Videoton Apollo rádió


Forrás: 
Rádió és Televízió múzeum
Videoton Apollo rádió

szerintem ezt a 70es években gyártották
nekünk kb 1974-75ös van iylen ,és még mindig müködik.
Talán egyszer volt javitva, a 80as években

leguan képe

Igen. 1975-79 között gyártották. 1977-ben 5.900.- forintért vettem. 14 tranzisztorral, 2 integrált áramkörrel AM és FM monó/sztereó vételre alkalmas, 2 rövid, 1 közép, 2 URH hullámhosszon.

Én 78 elején vettem az Apollo-t, szidtam is magam érte hosszú éveken át. Nagyon sok baj volt vele, főleg az URH-val. Az erősítőrésze pedig sajnos igen gyenge hangot produkált. Ennyi pénzért(nekem 2 havi fizetésem volt akkor!)azért a dögös külsőn túl többet vártunk volna.

gti3per888 képe

Volt már szerencsém az apollo-hoz, van is nekem egy. A hangja tényleg gyenge, leginkább mély szemponból, szinte alig van basszusa, viszont a sztereója sztem egész szép, már ha a gépre kötve szól. Mondjuk a cucctól nem is lehet sokat várni, 2x3w valós teljesítmény, ráadásul TDA ic-vel. Am ugyanaz a lelke mint a disco baby-nek.

labellohu képe

Kedves Márk! A régi készülékek megítélésével az a baj, hogy felülről lefelé, tehát egy jobb kor technikájából lefelé vizsgáljuk a készüléket. Amikor ezek a készülékek a magyar boltokba kerültek az maga volt a csoda! Főiskolai tanárként a fizetésem 1977-ben 1800 Ft volt, míg ez az Apolló valóban 5900 Ft-ba került! Egy Prométheusz, ami akkor a csúcsot jelentette itthon kb. 10000 Ft volt!

gti3per888 képe

Először is a fentieket nem fikázás-ként írtam, csak jellemzés ként. Ha megítélek egyi ilyen készüléket, nyilván nem a mai korhoz viszonyítom, nem is lehetne összehasonlítani egy mai "Made in china" "hi-tech" villogó, sz*rhangú, fröccsöntött műanyag rettenettel egy pl: 20-30 éves rádió erősítőt, amiben még anyag is volt. "Maga a csoda"... igen akkor sokaknak az lehetett kishazánkban, bevallom én még akkor gondolat se voltam, szóval nincs tapasztalatom abból a korból, amikor még voltak, akik egy magnónak is örültek volna. Tudtommal az apollót igen drágán adták akkoriban, ugyanakkor nem volt az az "über-alles", de mondom, elhiszem, hogy az akkori anyagi körülmények között, magyarországon ez már csoda volt. Másutt, pl: az akkori németeknél meg kb a 70'-es évek elején jött ki a SABA HIFI-STUDIO Telecommander, egy robosztus nagy rádióerősítő, részben távirányírható volt, motoros potméterekkel volt ellátva, már akkoriban. Ha jól tudom még ultrahangot használt infra helyett.

 

http://retronom.hu/node/15741

labellohu képe

Sajnos ezekhez a nyugati cuccokhoz akkor itthonról még nagyon kevesen juthattak hozzá, legfeljebb az IKKA-n keresztül, ha kaptak külföldről valutát. Később lehetett már nyugatra is menni, de 3 évenként és 50 USD-t lehetett 1 útra kapni! Amikor kitört a "Gorenje-láz" a 80-as évek végén, akkor javult a helyzet. Így amikor az Orionban megszüntették a rádiógyártást, maradt a Videoton, illetve szovjet vagy bolgár vagy lengyel vagy NDK (van aki ez országot nem ismeri?) rádiót, magnót és egyebet lehetett kapni, de sokan maguk csinálták a készülékeket! (De alkatrészt beszerezni sem volt könnyű!)

Én azt hittem 2szer 5Wos,egy gyári lapon láttam,

de nekünk..apűám-anyám alighasználtan vette munkatárstól kb annyi éveset,mint én...nos,15Wos MICROMAX hangdobozokkal...máig működik,csak 1szer volt javitva 1980valahányban,amikor azt hiszem új fém előlapot is tettek rá,mert a feket csik kophatott,ami azóta nem kpoik (talán lakk is ment rá?).

Tényleg,ezen még hátul azok a 2-2tüskés antennacsatlakozók vannak,és apámék szereztek hozzá HTV (HiradótechnikaiVállalat,magyar)gyártású átalakitót (egy fekete kábel 75oHMos kábeltv-dugaszos rádióhoz mert nekünk az 1974es szfvári lakásunkban 1979ben már volt ilyen,elvileg gyárilag,külön felszálló tvvezeték és aljzat a nagyssoba erkélyénél,és mellette külön kábeltv-aljzat; és egy szürke vagy megsárgult fehér ,csavarral szétszedhető dobozkában alakult át a 75Ohmos kábelrádió jele az AMes és FMes sokohmos tüskés csatlakozójú szabványra)...Na OLYANT ki tudna nekem eladni,kellene a gyűjteményembe,több régi Videoton ősrádióm és TVm is van,sőt RFT és TESLA és UNITRA is,amelyeknek ilyen csatlakozás kellene..meghálálnám!

"Bisztoss jó munkásemberr" S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

Kalmopirin képe

A MÜM 28-as Bolyai János Szakmunkásképző Intézet klubszobájában 1976-1979 között ilyen rádió volt. Erre kötöttük rá az Unitra MK2500-as magnórádióm és ezen szóltalt meg a Nazareth-től a Deep Purple-ig sokféle zene.

 

Akkor megfelelő volt nekünk.

Ám arra már nem emlékszem zenehallgatás közben mit is csináltunk még. Talán "csocsóztunk" :)

 

Kalmopirin

Videoton


Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton D204E midimax
Ismeretlen évjárat
Videoton DB 1600
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat
Apollo