Videoton történet


Forrás: 
internet
Videoton történet
Laki Géza képe

 Ez valóban érdekelne,hogy 60 vagy 61-ben "keresztelkedett"át. Egy csomó régi leírás már  60-ban is VTRGy-ről beszél. Íme egy példa,ami egy új típusnak az R 999-es megjelenését  adja hírül:

 

  

/ „Új színfoltot jelentett az üzletek kirakataiban a Villamossági-, Televízió- és Rádiókészülékek Gyárának (volt Vadásztölténygyár) R 999 F típusszámú rádiókészüléke, hiszen szürke skálával eddig még nem jelent meg rádiókészülék a magyar piacon. Külső megjelenésében a Szimfónia (R 946 F, B 858) készülékekre hasonlít, csak kisebb annál.” Az idézet szerint 196O-ban már VTRGy volt a „régi” VT-gyár. A Videoton gyár története 1938-1970 című kiadványa pedig 1961-et jelöli meg névváltozásként. Valaki tévedett?/

 Ez a cikk a Rádiótechnika 1960 novemberi számában jelent meg.

leguan képe

A leghitelesebb gyártörténet (61. oldal) szerint az átnevezés 1961-ben történt. De más források (pl. ez meg ez) is így közlik.

 

Hogy egy '60-as novemberi újság miért nevezte már az új néven? Lehet, hogy az átnevezés már tervbe volt véve, a megyei Pártbizottság már rábólintott -:), de csak néhány hónap múlva lett hivatalos.

Laki Géza képe

Akkor ez sovány vigasz számomra. A leghitelesebb történetben csak az a leghitelesebb,ami az 54,64,és a 116 oldalakon szerepel.

Hogy más források is így tudják:azért,mert a kiadvány megjelenése után eszerint módosították. (Addig ott ilyen adatok nem szerepeltek)

A rábólintásról: Van egy olyan érzésem,hogy magára a kiadványra,annak tartalmára kellett a rábólintás.Talán a "szerkesztő"nem is gondolta,hogy azt 2000 után is olvassa valaki.

 

leguan képe

Nekem ezügyben teljesen elegendő a sovány vigasz. Mert valószínűleg az 1960 november 7-i ünnepségen bejelentették a névváltozást (hogy az öreg szakiknak ünnepélyes körülmények között nyomhassák a kezébe a hűségjutalmat), a tényleges névváltozás dokumentálása pedig 1961 január 1-ével kezdődött (hiszen a tervgazdálkodásban felesleges bonyodalmat okozott volna, ha egy éves terv mindenféle bürokráciájában kétféle név szerepel).

 

És az a két hónapos eltérés - a lényeget illetően - számomra tökmindegy.

Laki Géza képe

...zavar,mert több szakkönyv is így tudja.Így  például az a garanciajegyen lévő szöveg sem érthető,hogy a VTRGy Tavasz készülékét garanciába miért a RAVEL javítja (6o június) amikor azt már rég a Gelka javította. Ilyen és hasonlók zavarnak.(Az is igaz viszont,hogy ez az én gondom) Na mind egy.

 

Videoton


Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton D204E midimax
Ismeretlen évjárat
Videoton DB 1600
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat
történet