Raduga televízió


Forrás: 
saját tulajdon
Raduga televízió

Raduga, vagyis Szivárvány. Szovjet színes TV, mely típust 1973-tól 1975-ig gyártottak. 59cm-es delta-képcsôve van, áramkörei germánium és szilíciumtranzisztorokból, valamint 10db elektroncsôbôl épülnek föl. Súlya 65kg, teljesítményfelvétele 270W, új ára 650 rubel volt. Mint a legtöbb szovjet színes TV, ez is magánimportból került hazánkba, itthon hivatalosan soha sem forgalmazták. (Fôleg mivel ekkoriban még a színes sugárzás is kísérleti stádiumban volt.) Érdekesség, hogy ez a készülék volt a késôbb holmi tűzesetek kapcsán hírhedtté vált videoton color star ôse: számos áramköri panel teljesen csereszavatos bennük.

Nekünk is volt :-)
... mégpedig egy Szlavutics C202 jelű tv-nk. Teljes mértékben félvezetőkből épült fel, volt benne egy halom (kis integrálátságú) IC, de viszonylag hamar elkezdett betegeskedni, így áttértünk a haza ipar termékeire.
ml

A szovjet színestévék legendásan megbízhatatlanok voltak. Apám többet is vett vadonat újan, kicsit is, nagyot is, de mindegyikkel folyamatos küszködés volt az élet. Pedig maga a konstrukció nem rossz, csak baromi hitvány anyagokból és alkatrészekbôl kendrácsolták össze ôket. Ráadásul idehaza az alkatrészutánpótlás sem volt megoldott (hacsak az adott alkatrész véletlenül meg nem egyezett a color staréval), a tévék egynormásak voltak, a video-korszakban már mindenki szabadult tôlük, a kegyelemdöfést meg a 1993-as normaváltás adta meg nekik. Akkor tömegesen dobáták ki ôket. Mára már hírmondónak is alig-alig maradt, legfeljebb pincében, padláson, használaton kívüli lakrészekben pihen egy-egy ottfelejtett darab.

Akit érdekel ez a téma feltétlenül nézze meg ezt a honlapot, eszméletlen.

http://rw6ase.narod.ru/0/tw.html

Üdv!
Megnéztem a megadott honlapot.Tényleg eszméletlen,úgy ahogy mondod.
Esetleg nem tudnál valami hasonló infót a lengyel ill.román vagy a jugoszláv rádió és televízió gyártásról?
Komolyan érdekelne.
Előre is kösz.
Lacaj85 Egy retroimádó

engem is lenyűgözött a honlap, de neked sajnos nem tudok segíteni, már énse tudom erre hol bukkantam rá. De ha te esetleg megtalálod amit keresel légyszi juttasd el hozzám, engem is érdekelne! Sok szerencsét!

televízió


National-panasonic televízió
Ismeretlen évjárat