Videoton GP 14 "Gipsy" hangdobozpár


Forrás: 
Saját
Videoton GP 14 "Gipsy" hangdobozpár

Az adatai és további képek itt találhatók: http://patina.uw.hu/hangsug/vtkb14/kb14.htm - Az enyémen a felirat: SOUNDESIGN AIR SUSPENSION.

 

Ritka és meglepően kellemes hangú hangdobozpár, de egy nagyon kicsit igazítani kellett a hangváltóján, ugyanis az "egy kondi és más semmi" hangváltó ezekben a dobozokban is kevésnek bizonyult: a 4,7 uF MM elkót azonnal kicseréltem Remix kondira és a magassal párhuzamosan kellett kötni még egy 470 uH tekercset, ugyanis a magas hangszóró rezonanciafrekvenciáját el kellett tüntetni. A mély direktbe van bekötve, próbáltam ugyan elé tenni tekercset, de csak romlott a hangja, szerintem nem szükséges. A tömés is jó, kb. félig vannak tömve a dobozok, azt tapasztaltam, hogy akkor jó, ha a mélysugárzó mögött is van tömés, feljebb viszont nem szükséges. (Mindezeket csak fülre...) Exportra készült, ami azt feltételezi, hogy jó minőségű a termék és ez úgy is hallatszik, legalábbis a maga korában mindenképp és abban a tekintetben is, hogy szerintem hangilag jobb, mint egy átlagos Videoton dobozpár. Persze, megawattokat nem bír ki, de nem is baj. Az erénye leginkább a középtartománya, amely meglehetősen tiszta, kellemes, egyenletes, a térhatása is jó. A magasai lehetnének jobbak, de ezektől a kis magasaktól ennyi várható. Még a mélyei is kellemesek. Klasszikus zene kimondottan jól hallgatható rajta, egy kicsit az angolos hangzásra emlékeztető hanggal....

Akkor bejött az ötlet, amit adtam. :D

 

 

A magashangszóró rendbetehető, csak kicsit másképp kell legyártani, mint a régit.

dollerakos képe

Igen, köszi szépen, így utólag is (akik nem tudják, még a korábbi flame-en adtad, amelyet azóta a hangdobozpár eladója törölt).

 

Esetleg a magasakkal lehet valamit kezdeni, át lehet alakíttatni egy kicsit, Te meg tudnád majd valamikor csinálni? - Ha igen, szerintem annyit megérne a dolog.

Nincs mit, igazán szívesen. Tegyük hozzá, hogy ott kivételesen nem énkörülöttem volt a vita. :D

 

Majd szétnézek az üzemben, hogy mit találok alapanyagnak. Lehet, hogy már csak 8 centis körperemes kosárral tudok magasat készíteni, a 6,5-esek elfogyóban vannak.

dollerakos képe

Ja igen, csak a lényeget felejtettem el az előző hevenyészett beírásomban: azért szedte le az eladó a flame-et, mert én voltam, aki megvette tőle a dobozokat.... :--)))

 

Köszi, majd még gondolkodom rajta, mert lehet, így hagyom, ugyanis nemigen fogom használni, inkább csak a gyűjtemény része marad...

reparatio képe

sziasztok!

 

nekem is van egy ilyen párom.

Teljesen eredeti állapotban, azaz a mélyeket újra kellett tekertetni, mivel réges régen a húgom elröppentette őket. Azóta viszont még megy a műhelyemben egy RA6363S -el. Nem hi-fi célokra használom, csak háttér rádiózáshoz. Valamikor 78-79 környékén vettem az első fizetéseim egyikéből... Már nem is emléxem mennyi volt, de rendesen lenullázta a fizumat.

oldtimer képe

Csak ezzel a hangdobozpárossal van ilyen tapasztalatod?

Mást nem kellett módosítani?

Nekem 2db. DD2503A van (Videoton) és gyakran úgy érzem, hogy mintha kevés mélyhang jönne belőle.

Pedig az erősítő Quad 405. Igaz nincs hangszínszabályzó (minek?) és a vidi rádiókból megismert "Loudness-is szörny sincs a közelben.

A magasakat viszont hozza, most a Shadows :)

 

Pedig úgy hallottam basszusgitáros is volt az együttesben.

A ténykedését pedig most csak alig hallani.

üdv.: oldtimer

veroka képe

Sajnos nem fogod többet hallani. Jet Harris, nyugodjon békében.

panblue képe

Hello!

Sok mindenen múlik hogy mit hallasz a dd2503-on,én hallottam pár "gépen" "lineárban" szólni,nem volt mélyhiány,én nem tapasztaltam ilyet.

A quad405 sohan nem volt a szívem csücske bármennyire istenítették,szerintem alapjaiban "testetlen",erőtlen.Ettől még hozzáillő,jól párosított hangfalakkal szóklat jól.

És persze lehet a lemez hibája is,nekem is van Shadows,pl. uaz az album cd-ről karcsúbb és testetlenebb mint kazettáról.

És cd vs cd közt is hallottam különbségeket,nem is keveset.Míg az egyik élénken és tetszetősen szólt addig a másik tompán,mélyhiányosan stb.

Ez van...panblue

Csatlakozom Péterhez!

Azzal a gyengécske Quad al van a bibi, sajnos nem csak ezzel a régi ám jónak mondható Videoton hangfallal de egy drágább és elismertebb hangsugárzóval sem produkál megfelelő dinamikát!....az egyik legszebb mélyet produkálja a Magyar hangsugárzók palettájáról a DD-2503! Ezt Péterrel közösen is elismertük anno, miután több ízben teszteltük "elég komoly berendezéseken!, csont lineár beállítással, és nem volt hiány a mélyben...sőt kinek eladtam "egyszerre 2 párvolt itthon" rögtön jött a másik párért is, és nem bagóért vitte el!

Szóval cseréld le a Quadot..és ne bántsd azt a hangfalat....jó az hidd el, nálam 2 féle építéssel volt Quad..egyik sem volt jó! Megmondom őszintén egy NAD 7030 as kacagva felülkerekedik rajta hallgathatóság szempontjából!

Köszönöm Péter, hogy a tapasztalatodat leírtad! Sokan nem tudják hol is keressék a hibát......ez nálam is előfordult régebben..de ezért tanul az ember...

Atesz

Azért nem kell túlzásokba esni, a mélyhangszóró pl. ugyanaz, mint eleinte a DC2550-ben. :)

Szia!

Igen az is 25 ös mint a DC-2550 esben, ám "szerintem" van eltérés akár hangban is. Persze ehhez jobban értesz nálam, ezért részben el is fogadom az állításod! A tapasztalatunk Péterrel az volt, hogy kiemelés nélkül mondhatni megfelelő mély hangokat hallottunk vissza, persze ebbe a szoba jócskán részt vett, de általánosan megfelelőnek találtuk, angol és amerikai hangfalak mellett, "persze itt is sok dologtól függ a hasonlítás alapossága".

Atesz

Nem csak az átmérő egyezik, hanem a hangszórók többi alkatrésze is. Különbségek máshol azért tényleg vannak, talán a 2550 doboza kevésbé masszív, és úgy rémlik, hogy a térfogata is kisebb, ezzel valamivel nagyobb terhelhetőséget értek el, de megváltozott az alsó határ és a legtöbb jósági tényező.

Valóban a doboz térfogat nagyobb illetve közel duplája sújban, emlékeim szerint 2.8 avagy 3 mas anyagból volt. Hangra véleményünk szerint elfogadható konstrukció, persze mindenen lehet javítani ha épp abból a szemszögből nézzük.

Atesz

Videoton


Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton D204E midimax
Ismeretlen évjárat
Videoton DB 1600
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat
14


AKG K140
1970-1979
Moszkvics 2140
Találat: 2