Videoton Minimax D132E


Videoton Minimax D132E

Videoton Minimax D132E

3.JPG 4.JPG

Megdobbentoen mely hatra fele... :)

Ha valakinek volna eladó Minimax pár, kérem jelezze! Csak gyári, szép állapotban lévő érdekel!

rokker58

Szevasz.

Nekem van egy pár kifogástalan, szép dobozú D132E-m. 1972.es gyártású.

A mélyhangszórót most peremeztem /tegnapelőtt/ az kifogástalan,de a magasokat cserélni kell,mert a peremnél, az impregálás szétmállott.

F_r_e_d_d_y képe

Esetleg eladnád?

 

Milyen peremmel csináltad?

 

Üdv:

 

Freddy

Nekem is volna egy pár nagyon szép és megkímélt állapotu (Vd minimax 2) Ha valakit érdekel még? Kihasználatlanság miatt eladó.

rokker58

Mit ér neked.. én nem tudom mi az értéke.. megbeszéljük.

209205633 begin_of_the_skype_highlighting 209205633 end_of_the_skype_highlighting

rokker58

Szevasz, Osztrák anyagból sütött a perem ,amit a Hangszóró 2000 KFT forgalmaz /eredetivel mjdnem megegyező/ Üdv rokker58

F_r_e_d_d_y képe

 

 

Képet tudsz róla küldeni?

 

f.acs@chello.hu

 

Freddy

dollerakos képe

 

Üdvözlet a Minimax-fan-eknek!

 

Sokat hallottam és olvasgattam már ezekről a Videoton Minimax D132E hangdobozokról, hogy szépen szólnak, a gyengébb mérési paraméterei ellenére, de sosem hallottam őket a mai napig, amikor is az egyik fórum-társunk el nem hozott nekem egy párat próbára és most már nagyjából értem is, hogy miért van ennek a doboz-párnak ekkora kultusza, amit korábban el sem tudtam képzelni; hogy Videoton hangdobozok és ilyen kicsikék....

 

Azon nyomban össze is hallgattam más hangdobozokkal és úgy döntöttem, hogy gyorsan le is írom a tapasztalatokat, mivel nem mindig volt egyszerű a döntés. Sajnos azonban, mivel állandóan idő-hiányban szenvedek, gyors-tesztről van szó, nem tudtam minden, ilyenkor szokásos körülményt figyelembe venni, mint pl. illett volna állványra helyezni a szóban forgó hangdobozokat... Csak szekrénytetőn, de nagyjából fülmagasságban, viszont mindegyiket azonos bázistávolsággal volt módom hallgatni és legalább annyit megtettem, hogy a dobozok alá tettem 2-3 centis, lapos kövecskéket, hogy a szekrénytetőtől valamennyire elszigeteljem őket. Ilyenek, hogy csatlakozók és hangfal-kábelek: hanyagoljuk, 2,5-ös, 1,5-ös, 0,75-ös madzagok voltak. Mindegyik hangdoboz jó állapotú, az alkatrészei hibátlanok, azaz a hangszórók, a váltó-alkatrészek, a doboz, stb... A hangszórók a Minimaxok esetében szakszerű módon javítva voltak (peremezés, stb....) A tesztmezőny résztvevői:

 

Hangdobozok:

 

Videoton Minimax D132E

 

Orion HS 9 (Mambó)

 

TDL Nucleus 1., íme egy link róla: http://www.hi-fi-insight.com/tdl-nucleus-1-bookshelf-loudspeakers.html

 

Orion HS 40 – az általam átalakított verziójú hangváltóval, link: http://retronom.hu/files/dollerakos/Orion%20HS%2040%20-%20hangv%C3%A1lt%C3%B3k_1.jpg

 

- Miért épp ezek a hangfalak? - Az Orion HS 9 (Mambó) leginkább azért, mert az Orionnak az egyik legjobban sikerült kisdoboz-párja. A TDL Nucleus 1 pedig azért, mert egyrészt az is kéznél van, másrészt pedig, mert kíváncsi voltam, hogy egy, a Minimaxnál még kisebb és modernebb (és még jóval könnyebb) angol dobozpár mire képes. Az Orion HS 40 (a modifikált hangváltóval) pedig azért, mert nekem ez a pár A HANGFALPÁR, én ezt használom üzemszerűen, amióta sok más egyébhez, többek közt angol, jó hírű dobozokhoz is volt szerencsém, és ez olyan, amelyet nemcsak én, hanem mások is, akik hallották, jó véleménnyel voltak róla. A lejátszóberendezés: egy Telefunken hifitorony komponensei, hogy ne kelljen sokat irkálni róla, a link:

 

http://retronom.hu/node/29631

 

- kihasználva az erősítő kényelmes A-B-zési lehetőségét. Műsorként klasszikus zene, lemezjátszóról és egy Kenwood DP-5020-as CD-játszóról, valamint a Bartók Rádióról.

 

 

Tesztek

 

Legelőször nem hallgattam össze egyik dobozpárral sem, mert kíváncsi voltam, hogy hogyan szólnak és kifejezetten tetszett a hangjuk, annak ellenére, hogy persze, a hiányosságait azonnal lehetett hallani, viszont a hallgatás közben rövid idő alatt el tudtam felejtkezni ezekről a hibákról, ami nálam nagy szó! A frekvencia-sávszélek jól észlelhetően rosszabbak, mint az általam megszokott hangdobozokéi, de a hangzás kimondottan zenei maradt, minden tekintetben, ugyanis ezt a középtartomány tisztasága és öblössége és a kimondottan jó térhatás bőven kárpótolta. Egyből beugrott, hogy valami jó állványon valószínűleg sokkal szebben muzsikáltak volna a kicsikék, mint a szekrénytetőn... A tesztet dobozpárokra osztva az alábbi tapasztalatokat kaptam.

 

 

Videoton Minimax D132E – Orion HS 9 (Mambó)

 

Elsőre a Mambó tűnt jobbnak, mivel a Minimax magashiányára azonnal felhívta a figyelmet. A Mambó magasabb fekvésben zenélt, de hamar kiderült, hogy ezek nem is annyira igazi magasak, mert nem mennek magasabbra, csak több van belőlük. A Mambó egy kicsit nagyobb, mint a Minimax, de a mélyei nem többek, a hangzása kevésbé zenei, mint a Minimaxoké, a közepe nem annyira telt, de azért annyira eget verő különbség nincs a két dobozpár közt. Hosszabb ideig hallgatva, a Minimax zeneibb, a közepe szebb, a térhatása jobb, egyszóval, a Minimax a jobb.

 

 

Videoton Minimax D132E – TDL Nucleus 1

 

Itt is elsőre a másik, azaz a Nucleus tűnt jobbnak és itt már nemcsak a magashiányról van szó, hanem összességében, a hangképről. Ez már nem annyira egyszerű mérkőzés volt, mint az előző... (És mégannyira sem, mint amikor még korábban a Nucleust hallgattam össze a Mambóval, ami egyértelműen a Nucleusnak kedvezett, ami kb. 2-3 perc alatt eldőlt....) Elsőre a Nucleus több részletet mutat meg a zenéből, bár később egy-két felvételen a Minimax képes volt lekörözni, de gyorsan hozzáteszem, hogy érzésem szerint ez nem azért volt, mert a Minimax annyira jó lenne, hanem, mert inkább ezek csak a Nucleus hiányosságai: a mélyei nem igazi mélyek, néha erőlködik, döng, nem követhető a mély-szólam, ez azt jelenti, hogy nem tudnám lekottázni (ha nem ismerném a darabot... :--)) és néha felborul a hangzási egyensúly, elvékonyodik a hang, erősen magasba húz. - Ezeket a Minimaxnál sosem tapasztaltam, valahogy mindig el tudta kendőzni a hibáit a jó középtartományával. Pl. a beszédhang egyértelműen a Minimaxon jobb. Később már nem igazán tudtam, hogy melyik dobozpárral tudnék együtt élni.... Kapcsolgattam ide-oda, néha azt éreztem, hogy a Nucleus a jobb, mert többet mutat, mint ahogy az elején is írtam – ezt az erényét nem lehet elvitatni, de néha a Minimaxot hallottam jobbnak, mert valahogy jobban egyben volt a zene, viszont a sávhatároltságára a Nucleus azonnal felhívta a figyelmet, ha rá kapcsoltam. Hallgatgattam rosszabb felvételeket is, hogy tudjak dönteni valamelyik irányba, de az sem vezetett eredményre, ugyanoda jutottam, hogy nem tudok dönteni. Nehéz két ennyire eltérő hangkép között igazságot tenni.... Tehát, lényegében DÖNTETLEN, de talán egy nagyon pici előny legyen a Nucleus javára....... (Viszont ebben igazából még saját magam számára sem vagyok meggyőző....)

 

 

Videoton Minimax D132E – Orion HS 40 (modifikált hangváltó!)

 

Itt már egyértelműen hallatszik, hogy a Minimax kicsi dobozpár, a HS 40 pedig nagy. (Persze, ez nem ilyen egyszerű..) A Minimaxnak nem maradt semmilyen előnye, erénye a HS 40-esekkel szemben, de nem is volt sokkal rosszabb, csak inkább úgy lehetne fogalmazni, hogy a HS 40-esek szépen kiegészítették a Minimax sávhatároltságát, tehát kissé parasztosan szólva, a HS 40-esek hangja: Minimax + tisztességes mélyek és magasak... A lényeg, hogy a HS 40-esek minden tekintetben jobbak, de ezen egyáltalán nem lepődöm meg.

 

 

Minden esetre, most már nekem is szükségem lesz egy pár Minimaxra, de valami jó állvány is kellene hozzá, mint általában a kisdobozok ezt meg is követelik, szerintem úgy tutira jobb (még jobb) lenne a hangjuk.

Szerbusz!

Nos csak megerősíteni tudlak a mondandódban, cáfolni nem.

Nekem is volt 1 gyönyörű állapotú párom és igen szépen szólt, 1-1 alkalommal a csöves EAG 211 essel is lepróbáltam, nos ehhez nem kell fűzzek semmi élményindexet gondolom..

Ami még ilyen szépet teljesített a Magyar sugárzók közül az 2 darab volt, a Videoton Zafír export változata króm elő hámkerettel, és a DD2503 mas export példányok.

A tapasztalatom az, ha megteremti az ember a minőségi lehallgatáshoz a körülményeket..értem ezalatt az állványt, tüskéket, picivel vastagabb kb 1-1.5 nmm es kábelt, akkor meglepő eredményeket lehet produkálni ezekkel a régi...néhol leírt-ócsárolt-alulbecsült sugárzókat.

Elég nagy figyelemmel szoktam olvasni a tesztjeidet, tetszik a hozzáállásod és mondhatni a minőségi azaz hallgathatósági illetve a zenei reprezentációkról való írásod és annak formája számomra tapasztalt és helytállónak tűnik. Az is tetszik, hogy el tudsz rugaszkodni azoktól a bizonyos készülékekre ráragadt mendemondáktól amik befolyásolhatják fejben az egész tesztet.

Lehet érdemes lenne nekünk 1-2 szer egy kis közös programot is összehozni mivel jómagam is hasonlóan érdekelt vagyok a témában.

Grat a munkához-teszthez!

Atesz

 

dollerakos képe

Kedves Atesz!

 

Köszi a választ és nagyon szívesen összehoznék néhány tesztet, mivel mindig érdekel, hogy mi hogyan szól, mit tudnak, különösen ezek a retró, magyar cuccok. A Zafírról is hallottam már, csak még nem hallgattam, és a DD2503-ra is kíváncsi lennék, majd ha egyszer valakinek lesz.... EAG 211-est is szeretnék szerezni, amelyet szintén még nem hallottam, de biztosan nem csalódnék benne.

 

Visszatérve még egy-két szó erejéig a Minimaxra, volt nekem egy kis JPW Sonata dobozpárom is (egyedül ezt bántam meg, hogy eladtam az angol dobozaim közül; az összes többi, Mission, Tannoy, stb... általában nem kellettek már 2-3 hét múlva) és igazából talán ahhoz hasonlít a Minixmax, mondom ezt annak ellenére, hogy Sonata-nak magasátviteli problémája nem nagyon volt, mert elment 22 kHz-ig. Valószínűleg a Minimax azért a Sonata-t nem nyomná le, viszont a Minimax középtartománya, a tere, a hangzása zeneisége a Sonata-éra emlékeztet....

dollerakos képe

De fura.... Kipróbáltam, hogy a linkek kijönnek-e és érdekes módon, pont a retronom-os linkek nem.... Viszont úgy igen, ha Ctrl+c-vel kimásoljuk és utána Ctr+v-vel, új lapon bemásoljuk.... Máshova is feltettem ugyanezt a szöveget és ott minden rendben van, tehát csak itt, a Retronom-on belülről nem nyílik meg rákattintással. (A web-programozóknak egy kis igazítani való, ha jól gondolom....)

dollerakos képe

A típus el van írva a topic-címben is és én is következetesen következetlenül elírogattam, amikor hivatkoztam rá. Tehát nem D132E, hanem DT132E - ez van ráírva a hátuljára is.

dollerakos képe

Kezdek már belecsavarodni ezekbe a típusjelzésekbe.... Tehát, van mindkettő fajta, amint egy nemtudoménhányadik itteni Minimax-topicban olvasgattam, úgyhogy sorry a vádaskodásért (hogy t. i., a topic-cím el van írva; nos, ami nálam van, az viszont továbbra is DT132E.........). Esetleg, ha nem nagy kérés, valaki rendet tudna tenni a sok Minimax közt? (A Minimax 1-től kezdve....?) Köszi.

Kiss Béla lászló képe

Sajnos rengeteg alváltozata van a Minimaxnak, a típusjelzés nem konzekvens. Lényeges eltérések adódhatnak  a hangszórókat és a keresztváltó kialakítását illetően.

dollerakos képe

Íme a mérések, ezt találta nekem valaki egy másik fórumon, bár ez nem a Minimax - 3, hanem a 2-es:

 

http://www.gramophone.net/Issue/Page/November%201975/190/748807#header-l...

dollerakos képe

Üdv!

 

Itt van nálam két pár Minimax, két kedves itteni fórumtársam jóvoltából, akik elhozták nekem, hogy hallgatgassam. Nem bírtam megállni, belenéztem mindkettőbe és elég furcsa dolgokat tapasztaltam mindkét pár esetében. (A hangjukról már korábban írtam, hogy tetszett.) Ami közös, hogy mindkettő párnak a váltójában 20 uF-os MEV elkók vannak, sorbakötve, ami (nekem legalábbis) nagyon szokatlan. Nem tudom, jól gondolom-e, de talán azt szerették volna ezzel így elérni, hogyha az egyik elkó bezárlatosodik, akkor még ott van a másik, mint kapacitás, tehát nem lesz rövidzár. A hallgató legfeljebb csak annyit hall (ha egyáltalán hall), hogy ettől kezdve máshogy szól a doboz....) - Erre mondják, hogy megoldásnak jó, de jó megoldásnak rossz..... Valamint a másik pár, szintén 4 ohmos, mármint a hátuljára az van írva, de a magasak 12 ohmosak, a mélyek 4 ohmosak, AlNico mágnesesek és a váltója szóról szóra ugyanaz, mint az előzőnek és természetesen ez a pár nem is szól olyan jól, pont emiatt, ami nem meglepő... (Mármint amiatt, hogy a magasak 12 ohmosak és a váltója a 4 ohmos hangszórókhoz való.) Amikor mondtam az előző doboz gazdájának, hogy szerintem az elkókat ki kell cserélni, rábólintott, így hát megcsináltam a cserét. Döbbenet, hogy a 20 uF MEV elkók közt nem lehetett még közel sem két egyforma értéket mérni, egészen 16-tól 33 uF-ig volt szórás és az a meglepő, hogy inkább több volt az értékük, mint kevesebb (ami azért jó jel, mert egy sem zárlatosodott be..). A sorbakötött 20 uF-okat mind 10 uF-os Remix kondikra cseréltem (azok egyformák voltak) és minden tekintetben sokkal jobb lett a Minimaxok hangja, rendezettebb, szebb, különösen a magasak és a térérzet tekintetében. Az elkók kihajigálását, kondikra vagy legalább bipolárokra való cseréjét mindenkinek javaslom, mert sok, régi, MEV elkót láttam már bezárlatosodni!

 

Volt még egy nagy különbség a két doboz-pár közt: a kondi-cserés doboz baromira meg volt tömve, alig fért bele a tömő anyag, a másik pedig inkább bélelve volt vatelinnel, így kipróbáltam, hogy milyen, ha a kondi cserés esetében a tömésből elveszek. El is vettem, kb. a kétharmadát, így ami bennemaradt, azt lazán elosztottam a dobozban és még tovább javult a hangzás, most már a mélyek is jobbak lettek, de szerencsére nem lett dobozhangjuk. (A tömő-anyag egy szálaira szétdarabolt pokróchoz hasonlatos anyag, elcsomagoltam egy nejlonzacskóba, hátha jó még valamire vagy visszaadom a hangdobozok gazdájának....) Most már tényleg ki fogom próbálni ezeket a dobozokat egy jobb féle hangfalállványon is.

Hali,

 

Kérlek hogy ne nézzetek teljesen analfabétának, de a soros kondikkal kapcsolatban kicsit összezavarodtam.. Ha két 20 uF-os kondenzátort ha sorba kapcsolunk, akkor az eredő 10 uF, azonban ha az illető kondik elektrolit kondik, és ellentétes polaritással kapcsoljuk őket sorba, akkor mennyi lesz az eredő? Valahogy úgy tudnám elképzelni az elkót ilyen esetben mint egy diódát, ami záró irányban 20 uF kapacitást mutat, nyitó irányban pedig vezet. Node biztos hogy nyitó irányban teljesen ohmosan vezet? Esetleg nem tudná ezt valaki kimérni egy kapacitásmérő műszerrel? Pusztán kíváncsi lennék rá, nekem sajna nincs ilyenem :S

dollerakos képe

Ez kb. úgy van, hogy poláris elkó esetén is, ha így vagy úgy sorosan kapcsoljuk, akkor is egy feszültség-határig úgy működnek az ellentétes polariátssal bekötött kondik is, mintha bipolárisak lennének, tehát nem lesz belőlük dióda. Annak idején azért kötötték így a poláris kondikat a hangváltóban, hogy ilyen fusi módon "bipolarizálják" az eredő kapacitást és azért is, hogy ha az egyik esetleg bezárlatosodik, akkor ott a másik, csak akkor ugye, már az érték nem az eredő soros kondik értéke, hanem a kétszerese. (Különben ezek a kondik előbb-utóbb úgy is tönkremennek, hogy az értékük megnő a másfélszeresére, ami szintén rossz...) Ezek a poláris elkók ilyen kis feszültséget , mint ami rájuk kerül, még normál esetben könnyedén elviselnek, de egy határon túl már robbannak vagy pedig bezárlatosodnak, tehát akkor kb. úgy viselkednek, mint egy darab vezeték vagy pedig elszakadnak vagy ellenállásá válnak. Hogy ez mikor következik be, elég nehéz megmérni, mert esetleg a kondi előbb felrobban.... (Egyszer kísérletképpen csináltam olyat, hogy egy kb. 6 cm hosszú, 4700 uF / 25 V-os MM-kondira ellentétes feszt adtam és kíváncsi voltam, mi történik. Egy darabig csak kis mocorgás és sistergés, majd egy oltári nagy csattanás, fehér füst és por és a kondi tetejéből hirtelen kicsattant, kikígyózott egy kb. félméteres spirál....)

Természetesen a soros kapcsolás szerint alakul, a kapcitás feleződik, az ESR megduplázódik. Utóbbi a veszélyes, mert egy átlagos kis kapacitású polarizált elkónál a soros ellenállás ohmos nagyságrendű, kettőt sorbakapcsolva pedig már 2-3 ohm körüli lesz, szóval a váltók és szűrők működésében nagyon nagy jelentőséggel bír, ha ezt a megoldást alkalmazták.

 

Hasonló a nempolarizált elkók felépítése is, csak azok egy tokban eleve úgy vannak feltekerve, mintha két kondit sorosan kapcsolnánk. Viszont a jobb minőségűek, hangváltókhoz kitalálva (pl. Elytone), egészen jó paramétereket hoznak.

dollerakos képe

A korábban itt leírt teszteket akár újra is csinálhatnám (csinálja a rosseb.... :--))) mivel ezekkel a kondi-cserékkel sokkal jobb lett a hangja!! Összehasonlíthatatlanul! A korábban emlegetett magas-hiánynak nyoma sincs, mivel a kodik értéke mindenütt 10 uF, anéhány, korábban mért soros elkók eredőjének a 15-17 uF körüli értékével szemben - a magas esetében ez olyan zavarokat okozott, hogy a váltó mélyebb frekiktől engedett rájuk és a mélysugárzóknál pedig kevesebb közepet eresztett rájuk, ráadásul a két hangdoboznál 4-féle, más-más értékek voltak.... Nem is beszélve a régi elkók esetleges parazita-tulajdonságairól (igaz, ezeket nem mértem meg, de most már nem is fogom, mert nem érdekel...) Most már így, ebben az állapotában sokkal szívesebben hallgatom, minden szempontból, minden tekintetben jobbak lettek! Nem is hittem volna! A szemét, kis mocsok!!! :--)))))))

panblue képe

Üdv!

A kondicsere valóban meghozhatja gyümölcsét,nekem hasonló tapasztalataim voltak a videoton kd-17-es és a telesound (vidi) 2000/2001-es felújítása kapcsán.

A régi eredeti (polarizált) kondik már nem voltak igaziak,tompán szólaltak meg a magas hangok.Ezen nemcsak az segített hogy új kondit (remix pp)

tettem a magashsz elé hanem az értékkel is kellett játszani,a gyári 1 mikrot (8 ohmos hsz-hoz) 2 mikrora cseréltem.Így pótlódott a  hiányérzet a magasnál,és nemcsak simán cseréltem hanem kíváncsiságból végigmentem a "skálán": először gyárinak megfelelő 1 mikrot tettem,nem tetszett,utána 2 db 3,3 mikros sorbakötésével próbálkoztam (~1,5 mikro) de ez sem volt az igazi,így "lementem" 2 mikrora.Így megjött a hangja.

Ezt simán el kell bírnia a hd 6,5-ös magashsz-nak,hiszen 2 utasoknál 4,7 mikroval használták,vagy pl. a solonál is 2 mikroval üzemelt gyárilag.

panblue

 

dollerakos képe

Köszi a tapasztalatokat! Én egyébként "nagy játékos" vagyok, ha MOD-ról van szó (azaz szeretek én is eljátszogatni, mit és hogyan, merre növelni, csökkenteni, vagy épp teljesen átvariálni), de itt most úgy érzem, ez annyira el van találva a 10 uF-okkal és az eredeti tekercsekkel, hogy eszembe sem jutott, hogy változtassak. (Talán majd valamikor később....)

panblue képe

Szia!

Ha ismered bakter72-t akkor leinformálhatod hogy én is nagy játékos vagyok :)

A fent olvasottak alapján enneé a 2 utas verziónál persze hogy jó a gyári felállás (10 mikro) nem is kell bántani.A 2x20 mikrot anno azért köthették sorba mert épp az volt kéznél,semmi bűvölet vagy exra nincs benne :)

Így ugyanazt a 10 mikrot érték el,csak ugye a kondk nem örökéletűek...

A vidi-orion viszonylatban annyi a hozzáfűznivalóm hogy a vidiket anno kicsit tompábbra míg az orionokat a dómmal színezett-magaskiemelésesre gyártották.(nem mindegyik vidire vonatkozik,volt ott is magasemelt jócskán :) )Az orionnak nem több csak 14 kHz körül erősen emelt-csalós a  hangja.

A vidik középben mindig is jobbak voltak.

panblue

 

dollerakos képe

Ismerem, voltam is nála, nem is egyszer.

 

Látod, erre nem is gondoltam, hogy azért raktak bele 2 x 20 mikrósokat, mert nem volt kéznél más, ráadásul a két elkót ellenirányba kötötték...

 

Annyira részletesen nem mentem bele, hogy az Orion vagy a Videoton hangdobozoknak milyen jellemzői voltak, arra viszont emlékszem, hogy amikor gyerek voltam, ment még a Hifi Magazin, amelyet apám járatott és ott valahogy mindig az Orionokat hozták ki jobbnak, azon belül a HS 280-asokat legjobbnak, majd jóval később a Videoton Preludiumok közül a B32-eset (ha jól emlékszem). Azt hiszem, a Videoton hangszórók átlagban ugyan jobbak voltak, mint amelyeket az Orion használt, de ott inkább a dobozok tervezésével voltak inkább gondok. Nos, mára már, azt hiszem, a 280-assal engem vallatni lehetne és a Preludiumokkal sem tudnék együtt élni.......

panblue képe

Hello!

A kondi-kérdésről még annyit hogy igen,"ellenirányban" azért kötötték a kettőt hogy bipolárisként üzemeljen,és talán épp ezért oldották meg anno 1 helyett 2 db kondival :) A lényeg: a remixes 10 mikros bipoláris pp kondi tuti hogy 100x jobb....

Az orionok "hiányossága-hibája" a mélyközép teteje és a közép közti beesés-hullámvölgy volt,valamint a magashsz több decibeles kiemelése.

Ettől becsapós-loudos hang produkálódott,ezért tetszhetett a HFM-nek :)

A vidik tulajdonképpen méga  régi barnadobozosokkal "arattak" (gumipremes mélyek,lekerekített dobozszél) utána jöttek a gyengébb "sarkos" barna vidik,és ezután már csak gyengült a paletta,így a hangszórók,komplett hangdobozok is.(fekete dc sorozat).

A preludiumot valóban a legjobbnak tartották,de miért is?Mert nem vidi szórókkal gyártották :)))))))))))

A vidik erőssége az orionokkal szemben a jobb középsáv...más nem jut eszembe...sajnos egyik gyártmány sem volt igazán jó.

panblue

 

 

dollerakos képe

Igazad van, tulajdonképpen egyik kutya, másik eb, olyan kimagaslóan jó dobozt egyik sem gyártott.... Talán még annyit, hogy igen, a Preludiumban ugyanazok a Vifa hangszórók voltak, mint a Heybrook HB1-ben és milyen érdekes az élet: a Preludiumot mérve minden tekintetben jobbnak hallották a Hifi magazinosok, mint a Heybrook HB1-et, de hallgatva a HB1 volt a jobb.

dollerakos képe

Most már én is Minimax-tulaj lettem és ezzel egyúttal a tapasztalatokból is több lett.... Egészen szép, gyári állapotú kis dobozkákat sikerült szereznem.

 

Mint írtam korábban, a kondi-csere nagyon sokat számított, mivel a 10 uF-nak 10 uF-nak kell lennie és nem 15-nek, 17-nek és még sokminden másnak (értsd: kapacitáson kívüli másnak). Nos, amint kicsomagoltam a szajrét, azonnal be is kötöttem, hogy hallgassam és elég lesújtó hangot produkáltak a kicsikék, bár a hangszóróik szép állapotban vannak. Erős magashiány..... Nosza, csavarhúzó elő, szétkaptam és láttam, hogy a mélyek a piros AlNiCo-k - ez nagyon jó hír, a magasakra semmi nincs ráírva - ez már kevésbé, és a váltókban a kondik nem 20 uF MEV-elkók párosan sorban, hanem 10 uF ROE bipolárok - ez is nagyon jó hírnek tűnik. Akkor mi a gond? - A magasakkal! Az egyik magas ohmosan 7,5, induktívan 160 uH, a másik ohmosan 10, induktívan pedig 255 uH. (A 4 ohmos magas ohmosan 3,3, induktívan pedig 80 uH - ezek lennének a jó értékek). Magyarán, az én 4 ohmos dobozaimban csak a mélyek 4 ohmosak, de az egyik dobozban 8 ohmos magas, a másikban pedig 12 ohmos magas van! (Ezeket a magasakat 3 féle változatban gyártották, 4, 8 és 12 ohmosan.) És ezek a dobozok gyári állapotban vannak, nem ám hol mi buherálás vagy ilyesmi! Összesen most 3 pár Minimax van itt nálam, és aki figyelmesen olvasott: a korábban elmlített, szintén 4 ohmos egyik párban, amelyikről azt írtam, hogy rosszul szól, mindkét magas 12 ohmos, de szintén a 4 ohmoshoz való váltóval. Namármost, ebből arra következtetek, hogy a Videotonban gyártáskor lesz@rták, hogy hány ohmos az a magas sugárzó, azt tettek be, ami épp kéznél volt, amit találtak. Úgyhogy most elvittem a két magasamat (a 8 és a 12 ohmost) áttekertetni 4 ohmosra. Tehát, nemcsak a váltóval lehetnek gondok, hanem a magasakkal is - akinek fontos, hogy hogyan szólnak a Minimaxai, érdemes a magasakat is ellenőrizni........

Szép napot ! Látom az  "őrület " urrá lett rajtad is , hajrá ... Viszek egy pár egyutas , szélessávú  Minimax I - et  ,  tesztelgetni  majd ... Beszélünk róla , addig is ki ne add a kezedből őket ... leo

dollerakos képe

Szia, szép napot!

 

Húúúhha! Ez izgalmas, olyat még csak képen láttam... Köszi, hozd majd, érdekes lesz! Addig is sok üdv!

NGA képe

komolyan mondom, ez már szinte beteges ami itt folyik a retronom elektronikai részében. Sok érdekes új retro cuccom lett azóta, de nem rakom fel, mert elegem van ebből a hangszórónyavajából. Nem mennétek át egy hangszórós diy oldalra?

 

A Retronom egy fantasztikus oldal volt régen, ahol régi készülékekről beszélgetett sok ember. Most átalakult barkácsforummá, ahol pár önjelölt szakértő szakmainak tűnő vitát folytat.

 

Elegem van nekem és sokaknak ebből!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

sokakkal levelezek emailban, és sokaknak az a véleménye, hogy ez az elektornikai barkácsszakkör huzzon el innen.

 

LEGYEN OLYAN A RETRONOM, MINT 2 ÉVE VOLT. NINCS SZÜKSÉG ITT ERRE!

 

TELJESEN TÖNKRETETTÉK PÁRAN EZT A REMEK OLDALT!

dollerakos képe

Nem igazán világos, hogy mi a problémád... Ha nem vennéd észre, hangfalakról beszélgetünk. Az, hogy pl. a gyártás során felmerült problémákat is leírom, gondolom, nem hiszem, hogy gondot kellene, hogy okozzon. Ezzel a stílussal inkább Te húzz el innen..... :--))))

NGA képe

Ki vagy te, hogy megmond én mit csináljak? Nem értitek meg a salafi haveroddal, hogy sokan ununk benneteket??????????????????????? Huzzatok el innen egy másik forumra, romboljátok azt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

dollerakos képe

Ki az a sokan? Bekattantál? Mit kötözködsz? Ne haragudj, de ez enyhén szólva szánalmas.... Még mindig nem igazán értem, mi a problémád, de lehet, hogy sosem fogom megtudni..... :--))))

NGA képe

Szánalmas te vagy! Amikor az indexen is, meg itt is ugyanazt a több oldalas fejtegetést olvasom, mindenhova ugyanazokat másolgatod.

dollerakos képe

Már ne haragudj, de ez nem indok erre a veszekedésre, ez közönséges hisztéria és csak azért, mert az eddigi tapasztalatok szerint csak neked nem tetszik, hogy írok ide is és oda is... Tudod, ezt azért csinálom, hogy minél szélesebb körben megosszam a tapasztalatokat. Én sosem estem neki senkinek, még akkor sem, ha nem értettem vele egyet. Ez nem az én stílusom. Tudod, jó néhány ismeretség és barátság keletkezett a MOD-jaim kapcsán, amelyeknek mind nagyon örülök. De leginkább annak, hogy akik a MOD-okat megcsinálták, ők is örülnek, hogy a régi, magyar hifi-cuccaik jobbak vagy még jobbak lettek. Ezeket a régi, magyar holmikat én nagyon szeretem és igyekszem mindent megtenni, hogy a használati értékük is jobb legyen (Orion HS 40, HS 400, SE 260, BEAG AET-250, Minimax). Nekem ehhez semmiféle üzleti érdekem nem fűződik, de ezt már korábban, egy másik fórumtársnak is írtam. Szerintem nyugodtan tölts fel ide bármit, ne fogd vissza magad és ne is hergeld, azt írsz, amit szeretnél, én ugyan nem fogok neked esni. (Ne magadból indulj ki. - Már bocs, de ezt nem hagyhattam ki, remélem, van humorod..... :--)))))

monster-hifi képe

Sokan sokfélék vagyunk, ezért senkinek nem kel "elhúznia innen", ehelyett meg kellene tanulnotok mások véleményének tiszteletét! Minél több vélemény, illetve tapasztalat kerül leírásra , annál színesebb lesz egy adott fórum,. Külföldi patinás fórumokon is számtalan moifikáció, és az arra tett kísérlet olvasható, -akár sikeres az akár kevésbé sikeres- mindenféle anyázás nélkül. Higgyétek el gyerekek, sok vendégnek ezeket  a bejegyzéseiteket olvasgatva elmegy a kedve, hogy visszalátogasson erre az oldalra. Max jót röhög magában....További szép napot!

ÁDY képe

Ez nem egy elektronika fórum!!!! Ez egy retró dolgokat bemutató holnap. Ezért az ide látogatók 99% már vagy két éve nem értik miket írogattok itt össze. A folyamatos civakodásotokról nem is beszélve. Na ez nem való ide!

panblue képe

És ha újra felteszi az ember akkor kb ugyan ilyenre terebélyesedik a  szöveg,szóval mind1....

panblue

veroka képe

Ebben igazad van Ády. De az elektronika is beletartozik a retróba, és sajnos nálunk a Hifi is olyan mint a foci: mindenki ért hozzá.

Talán azért mert a régi Quelle magazinokban ezek voltak a legnyálcsorgatóbb oldalak, a régi "nyugat" talán ezen a területen szerzett előnyt a leglátványosabban. A régi vágyott életszínvonal, és most hogy be tudjuk őket szerezni kiderülnek, hogy nem sokkal jobbak (néha egyenesen rosszabbak) mint a hazai volt.

 

Némelyek barkácsolnak, némelyeknek ez meg nem tetszik. Egy fórumban mindennek helye lehet csak a veszekedésnek nem (ebben is igazad van). Szóval aki akarja írja le az adatokat, a barkácsolást, a MODdolást. Aki  úgy gondolja, hogy nem ért hozzá az átugorja. Én pl. értek hozzá de nem érdekel a téma - ezért nem is nagyon szóltam hozzá. Viszont akiket érdekel, azok itt is tudnak információt gyűjteni a többiektől. Az eszmecsere sosem káros.

 

Ády, hidd el nem baj ha az ide látogatók 99%-a nem érti miről folyik a diskurzus. Az a baj, hogy azok akik értenek hozzá (vagy azt hiszik, hogy értenek) mindenképpen a saját igazukat akarják rákényszeríteni a többiekre.

dollerakos képe

Még csak annyit az előző, magasröptű társalgáshoz, hogy kérem, akit zavarnak azok a dolgok, amelyekről írogatok, ha kifejti normális, emberi hangvételű stílusban, akár itt, akár priviben (az e-mail-címem nyilvános), akkor értelemszerűen mérlegelek és elgondolkodom rajta, de ez az ötszázfelkiáltójeles stílus nem tárgyalási alap....

 

Üdv.

panblue képe

Üdv!

Ezt most én sem értem...elvesztettem a fonalat...

Ezúttal sem vita,sem kioktatás,sem rosszindulat nem volt egy sorban sem.

dollerakossal csak megvitattuk-"egyeztettük" mi van odabenn...nem történt más.Vagy valaki más írt volna valami nem idevalót????

panblue

NGA képe

Nézd, mig a dollerakos meg salafi félék ide nem jöttek, ez egy baromi jó oldal volt. Most mi van? 3 ember irogat nonstop mindenféle hangfalakhoz. Már szinte semmi más téma nincs, mivel ezen a pár emberen kivül senki nem ir ide. Mielött elindult ez a szakmai hablatyolás, baromi jó kis társaság volt. Most mi van? Csak hangfal tuningolás, meg lemezjátszó gyártás. Ezeket a diy és egyéb dolgokat mi a francért nem vitatjátok meg egy diy vagy elektromos javitó oldalon? Miért kell több száz flame-t inditani??????????

Szép napot ! Kezdem magam meccsen érezni , megy az anyázás , de minek ... Nem lehet mindenki zöldben vagy lilában , el kellene fogadni a másik ; már - már  "beteges " dolgait , gyűjtői szenvedélyét ... Ha nem tetszik a zöld vagy a lila , nem szólok bele , nem dobáloom sárral a másikat és nem küldöm el ... Sajnos a mai világ erre felé halad , csak az a jó ami nekem jó ?!?!  Sokan vagyunk sok félék , hallgasd meg a másik véleményét alázattal , ha tetszik szólj hozzá , de soha se a harag üvöltsön belőled , főleg ok nélkül ne ...  leo

rákos zsolt képe

ahimotu Elnézést kérek én csak egy lemezjátszó képét tettem fel,és azt írtam alá rögtön, hogy: érdekességként tettem fel és azon is 1 évig gondolkoztam !Semmilyen hátsó, főleg tuning szándékom nem volt .

Csak minden készüléknek vannak gyengéi és nem vagyok olyan helyzetben hogy 40-100 eft os (használt)készűlék vásárlásokat ejtsek meg,sajnos ...

Örülök,hogy dolgozhatok!A diy oldalak meg eléggé magasröptűek és (drága alkatrészekkel dobálódznak, meg fura elméletekkel) egyebek...én nem gondoltam soha, hogy odavaló lennék mint: régi berendezések szeretője/javítója és műszerésze!Természetesen a régi készülékekből is ki lehet hozni valami köztes(jól szóló) állapotot,arról viszont nem tehetek, hogy ezt már nem gyárinak hívják!Egyébként az anno hifi magazinokban is sok mod és javaslat vólt,az már csak továbblépés (manapság minden fekete színű)hogy a design visszakanyrodott az ezüst-alu előlapok irányába!(kivétel a Marantz, Sony pezsgő arany megjelései stb)Sokan vagyunk szerintem ,akik  anno ezeket nem tudták megvenni és most pótolják be ,viszont azóta bizonyos előrelépések történtek a technikában.És a régi gépeket jobb hangúvá teszik vele (A.O. tuning)

Zsolt

panblue képe

Üdv!

Tény hogy megcsappant  a feltöltött cuccok és a hozzászólások száma.

És anno én is levettem a sok cuccom a kritikán aluli hozzászólások és dilettánsok miatt.

A DIY oldalakkal kapcsolatban teljesen igazad van,én nem is olvasgatok olyanokat mert süt róla hogy hogy nem kéne hozzányúlni egy hangfalhoz,de itt még nem annyira zavaró pl 1-1 kondi csere v egyéb változtatható dolog ami egy adott doboz előnyére válhat.(na)

Az alapvető probléma (minden csavar és hit ill tévhit ellenére) ott van hogy a régi hangfalakat más zenére,más erősítőkkel párosítva "illesztettek" egy rendszerbe,ezért alapvetően nem is elvárható hogy pl egy pár éves "újgenerációs" erősítővel ugyanazt produkálja mint a saját-hozzá tervezettel ill egyéb 70-80-as évek belivel.

Ehhez szükség van némi mod-ra,de az meg abszolute szubjektív,azért nem érdemes....

Mind1,ne veszekedjünk inkább olvassunk,okosodjunk!

panblue

Sziasztok!

Szerintem ha visszanézitek az elmúlt 1.5 év történéseit láthatjátok, hogy sok minden változott. Hirtelen hatalmas vita góc keletkezett egy olyan okból kifolyólag ami kicsit közelít ehhez a témához: Építgetés, különféle adatokon való lovaglás, köpködés, fikázás, okoskodás stb. Vannak és voltak is páran akik okosabbnak hitték magukat másoknál, voltak kik semmitől nem riadtak vissza, hogy lejárató "bunkó" stílusukkal az oldal eme topic ját porba tapossák, erkölcsi és emberi valójukat is akár dobták csak igazuk és talán előnyük legyen a másik konkurens személye ellen. Itt konkrétan nem a jelenlévőket minősítettem, csupán a múltból idéztem.

Most a hangfal illetve az otthon végzett kisebb átalakításokon bukott ki a trutymó a fazékból...illetve az "épített lemezjátszó miatt".

Nos valóban ez nem Diy fórum, de jelenleg talán ez az első, hogy valaki egy saját általa összeépített "retro" cuccok alkatrészeit tartalmazó, vélhetően használható készüléket mutatott be...

Szerintem ez belefér mint érdekesség.

Ami talán nálam is kicsit zavaró lehet, hogy egy egy kép alá kilométeres hozzászólási lista olvasható, holott ezt külön is lehetne pl úgy, hogy saját építéssel egy új képet feltenni és oda akármennyi kommentet lehetne vésni. Így talán tárgyilagos és témaként követhető is lenne. De egy szép gyári hangfal hozzászólásaként nem hinném hogy jó helyen van.

Szerintem elfér itt egy két hebrákolt cucc "most is van már egy pár"....a régi fényét úgysem éri utol az oldal eme része "elektronika". Persze fárasztó néha a tartalom is...régebben én jómagam is rengeteg cuccot töltöttem föl...ez már egy ideje szünetel minek egyéb okai is vannak, persze jócskán beletartozik az is, hogy a színvonal "szöveg tartalmát értendően" leromlott.

Változtatni kéne ezt azt talán...valójában én sem tudom mit, de így sokáig nem mehet az biztos.... Sokan elmentek már innen a viták miatt, voltak akik korrekt emberek voltak, akadt olyan is aki nem....

Szerintem nyugodjatok meg és találjunk ki valami konstruktív dolgot....

Atesz

 

rákos zsolt képe

ahimotu Ne haragudjon senki! Az írásokat olvasva, az én lemezjátszóm volt az utolsó csepp a pohárban?Én csak érdekességként tettem fel.Ezt találtam csinálni, meg sok egyebet is .

Javítgattam itthon a meglévő/kapott régi berendezéseket és akkor találtam rá erre az oldalra.Egyébként régebben tett fel valaki egy szép, nem gyári lemezjátszó képet , aszem Orion torony volt alatta.LGT nóta  :a kilók a tonnák a megatonnák, átfordítva :a hertzek a kilóhertzek az átvitelek stb.szinte minden erről szól itt is-ott is ,de a lényeg a zene!(esetleg a gyűjtés) Remélem ebben mindanyian egyetértünk!

Üdv:Zsolt

Én nem vagyok benne biztos, hogy a 70-es években gyártott kondikon kellene zenét hallgatni,és tápot üzemeltetni  (tűzvédelmi előírások is vannak stb, Pl :nemrég égett le egy lakás, mert régi VIDEOTON tv-t üzemeltettek benne! Ez szerintem minimum rizikó és a felhasználóra van bízva miket is  üzemeltet otthon.(egyébként tegye ,de szereljen fel tűzjelzőt-átjelzéssel  magának),mert másokat is leégethet.

Szia!

Nos teljesen igazad van a kondikat illetően, manapság egyetlen egy szoci és retro nyugati 50-60-70-80s korabeli készülék nem menne át a műszaki minőségellenőrök rostáján! A kondizárlat a hangfalban a hsz végét és a végfok melegedését jelenti..esetleg el is szállhat, a táp meg túlfűti a trafót és máris kész a tűzijáték. Minden szempontból érdemes cserélni ezeket az elfáradt kapacitásokat, sőt kötelező....!

Jómagam is sok készülékben, hangfalban, erősítőben, stb stb cseréltem a szóban forgó bajforrásokat...nem egy esetben ilyen okozati hibából hoztak hozzám készüléket javítani. Az igazat megvallva ez ellen szóló érv nincsen, kivéve ha a kapacitás még épp, természetesen 40 év távlatából már tudnak érdekes dolgokat produkálni.....

Nem it van a vita gyökere, mivel nyilván tisztában vagy szakmai dolgokkal fogalmakkal is, hanem azal, hogy az oldal lassan másról sem szól..azaz a kép hozzászólásokat értem ez alatt, talán ezért neheztelnek rád--"az utolsó csepp"...

Egy szabáj ami a használt cikk forgalmazásához elengedhetetlen, miszerint mindaz a műszaki bizományi és hasonló érték csökkent műszaki cikket forgalmazó cégek, kötelesek gondoskodni egy olyan személy foglalkoztatásáról, ami az esetleges már már műszakilag kivetnivalót életveszélyt önmagában tartalmazó készüléket érintésvédelmi és tűzvédelmi szempontból felújít, avagy felkészíti az ismételt kereskedelembe való részvételhez....

Valljuk be..ilyen a kis Hazánkban nincs!

Atesz

rákos zsolt képe

ahimotu Üdv! Kész rizikó ezeket a régi dolgokat üzemeltetni otthon, ilyen kondikkal! Én a lengyel és csehszlovák kondikkal jártam így 2X is, cseréltem is ki rögtön őket :UNITRA erősítőben meg a TESLA NZC-s erősítős lemjátszóban voltak benne (elvesztették a kapacitásukat ill nem vezettek át hangot gondolom kiszáradtak belül, a régi fekete BEAG AET-ben meg szivárogtak a régi kék  MM -es kondik mivel kb+40V-ot választanak le a hangfaltól:nagyot durrant amikor bedugtam a hangfalakat,sajnos kapacitást csak 200mikróig tudok mérni a Maxwell műszeremmel (én a tantálokkal jártam így, hogy zárlatba mentek!Vannak ilyenek és még un:öngyógyuló biztik(ami meg szétrobbant ) a gyári márkás  Riasztó kp-ban is !!!!Ezekben én nem hiszek/alkalmazom. Viszont a régi német ROE és a japán nippon-ok jók ,de láttam már MITSUBISHI elkót is AKAI erősítőben  ( a mostani számítógép alaplapokban  is felpúpusodnak a: 3300mF/6.3V-osak!)Mielött még ledorgálnak.. Szereintem ezek a megfontolások/infók fontosak mások számára is!

Egyébként ,mintha nem lehetne rendes üvegcsöves biztiket kapni manapság ,régebben ezek is németek/svájciak voltak pl:SCHURTER AG.

Zsolt

Igen..a Tesla rózsaszín kapacitások nem valami megbízhatóak, már újonnan sem voltak minőségi alkatrészek :(

Régebben egyszer egy Tesla "Philips" cd játszót is totál át kellett cserélni kapacitásokat illetően, mert eléggé furcsán viselkedett 20 évesen...

A biztosítékok valóban sokkal gyengébb minőségűek..bár valójában változott is egy két adat mióta azok vannak mint fő biztosítók tápon és végfokon egyaránt és stb...Pl 10 voltal nagyobb hálózati feszültség és a megnövekedett igénybevétel mind a táp és a fogyasztói oldalról....

Én minden kondit feszültségileg is növeltem a tápegységekben, mivel az optimális 220 at már elhagytuk, amelyik trafón nem állítható a fesz azon bizony emelkedik a szekunder is és ezek a kis drágaságok nem viselik jól a + 10 voltot még egészséges állapotban sem! Gondolok ezalatt a régi vidi és stb gépekre... ezeknél szerintem alap, hogy magasabb értéket integrálunk, hogy a későbbiekben ne legyen probléma, jó persze az adatlap szerint + 10-15% ot bírnak...no de nem 20-30-40 évesen és ez mind az igénybevételtől is erősen változik!... Úgy gondolom, hogy műszakilag minden szempontból előnyös ezeknek a cseréje, illetve az előbb említett változások miatt mostani feszültséghez illesztés is.

Valójában ezek az öreg masinák amik nincsenek "modernizálva-felújítva" azok elég hamar az örök vadászmezőkre lépnek....

A számítógépekről meg annyit, hogy a P3 mas alapokig egész jó alkatrészek voltak integrálva, azonban megnőtt az igény...sokkal több alaplapot gyártanak és ez meglátszik az alkatrészeken amiket integráltak az alaplapokon....

Atesz

 

dollerakos képe

Üdv!

 

Sajnos, a ROE is tud néha meglepetést okozni, nekem nem egyszer volt már bezárlatosodott példányom.....

Szerbusz!

Igen, ismerős a dolog...

Megjegyzem, hogy Elna ban még eddig csak 2 selejttel találkoztam...uram bocsá..már 45 évesek voltak kb ezek egyszerűen olyanok voltak mint a legjobb whisky "kiszáradtak".....

Atesz

dollerakos képe

Üdv!

 

"Ami talán nálam is kicsit zavaró lehet, hogy egy egy kép alá kilométeres hozzászólási lista olvasható, holott ezt külön is lehetne pl úgy, hogy saját építéssel egy új képet feltenni és oda akármennyi kommentet lehetne vésni."

 

Neked teljesen igazad van! Jó az ötlet és köszi az észrevételt, a jövőben részemről ez így lesz.

Csak ötlet volt, ha megoldást hozhat akkor ennek kivált kép örülök.

Meglátásom az, hogy itt MI mind egymás és saját képeiért tapasztalataiért vagyunk, ha ez másokban is megfogalmazódik akkor tegyünk is úgy!

Jó éjt mindenkinek :-)

Atesz

dollerakos képe

Már bocs, de szerintem ismét tévedsz.... Nem hiszem, hogy összefüggés lenne aközött, hogy valaki szakmailag is hozzászól és, hogy ez milyen baromi jó kis társaság volt... Ha jobban megnézed, nemcsak hangfal tuningolás és lemezjátszó gyártásról van itt szó, én el szoktam nézni másfelé is. A dollerakos-, meg Shalafi-félékre pedig: NO COMMENT.

rákos zsolt képe

ahimotu Aha, értem én már mi itt a probléma : A 70-es és a 80 -as években mintha húzó ágazat lett volna a hifi készülékek gyártása-eladása. Mivel ekkor már többet kerestek az emberek és meg tudták venni a készülékeket ,amiket itt még mindíg szeretünk.

Régebben meg vágytunk rá.Ki 70-ben, ki 80 ban,de beszerezte magának. Úgy a 85-> 90 -es években  meg elkommerszializálódott minden: áttevődött az érdeklődés a videóra->VHS, persze voltak más rendszrek is (Sony béta),de jellemzően ez volt .Szerintem ekkor már az autókat is gyengébben kezdték el megcsinálni (nekem régebben  1990-es Nissan Sunny- m volt)Azt tutira megcsinálták.A fényképezőgépeket meg műanyagokból csinálták meg ,közben a Cd is megjelent .Kezdte elveszíteni jelentőségét a bakelit az orsós magnó,a fényképezést felválotta a videózás,késöbb a sztereó is megjelent (Tv-ben is!)1996 körűl már pentium I számítógépen nyomták azok akik meg tudták fizetni. Én IBM XT-n kezdtem, monóchrome monitorral (ami sokaknak otthon junoszty tv volt 1992 körül)A számítástechnika üteme viszont roham ill.hiper sebességgel haladt előre 4.7-12-100Mhz től eljutottunk az isten tudja hány GHz-ig 2-4 maggal .Most a mobiltelefonok nyomógomb nélküli korszakában(1-2 évig való tényl.használatban) merűl csak fel sok emberben ,hogy az időtálló régi retró berendezéseket :újra-még hasznája a saját örömére, de versenyben a ma dívó: LED-TV, HDMI,3D,MPEG4 stb készülékekkel talán a tudatunk alatt, de még szurkolunk ezen készűlékek működéséért!

Mert így egy letünt(de még mindíg működő) világot tartunk életben, legyen az akár 36x24 -es fényképezőgép vagy lemezjátszó vagy retró autó vagy Marvin karóra

Zsolt

dollerakos képe

Pár szó és kép a Minimax-3 DT132E dobozok mélyeiről és magasairól. Kétféle, igen eltérő mélyekkel találkoztam, az egyik a HC13/13K, a másik, az AlNiCo mágneses, amelyre semmi sincs ráírva. Az AlNiCo mágneses valamivel nehezebb és annak a párnak, amelyikben ezek vannak, jobb, tisztább a középtartománya és a mélyei is jobbak. A kétféle magas közt hangilag nem érzek különbséget, mindkettő típusa: HD10/8K, de a képeken a vastagabb pereműt (a képeken az ...1-es elnevezés végű) nehezebb javítani.

 

Videoton_HC13per13K_0.jpg

Videoton_Minimax_AlNiCo_mely.jpg

Vidoton_HD10per8K_1.JPG

Videoton_HD10per8K_2.JPG

 

dollerakos képe

Sztárfotók... :--)))

 

(Lettek volna, ha sikerült volna feltöltögetni a képeket....)

F_r_e_d_d_y képe

Olvasgattam az itt kialakuló vitákat, és a következő álláspontra jutottam.

Speciel ezt a minimax-ot én raktam fel ide, az én tulajdonomat képezi, és nekem jó érzés amikor időnként ide tévedek, valami újat megtudni hazánk volt iparának egyik remekművéről. Én is okosabb lettem, más is okosabb lett. Aki meg nem érti miről van szó, az meg úgysem olvassa el, maximum megnézi a képeket. Aki meg úgy tesz fel bármit is ide, hogy nem kívánja ha bárki hozzászólna, akkor azt döntse el saját maga, és jelezze. Illetve már feltöltésnél is jól jönne egy ilyen opció, bár én soha nem használnám, mert hangtechnikusként, és 6pár minimax tulajdonosként engem igen is érdekel, ha valami újat tudhatok meg hobbim tárgyairól. Freddy

naemmekki képe

Valamikor régen feltettem a Videoton DC 4018-asát. A fórum végén már a hazai nehézipar és bruttó hazai összetermék...stb...témái forogtak:-) Szóval messzire ment a beszélgetés a hangdoboztól a két nagy magyar Hi-Fi gyártó termelésének, majd bezárásának körülményeiről. Vicces volt és csak azon tűnődtem, hogy milyen vezérfonalon jutottunk oda.

Más: én már régóta nem szólok itt hozzá az elektronika témákhoz, mert a kedvemet nekem is elvette itt egy MÁGUS akit később, finoman szólva, elküldtem egy személyiségvizsgálatra. A nick-nevét nem írnám le, mert lehet, hogy csak arra vár, hogy megemlítsék és akkor azonnal rárepül a témára. Szóval nem vitáznék én újra ezzel a lénnyel. Egyébként ami hangszóró, vagy hangfal volt, arra mind ráharapott.

Megírtam már sokszor én is, hogy a Retronóm a régi tárgyakról és a hozzájuk kapcsolódó emlékekről szól szerintem. Igazuk van a méltatlankodóknak, valóban nem ez a helyszíne a jószándékú bütyköléseknek.

Én ugyan korábban kértem segítséget fórumtársaktól alkatrész-beszerzésre, javításra...stb..., de talán ez még belefér... hiszen a használhatóság kiemelt szempont lehet egy régi eszköznél, amely oly sok örömet okozott anno. Többet is ér, ha működik valami, mintha csak nézegetné az ember.

 

F_r_e_d_d_y képe

Tudom kire gondolsz :) Én is millió vitát folytattam vele, majd kibújt a szög a zsákból, hogy Ő a hangfalakat nem szokta zenehallgatásra használni, csak teszthangokat futtat rajtuk, és az alapján nyilatkozik minőségükről, innen eredően feladtam hogy bármit elmagyarázzak neki, mint pl azt, hogy a minimax miért is szól szépen, ha az ő mérései nem is azt mutatják.

Szépen, csak szépen, ahogy a csillag megy az égen. :D A kérdés inkább az, hogy valaki csak lát és hall, vagy néz és hallgat is. Egyértelmű kérdésekről fölösleges vitatkozni, főleg akkor, ha valaki információk nélkül von le következtetéseket emberekről-hangsugárzókról.

 

Apró megjegyzés, én pl. most vettem egy minimaxot saját célokra. :-DD

Ákos, Pár apróság nem stimmel fentebb a magasakkal-mélyközepekkel (szélessávúkkal) kapcs. :)

rákos zsolt képe

ahimotu Elnézést kérek ,de lenne egy kérdésem önhöz! Nemrég láttam Vidi Midimax okat egy boltban,nem lennének túl drágák,és ezért szeretném megkérdezni, mire számíthatok a hangjukkal kapcsolatban ?Semmi különös oka nem lenne  a vásárlásnak,csak a BEAG AET 210  erősítő hangfaláúl venném meg magamnak a régi nagy idők kedvéért .

A Saphirokhoz hasonló hangsugárzó, de lényegesen nagyobb térfogattal, emiatt alacsony jóságú, laposan eső mélytartománnyal alacsony rezonanciafrekivel, de kisebb terhelhetőséggel. Van egy-két váltási problémája középtartományban, viszont a dóm magas miatt egészen szépen szól 20 000Hz-ig is. Összességében nem rossz választás, jobb, mint a 80-as évek DB, DC kezdetű hangsugárzói.

Ha nem kérnek érte irreális árat, érdemes ebben gondolkodni.

rákos zsolt képe

ahimotu Köszönöm a gyors és kimerítő válaszát! Viszonylag nem drágán

kínálják: 5 eft-ért párban, van ugyan egy h.csere benne ,de még nem láttam nem vettem le az elejét, így még csak érdeklődés szintjén van a dolog.A boltban nincs nagy forgalom,ezért megvárnak a falak.

Az jó ár, annyiért még nekem is kéne talán. A cserével vigyázni kell, a benne lévő HA20/1*K -nak sokféle verziója volt, legalább annyit érdemes lenne megnézni, hogy egyformák-e.

dollerakos képe

Szia!

 

Nekem vannak Midimaxaim, pontosabban a tesómnál vannak és egy Cleopatra receiverrel hallgatja, szerintem nincs rossz hangjuk (bár a Cleopatra nem egy etalon-erősítő....).

dollerakos képe

Szia!

 

Sejtem vagy legalábbis egy részét... :--))) A HC-típusjel biztosan nem jó, mert később felhívták már a figyelmemet, hogy az inkább HA, mert a HC a szélessávú változat típusjele, viszont esküszöm, az enyémre HC van írva, annak ellenére, hogy nem szélessávú. (Talán épp kifogyott a HA-s matrica :--)) A nagy, piros mélyeken még nem láttam típusjelzést, itt van most nálam két ilyen pár is, de egyiken sincs semmi. Van ennek valami típusjelzése? (Biztos van, csak még nem láttam olyat, amelyiken rajta lett volna valami jelzet..) Valamint, ha jól emlékszem, valahol azt olvastam (talán épp itt), hogy a másik fajta mély megy mélyebbre?

 

Üdv.

Az úgy van, hogy az elsőbbik minimaxban szélessávú volt (HC13), hasonló mint a mikromaxban (csak ott rézgyűrűvel a vasmagon szerelték, a kisebb induktivitás miatt, ezért olyan jó a magasa). A /13K is azért lehetséges, mert  alacsonyabb a légrés (4mm), emiatt azonos mágnessel nagyobb az indukció, 1,3T a későbbi mélyközép (HA13/10K) 1,0T és 6mm légréséhez képest).

Mélyebbről az indul, amelyiknél kevsebb a mágnes (az indukció is) és kisebb az érzékenység.

Az alnicósnak még nem volt rajzszáma, a terveket sem őrizték meg, kézi merítésű volt a membrán, stb, az még nagyon az eleje lehetett a dolgoknak.

 

(A HS40 hangszórói készülnek közben.)

dollerakos képe

Értem, köszi! Nekem most már az is újdonság, hogy volt olyan Minimax, amelyik szélessávú, ha jól gondolom, D131 a típusa. (Összekevertem a Micromax-szal, amelynek, ha jól sejtem, D130 a típusa...) Ez lenne a Micromax? - http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=120&na_step=30&t=9179... - alul, a 2011.10.12 10:29:22 hozzászólás. - Kicsit morbid, azzal a véres gézzel letakart refelxnyílás (legalábbis én annak nézem; olyan, mintha valaki odavérzett volna....) A szélessávú Minimaxról nem találok képet, annak is van reflexnyílása? Ha jól értem, ennek a szélessávú Minimaxnak van szép magasa, amelyiket réz gyűrűvel szereltek vagy a Micromaxnak?

 

Üdv.

D130 mikro, egy széles, féligreflex

D131 mini 1, széles, zárt (de említenek néha 100-as magasat is mellé)

D132 mini 2, mélyközép, zárt+100mm

 

A mikromax a rézgyűrűs, annak emelkedik a hangnyomása magasban.

Van eladó d130e micromax hangfalpárom eredeti, hibátlan állapotban ha valakit érdekel:)

dollerakos képe

Helló!

 

Engem érdekelne! (Priviben szerettem volna reagálni, de a nickedre kattintva nem jelenik meg a kapcsolat-fül...) Ha nem gond, írj nekem priviben és a továbbiakat majd kitaláljuk.

 

Üdv.

borsai77@freemail.hu a mail címem.

Szívesen válaszolok bármire.

dollerakos képe

Helló!

 

Írtam már néhány napja, mizu?

 

Üdv.

dollerakos képe

Már írtam 2x az info@retronom.hu címre, hogy nem megy a képfeltöltés. 4 db 200 kB alatti képet szeretnék már napok óta feltölteni. Korábban már sokmindent feltettem, de most sehogy nem jut tovább a dolog annál, hogy bekerül az assets-be, de sem a link, sem a többi verzióval a Finish-gomb után semmi sem történik, nem lesz link, amelyet be lehetne másolni és a kép-formátumnál sem ugrik fel a kép, ahogy régen.... Ha valaki megpróbálná, megköszönném.... Legalább megtudnám, hogy nálam van a hiba vagy mégsem.

admin képe

1_0.preview.JPG

Az előző kép csak egy link, de ez "Kép feltöltéssel" került fel. Keressük a hibát, de első nekifutásra itt minden rendben!

dollerakos képe

Üdv!

 

Akkor most megpróbálom ismét feltenni a képeket...

 

.... Ismét nem sikerült. Azt szeretném csak megkérdezni bárkitől, akinek megy a képfeltöltés (mert úgy néz ki, csak nálam nem megy), hogy mi történik akkor, ha a végén a Finish-gombot megnyomja. Mert nálam eltűnik az ablak és semmi. (Régen, amikor linkként raktam fel a képeimet, megjelent egy html vagy progrmozási nyelven megírt link-formátum, amelyet be kellett copy-zni, de most az sem műxik...)

 

Köszi.

Alternatív módszer, nem mész el a finishig, csak az első _Next_ után a képen jobbegérgomb, majd 'Kép címének másolása', ezt a vágólapra másolt címet pedig linkként, vagy képént is tudod használni a hozzászólás-szerkesztőben.

Meg kéne nézni, hogy csak nekem szól keresztezésnél ellenfázisban a minimax eredeti bekötéssel. :D Vagy más is hasonlót kapott, és az egész széria ilyen volt. :D Egyébként nem rossz annyira, megfordítva a magasat már csak 1%-ot torzít, 5-ször kevesebbet, mint pl. egy 10-szer drágább drága szélessávú. :D

 

dollerakos képe

Ha jól értem, a te példányaidban a magasak ellenfázisban vannak bekötve a mélyhez képest? A zöld görbe az eredeti, ellenfázisos, a kék a csere után?

 

Szétkaptam a két páromat is, de bevallom, nem tudom megállapítani, hogy fázisban vagy ellenfázisban van-e bekötve a magas, mert egyikben sem jelölik a magasnál a polaritást, még egy piros pötty sincs. Egy 1,5 V-os elemmel csak a mélyet tudom próbálni, hogy merre tér ki, de a magasnál ez nem megy ugye, a kondi miatt. Apropó, hogyan tudnám megállapítani, hogy hogy van bekötve a magas? Tegyek rá az előtét-kondi nélkül egy 1,5 V-os elemet valami soros ellenállással? Kitérne az a membrán vagy csak kárt tennék a magasban? (Mert csak úgy az elemet nem küldeném rá..)

 

Ja és melyik típusú Minimaxod van?

Az elsőbbik D132 van nálam, a levágott membránszélű, gumis magassal, 1969-es doku szerinti hangszórókkal. És sztem nem ellenfázisban vannak bekötve, hanem azonosban a mélyközéppel, csakhogy arra nem számítottak a tervezők, hogy rezonanciafrekvencián a magashangszóró fázisa átfordul 180 fokkal, ezért ha egyszerre szólni hagyjuk mindkettőt, arrafelé csökkenti majd a mélyközép hangnyomását, kisebb fajta (nem teljes) kioltás, és egy rossz váltás lesz belőle. Kéne ennek egy normális magas, meg egy váltó. De majd megcsinálom szép lassan, mert megfordítva a magasat már egészen szerethető hangja lett.

Szóval, ha minden igaz, a zöld az eredeti azonos fázisban bekötött (de még ezt ellenőrzöm), a kék a mélyközéphez képest fordított.

 

A magasnál lehet nagyobb feszültséggel próbálkozni, 3-4,5-9V-tal, és elég csak egy pillanatra rákapcsolni, míg akár kézzel kitapogatod, hogy merrefelé mozdulna a membrán.

 

Itt a THD hozzá.

dollerakos képe

Értem, most már minden világos. Megnézem majd, hogy hogyan van bekötve, de én is a vezetékszínek alapján az azonos fázisú bekötésre gyanakszom. Ha majd megMOD-oltad, mindenképp érdekelne az eredmény!

 

Üdv.

dollerakos képe

Megnéztem, azaz elemmel kipróbálgattam és az én Minimax 2-esemben is gyárilag a magas a méllyel azonos fázisban van bekötve.

Én is utánanéztem, és megkerestem a magas kivezetéseit, a gyári doku szerint és az én példányom alap bekötése szerint is fordított fázisban volt a magas bekötve a mélyközéphez képest eredetileg, ami nem is csoda, hiszen egyszerű másodrendű váltóból indultak ki, az meg keresztezésnél fázist fordít gondolták, kézenfekvő és tankönyvileg is alátámasztott volt a magas fordított bekötése.

Persze a hangszórók akusztikus tulajdonságait figyelembe véve (amiről anno megfeledkeztek kicsit) már ennek a fordítottja történik, vagyis azonos fázisban bekötve lesz jobb a helyzet, és itt szűnnek meg a kioltások/nagyobb torzítások is. Szóval ha nálad valamiért mégsem megfordítva kötötték a magasat, akkor elvileg így van hallgathatóbb állapotban (az erősődő középtartománybeli kiemelés ellenére is).

A többit (új magas és váltó) majd később folytatom.

dollerakos képe

Pont ezt szerettem volna mondani (írni), hogy most, ahogy hallgatgatom, mintha jobb lenne az azonos fázissal való bekötés az általad említett okok miatt.

 

Üdv.

A link egy feltöltött képre vezet. :)

Szép napot ! Nézd már meg a fenti , baloldali képeket ; ott a szélessávú Minimax a többiekkel egy kupacban ... leo

dollerakos képe

Jaaaaa, téééényleg.... Tehát, akkor a szélessávú példány típusa a D 130 E és nem D 131.... Köszi, na majd ileynből is kell nekem egy pár...

 

Üdv.

Küldtem válasz mailt.

dollerakos képe

A Videoton Saphir I. DP 202 topiban - http://www.retronom.hu/node/11984#comment-50606 - leírt hangváltó-módosítás hatására, amely meglepő módon nagyon jól előhozta a Minimaxban is szereplő HD10/8K magas hangszóróból a magas hangokat - gondoltam egy merészet, kipróbálom ugyanezt a magas-köri beállítást itt is, ugyanis sokan panaszkodnak erre a magas hangszóróra (részben indokoltan is), hogy nem igazán ad szép magas hangokat. A teszthez saját készítésű hangdoboz-állványokat használtam és többféle erősítővel is kipróbáltam (talán mondanom sem kell, a hangszínszabályzókra egyáltalán semmi szükség). Mint ahogy nálam lenni szokott, 80-90 %-ban klasszikus zene volt a teszten. (Nekem legalábbis azon fekszik a legjobban mindenféle teszt; sokat járok klasszikus zenei hangversenyekre, van fogalmam, hogy szólnak élethűen a hangszerek, egy zenekar, az énekesek, stb., stb...; egyben zenész is vagyok. Valamint azt sem rejtem véka alá, hogy mindenféle műszaki gyakorlattal ellentétben itt most nem mértem semmit, nem tudok szolgálni grafikonokkal, táblázatokkal, talán nem is szükséges, mert annyira szembetűnő a különbség a gyári és a módosított hangváltók közt; csakis kizárólag a hallásból, a hangzásból indulok ki.) Azonban és ami a leglényegesebb: ezzel a fülre kikísérletezett, módosított hangváltóval előjöttek ám a sokszor hiányolt magas hangok abból a sokat szidott magas (vagy inkább középmagas) hangszóróból, ehhez természetesen az kell, hogy jó állapotban legyenek; szerencsére az én Minimaxaimban jók. - Igaz, hogy a legmagasabb frekvenciák nem úgy szólnak, mint egy Vifa vagy egy Morel dómból, de mindent egybe vetve ez a magas-köri beállítás sokkal jobb, hallgatva semmi hiányérzet nem keletkezik; aki szeretné, nálam meg is hallgathatja, hozhatja a kedvenc felvételeit is :--)) De nemcsak a magas hangokról van itt szó, hanem összességében az egész hangkép teltebb, erőteljesebb lett, ugyanakkor semmi agresszió, semmi keménység nincs. Volt, aki korábban találóan: számítógéphez való hangszóróhanghoz hasonlította a Minimaxot és valóban, ezt én is így éreztem, mindig zavart a kis dobozokra jellemző vékonyka hang, de a hangváltó-módosítás hatására ez az "attitűd" szerencsére teljesen eltűnt a hangzásvilágából. A hangképet leírva az a lényeg, hogy minden, ami korábban is jó volt, mint pl. térhatás - most is ugyanolyan jó vagy talán még jobb; a középtartomány semlegesebb, a hangkép nyíltabb, talán ez a legjobb szó rá: egészségesebb, mint a gyári hangváltójával. Mivel kis doboz, természetesen a mélyek nem fognak ólajtót döngetni, de még így is, méretüket meghazudtoló módon képesek a mélyhang-visszaadására. Ahogy látszik a rajzon is, egy határozott egyszerűsítés történt (ami nálam ezidáig még nem fordult elő, de annál inkább az ellenkezője :--)) A mély-körben a soros tekercs és a párhuzamos kondenzátorok mind kikerültek, azaz direktbe kötöttem - ezzel sokat variáltam, de akárhogy is vesszük, nekem ez jött be a legjobban, szerintem nyugodtan meg lehet lépni. Igaz, az én Minimaxaimban AlNiCo-mágneses mélyek vannak, de úgy gondolom, hogy a későbbi szériás mélyeknél is jól működhet ez a bekötés; vagy legalábbis érdemes kipróbálni. (Sajnos nekem nincs rá módom, mivel csak ez az egy pár Minimaxom van.) A magas kör egy 3,3 uF kondi és egy 130 uH tekercs (ugyanaz, mint a módosított Saphirokban). Akinek vannak Minimaxai, ajánlom ezt a hangváltó-módosítás, aki akarja, maga is meg tudja csinálni, az eredeti fa-lapra feltehetők az alkatrészek...

 

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/Videoton_Minimax_hangvaltok.jpg

Üdvözletem! Tisztelettel kérdezném a fórumtársakat, hogy van-e valaki aki vállalna egy Minimax át kondenzátorozást. A hangszórók rendben vannak, eredeti állapotban. Köszönettel

Kékedi Levente képe

Üdv! Merrefelé laksz? Én szívesen segítek benne.

Budapest II/a. Köszönöm!

János123 képe

Tettem fel egy különleges :  Videoton D 132 -öt.

Kalmopirin képe

Ragyogó!

Már csak Columbo hadnagynak meg kell találni, hogy hová!

Kalmopirin

János123 képe

A googleba beírtam :    Videoton D 132 Retronom.     Akkor a képek között kiadta az enyémet , hogy felkerült. 13-as a mély, és 6,5-ös magas . Ilyen még nincs fenn.

Kalmopirin képe

Köszi, én is relfektáltam rá. A Google megmutatja hol.

:-)

 

Kalmopirin

János123 képe

Szivesen.

oldtimer képe

Igen, a mottója a dolgoknak az, hogy:

Jó ha valami könnyen elérhető, és nem kell „nyomozni” utána. Persze, lehet más vélemény is. Ám a kérdés: Mi a cél? Ha valami „társasjáték”, vagy találós kérdés, akkor nem szóltam.

 

üdv.: oldtimer

János123 képe

Nem nem , csak én nem tudom, hogy lehet feltölteni a dolgokat, de annak is örölök , hogy valamennyire sikerült.  De ha valaki feltenné jól, és jó helyre , az megköszönném.

oldtimer képe

Ez lenne az itt? >Videoton d 132 Minimax

 

üdv.: oldtimer

János123 képe

Igen , ez az, köszönöm. Fel tudnád esetleg a képet is tenni? Előre is köszönöm.

oldtimer képe

 

 

Videoton d 132 Minimax

 

üdv.: oldtimer

János123 képe

Köszönöm a segítséget.

Kékedi Levente képe

:) Azon kívül, hogy nem sok készült ezekből, túl sok érdekesség nincs benne. Műszaki szempontból meg nem túl jó konstrukció. A 6,5-es papír magas teljesen feleslegesen került bele, mert nem igazán bővíti a felső tartomány határát, ellenben nem kívánatos problémákat hoz be középtartományba 1 KHz fölött.

János123 képe

Ez kölönlegesség ! Több ilyenrők nem tudok. (persze egyik retro hangfal sem stúdio ).

Kékedi Levente képe

"persze egyik retro hangfal sem stúdio"

Ettől még elvárható egy funkcionálisan zenehallgatásra készült eszköztől, hogy jó hangreprodukáló eszköz legyen, és a zenehallgatás élvezhető legyen rajta. Készültek is ilyen vintage hangsugárzók szép számmal, szóval nem törvényszerű az, hogy vmi rosszul szóljon. :)

Mondjuk ebből sem lehetetlen egy hallgatható hangsugárzót kihozni. Ha nincs túlságosan féltve az eredetiség, akkor a mélyközepekre érdemes fehérvárról új habszéleket szerezni, a hangváltón picit igazítani, vagy egy az egyben kikötni a magasat onnan.

János123 képe

Nekem csak akkor ér valamit ha eredeti. A belenyulásokkal , már (nekem ) semmit.

oldtimer képe

Szivesen. Egy „közös cél” valósult meg, ugyanis kíváncsi voltam melyik dobozokról van szó.

 

üdv.: oldtimer

Videoton


Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton D204E midimax
Ismeretlen évjárat
Videoton DB 1600
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat