sorround erősítő dolgozott rá ,az idősebbeknek még így is hangos volt ez a hangerő !

A szilveszteri, alkalmi  tánc /buli helység mérete kb: 20X 20 as volt !2 buli ment le összesen,+ ventillátor a Sony erősítő tetején (mivel az erősítőben lévőt manapság lespórolják!).Ezért gondoltam ,hogy valamikor a 80 -as években (mivel nem volt ilyen erősebb 100 W os hangfal,kivétel talán a félprofi zenész Regent- eket)átalakíthata valaki a HS 500 -t ilyen diszkó/hangosítás céljára.Érdekességként (kor behatárolás végett )ide írnám mindez az agyament GY .F uralkodása idején történt, az ominózus gázár támogatás idejében ....Akkoriban, hol is számolták/számoltatták ki a gázár támogatást???

Szolgálati közlemény Atesz és Panblu-nak Mivel már rendelkezem szalgos Philips N 7300 -al és kazettás Dual C 828- al ,ezért várom az össehasonlítás/minősítés céljából a jelentkezésetek!Ref. ként  Maxell XL II -S 100'- es, teflonos kazettám  van !

márió1993 képe

sokat csalódtam ebben a 2 hangfalban. az egyik hangfalnak most olyan baja van hogy a magas hangok torzan jönnek ki, hangerő változtatásakor változik a hangmagasság (mintha változtatnám közbe de nem) nemtudom mi  a baja, de a piezzo-t egy életre megutáltam benne. a fülem napok óta fáj tőle

Lehet annak még tovább csökkenteni a hangnyomását. :-)

márió1993 képe

valóban lehet :) csak nemtudom mért csinálja egyik hangfal, hogy a közép és a magas hang nagyobb hangerőnél torz, majd változik egyszer a közép egyszer magas hang erősebb. Sőt van mikor a hangfal elkezd halkulni. mitől lehet ez?

Hát kb. 100 különböző oka legalább lehet. :-)

 

Ha az erősítő és a forrásoldalon minden rendben van, el kell kezdeni a hangszórók, csatlakozások, váltóalkatrészek vizsgálatával. Szép sorban ki lehet zárni, hogy hol nincs baj, így tudod megtalálni, hol a hiba.

Szia Márió!

A halkulás oka 1000%, hogy a védelmi relé ami benne van a hangfalban a hangváltón! Vagy cseréld le avagy tisztítsd ki...esetleg vedd ki és kösd direktre a kapcsolt érintkező forfelületeket.... és ennyi..nekem is csinálta ezt az 500 as.... mire rájöttem átkábeleztem az egészet..és a relé volt a ludas!.... közel 30 év után nem bűn ha oxidálódik az érintkezője...sajnos korral jár!

Atesz

Tényleg, abban benne van a relé. :-) Mit is szakít meg? Illetve mivel köti sorba mellette lévő huzalellenállást?

Rátapintottál a lényegre.....:)

Tényleg...r-go 6380 asban hol láttál a végfokon dioda integrálást???

Elfelejtettél válaszolni nekem..:) eddig több mint 20 Cleo ment át a kezeim között végfokozat javítás okán és egyszer nem volt szerencsém ilyen integrált alkatrészhez amit mondtál "VD", nem minden a kapcsolás, a széria példányokban nincs ilyen alkatrész, lehet valami nagyon furcsa darabhoz volt szerencséd.... nekem nem volt ilyen szerencsém még pedig sokban ott a monogramom :-( Esetleg valami dokumentációd van róla...valami fotó vagy akármi..???..nem lenne rossz látni egy olyan vég panelt...

Visszatérve a reléhez...ugyan ez volt a tulajdonsága, picit magasabb hangerőn halkult változott a magas és a közép hangja, olykor torz is volt, relé ki, tisztítás és ment tovább úgy mint az új...

Atesz

Aha, akkor valószínűleg a dómokkal sorosan kötötték azt az ellenállást amit a relé alapállapotban átzár.

 

Valahol itt van a panel kiszedve, mert új végfokot kapott a Cleopátra. Meg is kerestem. 23213-as sorszáma van. Azok a diófák hasznosak benne, nem értem, miért hagyták volna ki. A dokumentet mutattam már.

 

Nah látod ezt kihagyták már....volt vadi új álapotú is amihez kizárólagosan én nyúltam először és nem volt ott!....értékes és műszakilag érdemes fotó!

Atesz

Egy 220 ohmos vr-29 és egy 4.7 K-ohm vr-30 hiányzik a panelről, a munkaellenállások azok érintetlenek de variálva már volt a panel...

Mind-1 jó látni a diodákat:)

Igen a dómok áramkörén van a relé.

Atesz

 

Nagyon valószínű, hogy valaminek a javítása közben szükségem volt azokra az ellenállásokra. :D És ez lévén a közelben, áldozatul esett. Ettől függetlenül még működőképes lenne, ha pótolnám a hiányokat.

Igen így már érthető..szoktam csencselni én is elfekvőben lévő gépekből....:) Ez már csak így megy ha épp nincsen kéznél olyan értékű....

Szép estét neked!

Atesz

rákos zsolt képe

ahimotu Bocsi kiderült már azóta nálad,hogy min keresztűl kapja a hangot a piezó magas ?????Mivel már írtam ,hogy ide 470 nF/250V- os stiroflex kondi kell a piezóval sorban.Magyarul mondva, ha szerzel több  kb:220 nF-os kondikat ,akkor ezek segítségével be tudod lőni(esetleg több ilyen kondi párhuzamos kötésével ) milyen erősségű magasokra vágysz !pl:220nF+220nF =440nF vagy ha még 1 et teszel velük párhuzamosan akkor 660 nF -ot kapsz és így tovább .Addig, ameddig jónak itéled meg a magas piezó erősségét,a hallgatott hangerőn .Szerintem senki nem megy oda le forraszgatni neked!

Ez így butaság. Nem jó megoldás.

márió1993 képe

nem lenne gond az emlitett alkaltrészek megvétele, meg be is tudom forrasztani, átkábelezni a hangfalakat. multkor néztem át is minden rendben volt. (uj kábelezése van).  Azóta van ez a probléma mióta egy kinti party-n ez az egyik hangfal fogta magát azt kikapcsolt (pedig nem volt megerőltetve) majd holnap nekiállok, megnézem

köszönöm a tanácsokat ! :-)

üdv Márió

márió1993 képe

Atesz válasza volt a találó, a relé volt a bűnös. ahogy megmozgatom a panelen egyből jó a hang. Szerintem kiszerelem a hangváltóból csak sajnálom mert egyfajta védelmet nyujtott

egyébként megnéztem a hangvátóját. a panelen a tekercsek szinte lötyögnek, szal egy forrasztási munkám is lessz vele :)

panblue képe

Hello!

mielőtt kidobnád belőle érdemes a forrasztásokat újraforrasztani valamint a relét wd40-el óvatosan (nem agyonlocsolni) befújni.

Mielőtt valaki a wd40-be kötne bele nekem bevált igen kényes és drága készülékekben is,több alkalmazásban:

-forráskapcsoló csúszóérintkező

-hangerő ill egyéb potméter

-relé

-huzalpoti(pl vidi dc3010)

 

megszűnteti a sercegést-kontakthibát,finoman olajoz és nem okoz zárlatot.

panblue

márió1993 képe

a relét megtisztittottam azóta baja nincs. megvan az igazi nagy baja. a magas tekercsnek az egyik szála ami a panelhez megy, megszakadt. Mikor hozzáér a tekercs  szála  a forrasztáshoz akkor szól rendesen. kiforrasztottam a tekercset , ugytünik ki kell pótolni :)

márió

panblue képe

Hello!

Ha ez  amagas marad akkor nem kell pótolgatni semmit,a piezo magasakat vagy kösd be direktre a bemenetekre vagy Zsolt kolléga leírása alapján iktass sorosan a + ágba egy 470 nano-s kondit v egyéb értéket +/- ahogy jobban tetszik a hangja.

panblue

márió1993 képe

hello!

azthiszem félreértettél :) a tekercsből  leszakadt vezeték végét pótoltam ki

azóta minden ok ! :) Hangfal javitva!

a leirás alapján dolgozni fogok az ügyön :) de lehetséges hogy a piezzo-t dómokra cserélem

Márió

panblue képe

Üdv!

Én arra gondoltam hogy totál le kéne kötnöd a váltóról ezeket a magasakat,és direktbe kötnöd a + ill - kimenetre közbeiktatva a megfelelő értékű kondit.

De ha neked így is Ok (bár így a váltó egy hangyányit sem szól bele a piezo hangjába) akkor jó.

Dómból valami jó érzékenységűt szerválj bele legalább 91-92 dB-set.

Apropó piezo: létezik hallgatható piezo ami aránylag szépen szól,kevésbé avatkozik a középsávba és nem sikít bántóan.

A típusára nem emlékszem és nem is tudom kapható-e még,anno (2002-2004) a Vörösmarty utcában (VII ker.) vettem jó párat.

Ezek 80-85 mm átmérőjü,kör alakú tölcsérek voltak,minden csicsa és extra nélkül,átviteli sávuk 5 kHz-20kHz-ig volt és emellett 95 dB/1w/1m-re voltak specifikálva,tehát könnyebben voltak illeszthetőek. Ja és míg máshol akkoriban 800-1200 Ft volt egy piezo (gyatrább és rosszabb) addíg itt 350 Ft/db áron ment :)

panblue

márió1993 képe

hello!

megnézem ezt a megoldást is :-)

dómba egyébként az m.n.c -re gondoltam, volt egyik hangfalpárba és nagyon meg voltam velük elégedve

ezaz:

http://villamossagibolt.unas.hu/spd/unas_233299/33514G_MNC_Dome_18221_10...

üdv

Márió

panblue képe

Hello!

Ez megint csak egy nagyon érzékeny,104 dB-s cucc amit agyon kell majd csillapítani ahhoz h ne "üssön el",ne kiabáljon nagyon.

Egy normál selyem dómot nézzél ne ilyen disco hangfalba valót :)))

Itt beidézném kedvenc kifejezésemet a magashangszóróra (anno HFM de még felbukkan a szó itt-ott 1-1 hírdetésben ami megmosolyogtat) ...

: megfelelő "éleset" használj (a másik két kifejezés a középre és mélyre:)

a huhogó és a dohogó mellé :))))))))

És van aki még mindig képes így hívni őket :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

panblue

 

Hja, a Darvasi "elmebaj".

 

Nyugalom, az az mnc nincs 104dB, csak csúcsban éri el.

"(bár így a váltó egy hangyányit sem szól bele a piezo hangjába)"

 

Ez így nem érvényes. A váltó szűrői pont úgy hatnak a piezóra, mint a régi 8 ohmos magasra, hiszen az impedanciáját helyrehoztuk egy 10R párhuzamos ellenállással.

 

A kis értékű soros kondenzátor nem megfelelő a piezó váltásához.

panblue képe

Üdv!

Szerintem mário próbálja ki így is - úgy is,de ha dóm lesz a vége akkor megint más lesz a "leányzó",azaz az "éles" (hahahaha) fekvése :)

panblue

Nem próba kérdése szerintem. Minden a normális megoldás mellett szól, ugyanis a piezó miatt magastartományban elszálló impedancia egyetlen erősítőnek sem tesz jót, egyiket-másikat simán gerjedésbe is viheti, másrészt a névleges érték közelébe hozott konstans impedanciájú lezárásra már bármilyen szűrő könnyen és egyszerűen tervezhető, ezzel a módszerrel lehet legjobban eltüntetni ezeknek a kerámialapos magasaknak a hibáit.

panblue képe

Üdv!

Hogy az impedancia hova száll (lehet h amerre a vadlúdak? :)))   )  a piezoknál azt nem tudom,viszont az igaz hogy alultervezett erősítőknél gondot okozhat a kapacitív működés.

Ellenben eddigi rengeteg erősítőm közül 1 azaz egy volt érzékeny a piezora,ez pedig az orion se260 nullszériása volt,ami úgy reagált hogy ha a hangszínhez nyúltam (magas) akkor a jobb csatorna biztijét állandóan kiverte.Egy átnézés stb során kiderült hogy az erősítő nem rossz csak betett neki a  magasfrekis gerjedés amit a piezo okozott.

Ha már a párhuzamos 10 ohmosnál tartunk akkor adjunk mellé teljesítményt is,egy kb. 20 wattos elfér ott nemde?

panblue

Nem is tudom, miért csinálom ezt. Nem lenne kötelező Övegest játszanom itt ingyenesen...

 

Nem kapacitív a terhelés, hanem általában erősen induktív. Ugyanis a piezokerámia magasok maximum néhány nF-os kapcitással rendelkeznek, ez még 50kHz-en is többszáz ohmos impedanciát jelent, a mély-, vagy mélyközép-hangszóró induktív, emelkedő impedanciája mellett gyakorlatilag elhanyagolható a hatásuk hangfrekvenciás sávban. És épp ez az induktív emelkedő impedancia, ami az erősítőt zavarba tudja hozni. Hogy ezt megelőzzük, két lehetőségünk van.

1. Vagy a magas impedanciáját csökkentjük egy vele párhuzamos, a magashszre jutó terheléssel közel egyenlő teljesítményű ellenállással a rendszer névleges értékének közelébe (ami a szűrőn keresztül kisöntöli a mélyközép induktív jellegű, magasban emelkedő impedanciáját).

2. Vagy a piezót kis értékű soros kondenzátoron keresztül használjuk, de a hangsugárzó impedanciáját egy (Zobel-szerű) RC taggal úgy-ahogy kiegyengetjük.

 

 

Ui: keletre, északkeleti irányba, legalábbis logaritmikus x tengely esetén.

 

Uui: A 260-nál a fázistartalék volt kevés a gyenge végtranzisztorok miatt.

panblue képe

köszönjük prof. úr! :)))

az se 260 gyenge végtranyóit ne emlegesd itt a retronomon mert magadra haragítod az orion-fan -okat :)

panblue

márió1993 képe

köszönöm a tanácsokat, véleményeket :-)

távol álljon tőlem hogy haragitsam az orion fanokat de hosszan hallgatva (egy olyan zenével amibe sok a basszus) ezeknek a falaknak a mélye inkább"buffogás"-nak tűnik. Ennek ellenére jó a hangzásuk, meg vagyok velük elégedve

Márió

Nade ezt a tervezők is tudták/észrevették, pont ezért pakolták tele a végleges változatot kapacitásokkal. :)

márió1993 képe

Megoldható, hogy az orionok mélye jobb legyen ne ilyen brummogó mint most?

egyébként már irni akartam, hogy a hangváltón elég gyenge módon vannak rátéve a tekercsek, mindet szinte ujra kellett forrasztanom, meg odaragasztani mert lötyögötek. mégvalami. A panel egyik végén a mély tekercs mellett vannak kivezetések, az mire szolgált?

márió1993 képe

a nap folyamán leváltottam az egyedi készitésü STK végfokot a videoton EA 6383 S erősítőmre. meglepően szebb lett a hangja és nem is szükséges a piezzo-kat sem babrálni. Eltünt a rikácsolás és a mély is jobb lett :-)

Márió

panblue képe

Hello!

A vidik ezen korszakából származó erősítőiben eszméletlen nagy az emelés mértéke ami  a hangszínt illeti,nálam még hétköznapi dóm magasakkal is szinte bántóan magasan,élesen szóltak ezek a készülékek.

panblue

veroka képe

Péter, szerintem itt most tévedsz. A 6383S átvitele eléggé lineáris ha nem tekergeted a hangszínszabályzást. Valószínűleg te a 6363 receiverre gondolsz, abban valóban a kikapcsolhatatlan loudness emelt mind magasban, mind mélyben.

Shalacinak szerintem pontos mérései is vannak erről, de a HFM méréseit is elő tudom keresni (új ablakban kép megtekintése):

 

márió1993 képe

határozottan az EA 6383 S -re hivatkoztam. Egyébként a loudnessel bekapcsolva jobb a hangja. Elhiszem az adatok pontosságát és a szakszerü véleményeket de ebben az esetben nem a mérésekre hagyatkoztam, hanem a fülemre ;-)

Márió

panblue képe

Hello!

Nem,nem tévedek,még véletlenül sem :)))

Ugyanis 6363-ból volt eddig kb 5 darabom,és még most is van egy gyári javítatlan példányom,úgyszintén volt vagy 4 db 6383-am is,és abból szintén rendelkezésre áll egy gyári,javítatlan :))))))))))))))))))))))))))))))

Tudom hogy a 6383 a jobb,papíron lineárisabb,dícsértebb stb,de

míg a 6363 "szörnyeteg" a felhasználóilag kiiktathatatlan loudnessel de megfelelő hangfallal hallgatható addíg nekem a 6383-hoz nem sikerült jó "falat" bepárosítanom.Idegesítően magas fekvésű,egy érzékenyebb középpel és magassal hallgathatatlanul elmegy középmagas irányba,nekem nem tetszik sem hangszín nélkül,sem azzal,sem louddal,sem anélkül.

Ez van.

panblue

veroka képe

Péter, ez csak azt jelenti, hogy neked nem tetszett valami miatt, és nem azt, hogy az akkori Videoton erősítők kiemelnek magasban és mélyben is.

 

Szia!

Véleményem szerint egy jó hangfallal igen hallgatható masina, régebben volt nekem is, megmondom őszintén nekem speciel nem volt túlzottan sok bajom vele, sőt.... azt sem mondom, hogy szívesen vennék egyet, valójában egy hifi erősítő ettől sem több sem kevesebb, jóval szebb hangképpel mint a Technics IC temetői "azért van 1-2 jó"és az alacsonyabb nívójú készülékek.... Nekem anno egy pár OHM hangfalon volt, a menőmanóval egyetemben használtam....mit mondjak, nem mondom meg a véleményem, nem hasonlítom, DE.... szóval hajrá Márió jó az a gép arra amire használod, csak vigyázz mert nincsen benne különösebb védelem! Azt az árat amiért a netten dobálják megéri!

 

Lehet megköveznek ezért...de az első sztereó rádióerősítőm a 90s évek elején egy Videoton Cleopatra volt, mára audiophile gépeim vannak többnyire, de azt az öreg 60 centi széles 3 műszeres 2*40 wattos csatolókondis egyiptomi királynőt még mindig csípem, még most is van egy.... és hallgatni is szoktam annak ellenére, hogy tudom mik a hiányosságai és ezt bevállalom!

 

Atesz

márió1993 képe

köszönöm az építő hozzászólásod :-) a cleó nekem is ismerős gépezet, első erősítőm volt szal vele kezdtem a pályafutást :D (csak én 4 évvel ezelőtt tettem szert rá) nagyon szerettem,  mai napig bánom hogy eladtam

:)

Márió

márió1993 képe

erősítőim időrendi sorrendbe:

Videoton cleopatra

Unitra WS 432 (megvolt a deck és a tuner hozzá de nagyon csapnivaló volt, fennvan a gyüjteményembe)

Videoton RA 6363S (ez sajnos leégett)

STK IC-vel szerelt, egyedi készitésü 2*50w-os végfok (bizományiba vettem ,nemrég visszakerült hozzám de megint továbbadtam)

Videoton EA 6383 S (jelenlegi)

 

nemtudom melyiket ismered a vidiken kivül, de eddig ennyi volt :)

 

Cleo, Aida, EA-6380s, 6383, 6363, 7386-s, ezekkel kezdtem aztán jött a menőmanó..és a nagy árhullám ami eddig elsodort...."volt egy pár gépem"

ezekből 3 mat emelek ki "azokat amik a legjobban tetszettek az elsők közül" , a Cleo, 6383, és a 7386 os..természetesen a menőmanó az ezek felett van.... valójában egy alap erősítő, egyszerű kapcsolással és árához képest kiváló hanggal :)

Idővel bővül a lehetőségeid tárháza és remélem sikerül más készüléket is megszerezz "tapasztalat gyanánt"....csak így tovább!

Atesz

márió1993 képe

én ki szoktam kapcsolni a loudness-t és ugy is tökéletes. Akkor igazi egy  jó hangfal és erősítő párositása, amikor  loudness, és más egyéb rásegitett hangszin nélkül is jó hangzást produkál :-)

Lehet nem tetszik neked a Videotonok hangképe (pl EA 6383 S ) , de ez a te szubjektív véleményed. Az enyém megint más. Személy szerint meg vagyok velük elégedve és továbbá is igy fogom őket használni :)  Egyébként az orion HS 500 az passzol hozzá

üdv

Márió

 

panblue képe

Szia!

Tiszteletben tartom felhasználói véleményetek,kinek-hogy és mi tetszik ezt aláírom.

Van akinek a táskarádió is kielégítő,van aki a mini hifikre esküszik,van aki a tranzisztoros erősítőkre,van aki az ic-sre,van aki kizárólag csövest hallgat és van aki a digitálison kívül meg sem akar hallgatni másmilyet.

Ha mindenkinek uyganaz tetszene akkor nem okozna fejtörést a gyártóknak,a mérnököknek,stb stb a dolog mert mindenki ugyanazt venné és hallgatná :)))))))))))))))))))))))))) de rossz lenne :)))

panblue

márió1993 képe

valóban igy van :-) !

egyébként irtad hozzászolásban a gyüjteményed. tudnál még egy két infót mondani róla? kiváncsi lennék, és előre is köszönöm :-)

Márió

 

 

márió1993 képe

nemtudom mi történt egy egyik mélyyel, de néha pattogó hangot is ad

sok bosszuságot csinál ez a doboz :)

Márió

Szia!

Nos alapból sem bír túl sokat....de ki tudja előtted ki és hogyan bánt vele....

Sajna vélhető, hogy igen megkínálták mindenféle zúzós hanganyaggal...:(

Ha nem bírsz vele akkor inkább szerezz be egy erre való strapa zenekari hangfalat, ha jobban körbenézel egész elfogadható áron már kapni is olyanokat:)

Atesz

márió1993 képe

Hello! :)

szerintem is tulterhelték ezeket már előttem. De lehet a hangváltó hibája is  mert sok helyen a forrasztás gyenge (eddig 4 szálat forrasztottam vissza), de akkor még van hibás része. Vagy a másik lehetőség az, hogy mióta a videoton EA 6383S erősítővel használom a bekapcsoláskor keletkező koppanás tehette tönkre a mélyet.

Hangerőbe nekem tökéletesen megfeleltek de ezt az utóbbi napokba csinálja. Hangváltó nélkül kipróbálom a mélyet, majd meglátom :-)

Egyébként tettem szert egy gyári állapotu Technics rádióerősítőre (nemsokára felteszem) csak sajnos a végfoka hibás. STK 0029 n Ic-k kellenének bele, hol lehetne ezeket beszerezni?

 

Márió

 

Nos stk-t a HQ elektronikánál illetve az árwill-tól lehet rendelni...

A Videoton bekapcsolási "pukkanása" ezt nem eredményezi!

Inkább a váltó avagy a mély lehet ludas....

Atesz

márió1993 képe

megvan a hiba forrása :-)

az első lehetőség talált. a Relé volt hibás meg a mély tekercs forrasztásai sem voltak az igaziak. Az imént javitottam őket. A váltókkal egyébként sok baj van :-(

Rádióerősítőmre visszatérve nincs ic-jük pl a HQ-nak sajnos, utánanéztem. Egyébként van valami ötlet ennek az ic-nek a helyettesitésére?

valami megoldás jó lenne mert nagyon szép a készülék a képeket még ma felteszem róla.

Gyártó : Technics

Modell: SA-202

 

üdv Márió :)

rákos zsolt képe

ahimotu Szia Márió!

A régi STK ic-k manapság már eléggé hiánycikkek ami kapható esetleg az már utángyártott termék.

Megnézted már a HQvideonál?Most rákeresetem és mintha rendelés alatt állna náluk(1951 ft/db bruttóban)!Ha esetleg nem: akkor van a HORNOS.hu is Vácon.

Viszont egy korábbi Rádiótechnika Évkönyvben volt ezekről az STK helyettesítésekről  egy nyákterves, BD tranyós, helyettesítéses kapcsolási megoldás .Ha még érdekel esetleg megkeresem neked!

Mivel ezek a korai STK ic-k csak a végfok Tr-okat és azok meghajtó tranyóit tartalmazzák belül+ a BIAS tranyót,de külön ezek elé jönnek a Diff bemeneti tranyók és pár körítés ami vélhetőleg külön van a nyákon rajta .

A IC nem egy nagy durranás: +/- 25 V-os 25 W- os kis végfok, ahogy nézem a neten.Én a helyedben  símán megcsinálnám IC-vel és a végén két pár Darlington tranyó így még olcsóbb is lenne .A neten találsz is ilyen IC -s bemenetű  végfok rajzokat fenn!Egy olyan 2 mm-es  L profilu alulapra kell rátenni a nyákot ami az STK ic-t a hűtőbordán lévő  rögzítőcsavarjaival tudsz ujra rögzíteni .

márió1993 képe

STK helyettesítésekről  egy nyákterves, BD tranyós, helyettesítéses kapcsolási megoldás .Ha még érdekel esetleg megkeresem neked! <-

én pont ugyanerre gondoltam, csak nemgondoltam hogy kivitelezhető, ha elküldöd előre is megköszönném :-)

 

Én a helyedben  símán megcsinálnám IC-vel és a végén két pár Darlington tranyó így még olcsóbb is lenne <- ezt  tudod nekem részletezni? :)

 

köszi a segitséget előre is

üdv

Márió :)

 

 

 

márió1993 képe

a további képeket feltöltöttem :)

ezek a hangfalak egy kalap sz*rt se érnek. Már idegesit hogy minden baja van. most megin pattog az a mély. Ha valakit érdekel a hangfal eladó vagy cserélhető!  Többit e-mailbe

Ezek a most kapható STK-k mind utángyártottak, nem olyanok, mint az eredetiek, általában nem éri meg beruházni azt a nem is kevés összeget.

 

Viszont most már nagyon kíváncsi vagyok a hangsugárzó előlapján elmosódott feliratra, HS522 lenne?

márió1993 képe

igen HS 522 van rá feliratozva :)

egyébként valami ötlet biztos van mert kár lenne ezért az erőlködőér.

Az egyik méllyel gond van. ha beteszem a dobozba akkor hallatszik a közepéből hogy pattog, főleg olyan zenénél ahol nagy a basszus. Szerintem a tekercs tönkrement, nem váltóval van hiba. mennyi lenne a mély javitása? megéri megcsináltatni? a szakértői véleményed kellene :)

Márió

 

Könnyen előfordulhat ez is, de lehet, hogy csak a kivezetés hibás. A lengőcséve sérült hsz javítása legalább 4500-5000,-Ft-ba kerül.

Akkor éri meg, ha egyébként meg szeretnéd őrizni eredeti állapotban a hangsugárzót.

márió1993 képe

a mély jó lett de ugy, hogy nem a váltótól kapja a pozitiv -ot  hanem közvetlen a csatlakozótól. Nem okoz kárt semmiben (az erősítőben pl) ha viszont a mély  negativja  változatlanul maradt a váltó felől ? ( mélyhez kijövő  pozitiv kábelt már kiforrasztottam)

 

Egyébként igy hogy a mély nincs kötve a váltóra jobb a hangzás (a hs282-be sem volt mély váltó mégis jól szóltak)

 

Márió

 

veroka képe

Nem okoz gondot, a negatív (föld) az mindenütt közös.

márió1993 képe

köszi :) szerintem erőteljesebb lett a hangzás ezzel az átalakitással.

a Videoton erősítő az ad elég mélyet neki.

Egyébként most egy Videoton DCR 3011 A hangfalra vadászok. Mennyibe futnak azok a falak?

 

Márió

 

U.i : örülök neki, hogy itt megosztja mindenki az élményét a hifizéssel kapcsolatosan, sok ujat olvastam :-)

 

veroka képe

DC 3011A a pontos tipus, de az árát ne tőlem kérdezd. Sosem kereskedtem ilyesmivel - sőt semmivel.

márió1993 képe

köszönöm a válaszod, utánanéztem közbe és a jobbik fajta 30000 ft körül mozog

Márió

Kékedi Levente képe

Ha szabad tanácsolnom, ne adj érte 30-at. Én az Orion HS 500-asomat 20-ért vettem. És a videoton DC 3011 is ebben az árban reális, ami miatt sokan 30-ért vagy még többért adják az azért van, mert elég ritkák már, főleg a megkímélt állapotúak. Én is vadásztam nem is olyan rég erre a típusra, de végül az Orion mellett döntöttem, de nem sokkal később hívott egy ember, hogy neki pont ez a típus van, ha akarod esetleg megkereshetem a számát, ha még meg van, és 25-ért adta volna, talán némi ügyes alkuval azt is meg lehetne 20-ért venni:)

Kékedi Levente képe

Én meg azt mondom, hogy vegyen egy eredeti állapotú, hibátlan HS 500-ast:D:D:D:D(már várom e miatt a támadásokat felém) én azt mondom hogy semmi értelme itt a hiábavaló modifikálásoknak.

1: Mindenki úgyis mást mond, máshogy tunningolná az Ön dobozait

2: Az eredeti, gyári HS 500 a legjobb úgy is, hozzá hasonló dobozok, amik "Hs 500" néven vannak feltűntetve, azok meg se közelítik, semmiféle modifikálással, hiszen az az egyfajta egyedi "orion hangzás" visszaállíthatatlan, mellesleg azokat az értékeket sem lehet visszaadni neki amiket képviseltek.

3: A retro az retro. Nem az a rendeltetésük már ezeknek a dobozoknak, hogy csúcsminőségű berendezéseket varázsoljunk belőlük. Különben is nem kellene már itt ennyit foglalkozni a hibáikkal, 30 éve élték ezek "fénykorukat" már a HFM is gazdagon kielemezte, foglalkozott velük eleget.

 

Ez a "vegyen egy eredeti HS 500-ast" természetesen nem Önnek szólt tisztelt Márió, hanem a többi Orion ellenes felhasználónak bosszantásként:))) Megértem, hogy hallgatható készülékeket akar kihozni belőlük, és legyen is így, én azt kívánom! De hagyjuk már a túlzott modifikálási lehetőségeket. Amit nem tudnak ezek, azt nem is fogják tudni. Azt már megfigyeltem itt, ha vkinek nem egy csúcsminőségű valamije van, azt rögtön támadás éri(pl. engem) A másik meg az, hogy a technika folyamatosan fejlődik, úgyhogy akiknek a jelmondata az hogy: "törekszünk a legjobbra" akkor törekedjenek csak:)) Amijük most van, annál 1-2 év múlva már úgyis szászor jobb lesz, majd 3-4 év múlva megint......és így tovább az idők végtelenségéig, mivel fejlődik a technika és mindig lesz jobb-és jobb, ez pedig folyamatos pénzköltésssel jár. Ennek semmi értelme. Meg kell állni egynél és kitartani mellette, mert akkor az ember az élete végéig vásárolhatna/építhetne jobbat-jobbat. Ez az én személyes véleményem. Bátran állok azok elé akik ellenem támadnak!

+ még valami! .............................ha jól emlékszem a Retronom még mindig nem tunning oldal:)

Kékedi Levente képe

Elmondanám az én Hi-Fizéses történetemet, hogyan kezdődött és hogyan végződött. Körülbelül 10-12éves koromban vettem meg az iskolai karácsonyi vásáron az első rádiómat. Ez egy teljesen egyszerű, "sokol" minőségű rádió volt, a saját hangszórója nem volt sokkal nagyobb egy 50 forintos érménél. Digitális kijelzője volt és még ébresztő is volt benne, elég régi típus. Nos ezzel kezdtem, hogy még "jobban szóljon", mindenféle hangszórókat kötöttem hozzá sorosan, amik még voltak itthon. Nagyon örültem neki gyermekként, és élveztem rajta a zenehallgatást. Majd egy évvel később elkezdtem nézegetni az újságokban az új hi-fiket és olyat akartam, mert CD-t is tud, meg kazettát is lejátszani. Apával el is mentem egy ilyenért, ami kb 5 éve a legjobb minihifinek számított: minden CD formátumot játszott, USB csatlakozó, Memóriakártya hely....stb 22.000 ft volt akkor, meg is vettük. Sajnos a gyári egy utas hangszórója rendkívül gagyi volt, így apa adott 2 komolyabb 2 utas 10w-os hangfalat. Ekkor azt hittem én vagyok a világ legboldogabb embere, mikor ezzel a hifimmel töltöttem a perceimet. Így ment ez 13-17 éves koromig, mikor egyre jobban kezdtek érdekelni apának a régi, avagy retró készülékei. Elsősoban az apától kapott hangfalaimtól akartam még valami jobbat, "HI-FI"-bbet. Apa természetesen a saját HS 500-asának a kistestvérét, a HS 280-at ajánlotta, mert hát mit ajánjon, ha ezeket ismeri a régi időkből már. Erre én lázasan az aukciós oldalakat kezdtem lapozgatni, egy ilyen után. Hónapokon át kerestem, kutattam, a számomra megfelelő árú, és hibátlan iránt. Végül megelégeltem, és így megvettem egy Hs 282-est. Azt gondoltam, ez is van olyan, mint a HS 280. De mikor apával szétszedtük, és megnéztük a hangváltóját, nem hittünk a szemünknek. Rögtön keresgettem egy 3 utas hangváltó kapcsolási rajzát, ami jó lenne hozzá. Találtam, és meg is vettem hozzá minden alkatrészt, ami kb 3000 forintomba került. +csillapítóanyagot is tettünk bele. Kész lett, szép lett, jobb is lett. De oda jutottam, hogy kicsi hifim a maga 2*2w-jával az 50w-os hangfalakat nem tudja meghajtani. Ismét apa tanácsát hallgattam meg, és ő azt mondta, a kis orion erősítője(SE 1025B) remek lenne hozzá. Ismét elkezdtem az oldalakat kutatni, és elég hamar vettem is egy teljesen ép-szép darabot 7000 forintért. Nagyot is szólt vele, de motoszkált bennem a szándék, hogy milyen jó lenne hozzá, az eredeti, tuner, meg a deck is hozzzá, mert ezekkel lenne együtt a legszebb, legjobb. Ezek szerencsére apának meg voltak. El is vettem tőle és áthoztam az én szobámba. Komplett Orion minitorony, HS 282 hangfalak hozzá, ezzel a "zenekeltő" ezközökkel úgy gondoltom, hogy verhetetlen vagyok, és roppant elégedett voltam vele. Teltek múltak a hónapok és én változatlanul imádtam, de elkezdtem olvasgatni a fórumokat, hogy mik a vélemények ezekről a régi készülékekről. Nos, mit mondjak, egyáltalán nem tetszettek amiket olvastam hangfalaimról: "nincs mélye" "kukorékoló közép", "elrontott váltó"....stb Ráhagytam egy drabig, majd rájöttem, hogy mélye valóban nincs, apa HS 500-asával összemérve pedig főleg nincs. Hát jól van! Akkor szerzek egy Hs 500-ast, az már csak jó lesz. Ismét felfedező útra indultam a neten, és vttem is egyet kemény 20.000 magyar forintért.(8 ohmosat) Meg voltam döbbenve, mennyivel jobb a Hs 282-esekhez képest. Igen ám, de mivel, most meg már ez az erősítő sem volt elég hozzá, és már menthetetlenül beleástam magam a retró műszaki cikkekbe, meg elsodróttam az Orionok felé is, így szemet vetettem egy jobb erősítőre. Tanakodtam, melyik felé hajoljak inkább, Orion SE 260, vagy Quad 405 erősítőhöz. Csak az Orion mellett maradtam végül, és hogy minden meg is legyen hozzá, a teljes nagy Orion tornyot vettem meg 50.000 ft-ért, mivel az Orion szerelmese lettem. Újra olvasgattam a fórumokat, mik a vélemyények, hát támadások értek azonnal. Elkezdtek a még jobb minőségű cuccokra rábeszélni, és el is gondolkoztam. És itt jön az egész történetemnek a lényege.........................................ELÉG!!!!! kiáltottam fel magamban. Mit művelek?? Nem elég nekem semmi sem??? Mndig csak a jobbat-jobbat akarom??? Még több pénzt szórjak? MInek? Ez elég már nekem ami van, és jó is, ha régen is azt mondták és a fülem is azt mondja!! Volt már nekem kisrádióm, Lenco minihifim, kisorionom, és most a nagy. Nincs megállás??? Dehogynem, most kell abbahagyni, úgyis lesz jobb- és még jobb, mehetnék megint tovább, de ez fölösleges. Remélem összeadták mennyit költöttem eddig a zenehallgatásra, nem is említettem meg még azt a kb 40 bakelitlemezt ami egyben megint vagy 20.000 forint volt. Mondandóm igen hosszúra sikeredett, de remélem, akik elolvasták azokat nem untattam, és lehet ez egy jó példa másoknak is, hogy egyszer valahol meg kell állni.:)

A hifizés élménye nem erről szól. Nem szabad így számolgatni a Forintokat, mert ez a "sport" sohasem lesz kifizetődő, de nagyon csodás élményeket tud adni annak aki fogékony rá. Ha neked a nagyorionoknál sem gyúlt ki a fény, akkor inkább felejtsd el az egészet, tényleg nem érdemes erre "pazarolnod".

Kékedi Levente képe

Egyetlen szóval sem említettem, hogy "nem gyúlt ki a fény" a nagy orionnál sem, akkor miért vannak csak orionjaim, és miért veszem csak azokat???:))) Úgy látom még sem értette meg történetemnek valódi mondanivalóját, mégpedig az, hogy legyen bármilyen Hi-Fi függő is az meber, nem szabad túlzásokba esni, és a csúcsig elmenni, csak azért, mert az ember törekszik a legjobbra. Szerintem egy jó magyar embernek ezek a minőségű hangfalak bőven elegek.(aki persze megengedheti magának a külföli jobb, felsőkategóriás cuccokat, azokat csak irigyelni tudom) És szerintem nem mond igazat az, aki azt mondja: "ezek a mai igényeket már nem tudják kielégíteni" Miért ne tudnák? Ezek is a Hi-Fi kategóriába tartoznak, még ha a legalja is mára már annak a kategóriának.

Kékedi Levente képe

Arra értem ezt a "bőven elegek" kifejezést(míg még valaki belekötne),hogy Magyarország kb. 70%-a bemegy a Tescoba, vagy egyéb üzletekbe, és a tudjuk milyen Hi-Fiket vesznek. A 20% akiknek még a régi időkből megmaradt, örökölt, vagy mostanság vásárolt(pl én vagyok ilyen) Oriont/Videoton hangfala van, vagy vesz. A maradék 10%, amilyenek Önök és az a vékony réteg, akik itt a fórumokon vannak, azoknak vannak vagy vesznek felsőkategóriás készüléket. És ha csak annak a 70%-nak lenne fogalama a jóval jobb pl Orion/Videoton hangfalakról, akkor számukra, a magyar emberek többségének ezek lehetnének a "bőven elég" audió berendezések.

Szia!

Nos találok igazat abban amit írtál, megmondom őszintén, ez abban merül ki, hogy valóban sokkal jobb egy retro Magyar hangfal mint egy...PL Aiwa, Technika, Wievsonic, "olcsó Jamo", stb és ügye ez igaz a fejegységekre és az erősítőkre is. Amiben picit sántít a gondolatod az az ár....

Manapság a válságnak köszönhetően hihetetlenül olcsón lehet venni komoly berendezéseket, legyen az hangfal, erősítő, cd, deck, lemezjátszó...stb. Persze joggal kérdezheted, hogy pfff persze milyen olcsó, és mennyivel és, mit tud........, nos 1-2 példát kérlek engedj meg nekem, hogy idekarcoljak: erősítő-receiver..Nad 7030 as rádióerősítő 16.000 "a menőmanó végfoka van benne", rotel ra-480 19.000 egy nagyon szép hangú készülék, Onkyo TX-666, pioneer sa 610, Deckek Akai GX-709-c 8.000, Sony TC-k71 dual capstain 3 fejes..stb stb, Hangfalak: Arcus TM50 es 15.000...de láttam egy Mision 707-est is 20.000 ért..illetve egy HB-1 et 25 ért, és egy Prelu B32 is 20 ért, 15 ért egy Magnat monitort is, Lemezjátszók:..akai apq-100 8.000 tűvel hangszedővel , Nad 5120..6.000, Thorens "ettől jobbat ne akarj" TD 164 25.000, Dual 1208 5.000, CD játszók...nos itt nagyon sok volt 3-4-5-6 ezerért is, de láttam egy Philips 164 est 10 ért, egy Denon dcd-600 ast 7 ért, cambridge audio azure 430 15.000.

Sorolhatnám napestig! Valójában ezek az általam felsorolt készülékek igen jó holmik, persze pár....4-5-6 éve jóval drágábbak voltak "itt a válság szindróma"....

Valójában nagyon olcsók lettek a komolyabb gépek is...és a hangjuk..a minőségük?....tudod ezek már más világban járnak.

És szerintem nem piszkál senki, csak nézz fel a nettre "elfogultság nélkül olvass utána dolgoknak, nézd meg az árakat és rájössz a lényegre.

Én amúgy 70/30% ra osztanám az arányt..mivel az igazán komoly több milliós készülékeket birtoklók hányada nem éri el az 1000 főt..tehát egész százalékra nem oszthatóak.... és valóban, ha tudnák, hogy mennyivel jobb egy hazai retro cucc a bóvlikknál akkor.....!DE! többnyire ezek már olyan szedett vetett állapotban vannak "kivéve amit karbantartottak", hogy többsége használhatatlan, valójában ezért vásárolnak az emberek olcsóbb olykor hulladék készülékeket, mert unják a recsegős széthajtott ütött kopott, legyalázott állapotú berendezéseket, persze akinek Orion avagy Videotonja volt az nem fog filléres cuccot venni és szerintem ez majdnem tény "kivétel erősíti a szabályt"!

Mindazonáltal becsüld meg a tornyodat...régen ezért nagyon sokat kellett gályáznia egy Magyar átlagembernek, láttam a tornyodat, még egyszer mondom, hogy tetszik a hozzáállásod, csak a szemed ettől még ne hunyd le :-) Sok szerencsét az Orion nagy toronyhoz!

És még valami: idézlek..."itt kell megállni"....nem-nem ezt sose mond, csak most kezdődik! Idővel minden ember véleménye igénye és a hozzáállása illetve nem utolsó sorban a lehetőségei is változnak, ez alól TE sem vagy és nem leszel kivétel mivel ez mindenkire igaz aki érdekel a témában :)!

Atesz

 

veroka képe

Ahogy Atesz írja előttem: nem szabad megállni, és főleg nem a forintokat számolni. Ha a nagy Orion torony neked még nem elég jó, akkor tessék tovább menni ezen az úton. De ami a legfontosabb: összehasonlítani, nem a fórumozók véleménye alaőján dönteni hanem a saját tapasztalatok után. Itt mindenki (jómagam is) így csinálta, vett eladott, megállapodott..És nekem a Vidi torony maradt meg, neked pedig valószínűleg az Orion marad majd.

Én, hogy a kecske is jóllakjon elv miatt módosítottam a hangdobozokon, kijavítottam azokat a hibáikat amiket tudtam, mindamellett megtartva a dobozok eredeti formáját. Az erősítő sem teljesen gyári, abban is ki lettek cserélve a kondenzátorok, módosított a RIAA ,és talán még a végtranzisztorok is ki lesznek egyszer - de ettől persze még nem éri el egy jó rendszer paramétereit, viszont otthagy bármilyen minihifit. És nekem elég, nekem itt a határ, nekem tetszik és már nem vágyom másra. Ebben benne van a munkám, élvezem a hangját és a tudatot, hogy az enyém. Nem akarok versenyezni, csak élvezni.

Sajnos ebbe a hibába esnek bele sokan: a nekem jobb van ördögi körébe. Másoknak akarnak tetszelegni, nem maguknak veszik a rendszert hanem másoknak, a fórumoknak. És ezért kerül egy olvadóbiztosíték 38000 (harmincnyolcezer!) forintba.

Kékedi Levente képe

Nah, ebben tökéletesen egyet értünk. Én ugyanígy vagyok az Orion tornyommal. Egyszerűen imádom, és valahányszor kelek föl, első dolgom, hogy ránézzek, gyönyörködjek benne egyet. Immáron semmi másra nem vágyom, csak arra, hogy ha lesz hely, beletegyem végre az Orion állványba az egészet, a hangfalakat beállítsam, egy hangfalállványt készítsek nekik és végre felálljon együtt az egész legendás Orion torony. Kezdetben még arra törekedtem én is hogy még jobb, még jobb minőségben hallgassam a zenét, de mikor megérkeztem ezekhez a nagy Orionokhoz, rájöttem, hogy már nem csak minőségileg elfogadhatóak, hanem van valami varázsa az egésznek, valami megfoghatatlan(talán a régisége miatt) ami túlnyúlik már csak egy puszta hangminőségvizsgáláson. Talán ezért van oly sok, ahogy Önök mondják "Orion/Videoton fan". Akik nem elsősorban a minőségük miatt szeretik már ezeket, hanem egy leírhatatlan kötődés miatt, és nem is szabad őket támadni, meg lenézni. És ezt nem értik meg sokan. Persze hogy nem kívánom én sem versenyeztetni, és ez az amit mások csinálnak, meglátják hogy valakinek ilyen van, és rögtöna maguk saját jobb rendszeréhez viszonyítva bírálják, és ajánlanak jobbat. De nekem az igényeimet tökéletesen kielégítik, sőt mindig úgy érzem, hogy nem tudok betelni a hangjával(és ez már aszt jelenti, hogy az adott hi-fi elérte a hallgató számára tökéletes szintet) Mellesleg ez már nem minősége miatt lesz csak érték, gondoljanak csak bele, egyre ritkábbak már ezek, főleg így egyben, teljes torony formájában, és néhány évtized múlva pedig már múzeumi darabok lesznek, és nekem pedig ilyen lesz a tulajdonomba ami már szinte senkinek sincs. Nem tudhatom mit hoz a jövő, lehet lesznek ettől jobb-rosszabb készülékeim, de egyet most tudok már ily fiatalon: Ezt soha nem fogom eladni, és megszabadulni tőle, mindig ott lesz majd a szombámba, minden reggel ugyanúgy fogok ránézni, mint azelőtt.:)

Szia!

Jómagam is így vagyok ezzel amit leírtál, az egyel ez utáni hozzászólásoddal is egyetértek. Ha azt nézzük, hogy nem csak az átalakítás "kijavítás" miatt de a műszaki "üzembiztos szintre" hozás miatt is érdemes belepiszkálni ezekbe a gépekbe, kondik, potik, érintkezők stb-stb...

Hangfalaknál detto..régi kapacitások kifelé és vadi új bele......

Valójában a változtatást mindig meg kell előzze a karbantartás és utána amikor egy egész közel 100% os az állapot "külcsíny most nem téma" akkor mérlegelve gondosan megfülelve....esetleg mérve is elgondolkozunk a módisítás későbbi menetén....értelmén....

Fontos az autentikus alap...DE... azért valóban rendbe kell rakni ezeket a 30 éves gépeket mert óhatatlanul elöregedtek benne a fentebb említett alkatrészek.

 

Más....

Jómagam már nem gyári illetve autentikus berendezésekkel foglalkozok.

Épített végfok, csöves épített előfok, épített riaa, épített "kábelek" részben épített és részben moddolt falak....1-2 eredeti is van azért...valamihez nincsen szívem nyúlni...

Nekem is idő kellett, hogy ide jussak, nekem ez kellet, valójában erre ami van sokat nem költöttem "relatíve", de amit elvitt azt nekem az utolsó fillérig megérte..mert szeretem azt ahogy végzi a dolgát mint "Diy" és azt ahogy szól.

Nem vagyok prűd, sem maradi....de!

Nekem is megmaradt egy az első erősítőm Cleo, megszereztem életem első hangfalát "ismét csak azért, hogy meglegyen mert szép emlék"...stb stb ettől még a fő rendszeremen zenélek, valahogy az embernek át kell lépjen azon a ponton, hogy mi a szívemnek és mi a fülemnek a jó, és ez valójában a lényeg!

Atesz

 

Kékedi Levente képe

Azért az én esetemben igen is kell a forintokat is számolni! Olyan, mint pl én is, nem ez a fő hobbim, és amire bőven költhetem a pénzt. A képzőművészet, amit én űzök, és most már nem csak hobbi szinten, hanem főiskolán szeretném tovább vinni, ennél a világon nincs költségesebb hobbi/foglalkozás, és ezt biztosan és tapasztalatból merem állítani, mert aki ebben velem együtt utazik, ők szintén ezt mondják. Meg sem merem mondani, mennyit költöttem már erre, talán egy High-End audó rendszer árában lehet mérni ezt már:) Nekem tulajdonképpen a zenehallgatás csupán másodlagos foglalkozás, és egyenlőre nem gondolkodom a még jobban, és a továbblépésben, de persze hogy én is igénylem a jót, mint minden ember, hisz a szimpla ember sem azt mondja, hogy "ő a tescos túrórudit szereti jobban, nem a Pöttyös túrórudit" De akkor is az embernek, meg kell állapodni egynél, nem lehet ide-oda csapkodni, és én megtaláltam a számomra, a "füleimnek" is jót. Én mindig úgy tekintettem a Orionra, mint az "ETHALON" és nem szaretnék már ilyen gyorsan elpártolni mellőle.:)

A fő, hogy TE így jól érzed magad, és ez a lényeg:)

Atesz

 

Szia Levente!

Örülök, hogy végül azt választottad amit szeretnél, az van ami neked megfelelő, ami neked szép és jó !de! ne számold a forintokat! Ahogy Beneske írta..ez nem olyan sport ami kifizetődő, nem jó irány ha így közelítesz, vannak itt olyanok akik ennél kicsit cudarabb összeget öntöttek ebbe..de ettől még ugyan az van...az van nekik is mint neked...az amire vágytak és amin szeretnek zenét hallgatni! További szép orionos zenélést neked!

Jah és tetszik az elhivatottságod..én is ilyen voltam :-)

Atesz

veroka képe

Nem, a módosítások sosem hiábavalóak. Ha egy doboz jobb lesz attól, hogy kicseréled benne a váltót vagy a középhsz.t, akkor megéri, mert az élmény amit kapsz nagyobb lesz. A HS 500-at is sokan módosítgatták, és rengetegen cserélték kékre a HS 282 (ez volt az etalon a HFM szerint) fehér középhsz.it a jobb hangkép reményében.

És így van ezzel Mário HS-522 doboza is. Amit most még nem tud, azt tudhatja majd a hibák javítása után. Levente is így van ezzel: most még nem tudja mi az igazi DIY hifi, de majd kijavítjuk - és akkor fogja tudni :)

És egy megszívlelendő tény: az akusztika mitsem változott 30 év alatt. Lehet napjainkban máshogy, más elektronikákkal elérni a tökéleteset, de a tökéletes most is ugyanolyan. Ha valaki/valami már elérte, mindegy hogy jutott oda. Módosításokkal vagy tervezéssel (netán milliókért)... egyre megy, a cél ugyanaz maradt.

márió1993 képe

ez a 2 orion mára sikeresen elkelt  :-)

Kékedi Levente képe

Gratulálok a sikeres eladáshoz, és remélem a hozzád leginkább való hangfalat sikerül megszerezned majd, akárcsak én nekem. És ne hallgass senkire, írjanak bármilyen kritikákat is, a lényeg hogy a te számodra jó legyen az ami van, mert a saját zenélés örömét nem veheti el senki;)

márió1993 képe

köszönöm az elismerésed :-)

most jelenleg 2 egyedi épitésü hangfalam van, amit 2 évvel ezelőtt egy asztalos szakember épitett

 

rajza:

 

http://hangfaljavitas.hu/bass.jpg

 

hangszórókészletről:

2 utas sal hangváltóval rendelkezik

mély : SAL SPA 2030 150/100w

magas: M.N.C 33514 (doboz tetejére külön van szerelve)

 

itt ami retró, hogy ezeket a hangfalakat egy VIDEOTON EA 6383 S erősítő hajtja :)

 

nagy valószinüséggel nemsokára veszek 1 pár orion HS 500-at de mostmár eredetieket, és nem valami utótákolt tuningos verziót. Hozzáteszem, akkor már az eredeti orion erősítőt is beszerzem hozzá.

 

Leventének!

Gratulálok az orion hifidhez igazán szép, megkimélt darab, sok örömteli zenehallgatást kivánok hozzá ;)

 

Márió

 

 

 

 

 

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
Orion HS 20 ...
Találat: 2
Orion HS 200
1980-1989
500


Dacia Lastun 500
Találat: 2
Fiat 1500
Találat: 2
Unitra MK2500
1970-1979