Videoton R4932 csöves sztereó rádió, utolsó szériás kivitel


Forrás: 
Saját
Videoton R4932 csöves sztereó rádió, utolsó szériás kivitel

A legszebb kivitel a 4932-esek között: esztergált-mart alumínium forgatógombok (PEKALIT-gyártm. német import), tetszetős tipográfiájú előlap. Ebben az évebn már  aboltokba került az Apollo-Orpheus-Prometheus teljesen tranzisztorizált sztereó asztalirádió-család.

Laki Géza képe

.. Ha ez csöves sztereo készülék volt,akkor a dekóder is csővel van felépítve. Ha viszont az tranzisztoros, akkor a készülék már a hibrid kategóriában tartozik. Legalább is én így tudom. Ü:Géza

Kiss Béla lászló képe

Üdv Géza! A 4932-ben egyedüli tranzisztoros fokozat a sztereó dekóder volt, minden mást elektroncsővel épített meg a gyártó. A nagytesó, az 5932, az igazán hibrid: ott már a végfokozat is tranzisztoros volt (nagy kár volt érte, de az volt a trendi) De nevezzük hibridnek a  4932-t is, de nem akartam kiírni így, mégsem kukorica:O)

Laki Géza képe

Bocsánatot kérek. Teljesen igaza van kedves László.

Kiss Béla lászló képe

Az Ön felvetése is teljesen jogos volt:) Üdvözlettel: Kiss Béla László

Volt ennek egy elődje , amiben csak a végfok volt stereo , dekódere nem volt . Utána kellene néznem a pontos típusának ...

Egyébként hihetetlen volt az a sztereó tér érzés , amit először a '70-es évek elején hallottam a miskolci Centrum áruház műszaki osztályán.

El is határoztam , hogy építek egy dekódert - akkoriban jött be (kicsit később) a UA758-as dekóder IC . Egy ED-55 VT rádió demodulátora után kapcsoltam , és a fenti képen lévő Vidi hallgatóval hallgattam.

Egy komolyzenei közvetítés volt - kicsit zajos , sistergős - de csodálatos volt ahogy "külön-külön" szóltak a hangszerek és "körülvett" az előadást követő taps .

A Videoton R 5700 jelű rádiója volt ez. Bízony, az "első sztereo" élmény felejthetetlen... 

ml

Laki Géza képe

Szerintem erre gondolt "nernoe" amikor a 4932-es elődjéről beszélt.

 

 

 

sztereo.jpg

 

 

Az R 5700-as már inkább a "pacsirta"mintájára lett szabva.

Kiss Béla lászló képe

Üdv Géza, nerone valóban az R5700-ra gondolt, azt 1966-tól meg lehetett már vásárolni kereskedelmi forgalomban. Nekem is volt, de hamar túladtam rajta, valahogy semmi sem fogott meg benne igazán.

A képen látható 4930 legjobb tudomásom szerint még a nullszériáig sem jutott el, mert a piac a "félsztereo" 5700-ra sem nagyon volt vevő, teljes sztereót akart, így a gyártása is már a 4932-nek indult meg 1968-ban. Viszont egy ilyen 4930 valódi kincs lehet, már csak azért is, mert minössze pár darab készült el, ide-oda bemutatókra.

 

Laki Géza képe

"Volt ennek egy elődje , amiben csak a végfok volt stereo , dekódere nem volt . Utána kellene néznem a pontos típusának"

Visszaolvastam,ez volt az alapállás. Mivel a 4932 elődjéről tett említést nernoe,így szerintem joggal értelmezhettem úgy,hogy a 4930-ra gondolt. Erre irtam,és tettem fel a képeket a két készülékről,ahol a szöveg szerintem-mel kezdődik,azaz nem állítottam,hogy ő akkor mire gondolt. Hogy valóban a 4930 vagy az 5700-ás ugrott-e be nernoe-nak a 4932-es meglátásakor, azt talán utólag megtudjuk tőle.

Hihi , senki össze ne vesszen miattam :)

 

Holnap utána nézek a könyveimben , hogy mire is gondoltam ... :)

A 4930-ra gondoltam :)))

És tényleg csak könyvben láttam , az 5700-nak már más a kávája.

 

De köszi az odafigyelést.

Ilyent sikerült szereznem 2-3éve kb, keleti OIRT URHs...

 

"Biztos jó munkásember" Balage78 Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

Videoton


Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton D204E midimax
Ismeretlen évjárat
Videoton DB 1600
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat