Videoton Color Star televízió


Videoton Color Star televízió

Videoton színes TV 1977. Nem volt olcsó...

A robbanós tv.

NGA képe

"az első színes tévé a szovjet kooperációban készült Color Star volt, amelyet a saját fejlesztésű Munkácsy követett."

 

Még illetékes elvtárs is szólt róla :-)

 

Jól emlékszem, hogy Egri János műsorában, ahol hangszórót lehetett kapni, ilyen volt a fődíj?

Úgy van, ez volt a fődíj!
Ritkán nyerték meg, de volt egy olyan kosntrukció is, hogy néhány hónapra megkapta a delikvens (ekkor a részarányos árat kifizetve, meg is lehetett venni, de ebben nem vagyok biztos).
Hangszórót viszont tucatjával osztogattak :-)
Egyébként az első időkben (70-es évek) még nem volt rá jellemző a "robbanás". Ennek oka valószínűleg a gyenge technológia és a nem túl szigorú szovjet szabvány volt.
ml

csepregi attila képe

Eleinte nem volt"robbanós"de később a nyugatnémet alkatrészek(amik időzített bombaként működtek)nem bírták a terhelést és

füst,füst,bummm!

Emlékszem a 80-as évek közepén mindig arról szóltak a hírek, hogy egy
Color Star megint felrobbant.Asszem még a kabaréba is bekerült.

A "robbanós tv-ről" első híradás 87 január 1-én volt, egy szilveszteri lakástűz kapcsán amit egy ilyen tv okozott. Aztán a humoristák ráharaptak a témára.

Állítólag még az egyik kabaré műsor letiltásával is próbálkoztak a gyár illetékesei -nemzetgazdasági okora hivatkozva- mondván, hogy ebből a készülékből nagy tételben szállítottak a Szovjetúnióba.

matesa képe

Épp most volt az m1-en, Markos-Nádas. Egy arab főmuftival készült riport, ahol az új félelmetes hadifegyverről volt szó, melyet a fronton vetnek be, és magyar mérnököktől származik. Ez volt a Color Star.

Nagyon komoly ára volt ennek a TV-nek. 20.300 forint??? Jesszus, ez ma sem kevés pénz, nemhogy 1977-ben, amikor a havi átlagbérek 2000-3000 Ft körül voltak.

1 évig kellett dolgozni egy robbanós TV-ért??
Furcsa arány...

Üdv: Atika

Csak azok robbantak/gyulladtak fel, amelyekben az eredeti szelén feszültségsokszorozót német szilícium alapanyagúra cserélték, mely a jobb hatásfoka miatt megemelte a nagyfeszültséget, amit a szigetelések már nem bírtak el. Tehát nem konstukciós hiba, hanem az alkatrészhiányból adódó nem szakszerű javitás volt az ok.

dollerakos képe

Én úgy tudom, hogy ehhez nem kellett, hogy javítsák, mert bizonyos készülékekbe gyárilag is ilyen sokszorozót tettek. Idővel a szigetelés beégett és mivel ott volt a képcső alatt, nemcsak hogy égett, hanem mivel melegítette a képcsövet, így az, mint egy vákuum-bomba, berobbant.

 

Egyébként volt néhány olyan szovjet tévé, ahol durvább dolgok is előálltak. Ezek a készülékek mindenféle előjel, égés és szag nélkül azonnal képesek voltak robbanni: pl. ott voltak az elkók a képcső-nyak alatt és ha az egyik felrobbant, akkor az azonnal vitte a képcsövet is. Később a szovjektek úgy "oldották meg" a gondot, hogy nem az elkókat tették el, hanem odatettek egy lemezt, hogy ha az elkó robban, a képcsövet ne bántsa.....

Hali! Nekem van 1 működő példányom, és hatalmas, minimum 65 kiló, és köbö még eccer akkora mint a munkácsy color.Nem próbáltam még koaxal,mert nem garázsban van és nem sikerült még rávennem magam, hogy becipeljem. még az eredeti fa lábai is megvannak. de szerintem hibás lehet valami a színnel, mert nem hangyás a képe, hanem vörösen fénylik, vagy lehet, hogy ennyire komcsik vótak ezek a köcsög ruszkik? ja és tényleg nincs meg valakinek az a kis ajtó ami a kezelőszervek elé kerül? az enyém ajtajának az egyik felfogató fülegykéja törött, és emiatt fóton leesik.

Nekem évekig volt a gyűjteményemben egy Color Star, de aztán elegem lett belőle. Egy szép napon "megkapták" a gyáli rádióadó munkatársai :D. Mekkorát nézhettek a munkába érkező szakik, amikor ez a monstrum várta őket a kapuban! Gépem kedvenc tulajdonságai (voltak):
-Tömegpusztító súly (félisteni rangban álltak azok a kiszállók, akik egyedül vitték ki a Barkasig)
-95%-ban a leghitványabb papírbakelit nyáklapok, egy rossz gondolatra már tüzet fogtak
-Paraffinnal átitatott papír trafószigetelések, bemelegedés után egzotikus szag az egész szobában
-Hálózati trafó aluhuzalja ha levált = kampec dolores, ha csak nem volt kéznél ezüst forrasztókence
-Kicserélhetted a menetzárlatos sorkimenőt, amit egy kolléga tett a szintén menetzárlatos gyári helyébe
-Virsli méretű Y-művonal, ami úgy nézett ki, mintha egy Down-kóros tervezte volna
-Antennajel hiányában nincs hangyaháború, csak mocsárszínű maszat a képernyőn
-Konvergenciapanel, ami arra szolgált, hogy a kék, a piros és a zöld Szűcs Judith egyszerre mozogjon a színpadon
-Rövidzárlamellának becézett vasúti féktuskók a sorméret és a fókusz beállítására
És még sorolhatnám napestig, de maradjunk annyiban, hogy én inkább a Munkácsy Colorral ápolnám a múlt örökségét. Na AZ egy igazi májer készülék volt, ezzel a Dunnyuskával ellentétben! :)

Zotya

Ez nem Color Star egyéni heppje volt, minden delta képcsőhöz (egy háromszög csúcsait alkották a színpontok)szükség volt erre az áramkörre, tehát a Munkácsy Colorban is volt ilyen.
Egyébként ijesztő, amiket leírsz a Color Starról, csoda hogy működtek :-)
ml

Mi lett volna, ha ezt az irást mellékelik a készülékhez,
a "fogyasztó" tájékoztatására? - Nagyobb sikere lett volna mint a TV-nek.

Ezt Zotya irására értettem, csak lejjebb került eggyel.

Radios20 képe

Nagyapámnál ilyen tv volt sokáig :-)

Mi azon kevés emberek közé tartozunk akiknél bevált :-) De komolyan, nálunk semmi baj nem volt vele. Csak azért szedte szét "az Öreg" mert

kapott helyette egy Waltham-ot.

Nagyfater TV-i időrendi sorrendben:  VTRGY. "Kékes" (az ívelt kávás")

                                                           VIDEOTON  "Color Star"

                                                           WALTHAM

mantal képe

Nekem is volt, kb 1998-ig- nagyon jól működött.
A tv szerelő ismerősöm alakította át infrássá...
Hát, az valami fenomenális volt, de sajna a képcsöve felmondta, így másikat kellett venni. De annyit, mint az kibírt, sajnos nem találtam. És nem akart egyszer sem felrobbanni!!

Én 1979-ben vettem a Colorsztárt úgy emlékszem 20.000 forintért 3 éves részletre. Valamikor 1982-1983 körül (de lehet, hogy később) purcant ki a sokszorozója. Lehet, hogy ez robbant, de nálam csak pukkant, büdos szagot árasztott és elhomályosult a kép. Azt kicseréltettük egy TV szerelővel és még így elment néhány évig. Annyira szép volt a képe, hogy a szomszéd 7-8 ezer forintért meg is akarta venni ;-). Nekem tetszett ez a TV, sokáig élveztük, de aztán rajta is túllépet az idő.

OWORION (oworion@index.hu)

Szoval ezaz? Hát mikor kb ötéves voltam mamámék vettek eggyet használtan. Tiszta lila volt minden föleg a fák lombjára emlékszem. Egy fél évig se ment és kigyulladt. Még szerencse hogy pont nézték és nem aludtak igy felkapták és kivitték égve.
A régebbi fajta nagyáramu super color ami nekemis van (ittis fentvannak párban) az robbanhat? Mert néha nagyokat áthuz fényeseb dolgoknál, szerintem belül a képcsö.

Kobra
1977-ben vásárolták szüleim, hetente egy! film ment színesben.
Elősször az Alfa Holdbázis, Onedin család, Mire megvénülünk Jókai Mór regénye alapján, ment színesben.
A készülék 1985-ig üzemelt.

Nem az az NDK sci-fi sorozat volt? Hogy is hivták a főszereplő
hölgyet? Szőke volt, és nagyon csinos.
Lézerpisztolyuk volt. Az ellenség meg ilyen zöld élőlények voltak. " Varangyok " volt a nevük.
Ha ugyanarra a filmsorozatra gondolok, akkor az korábbi lehetett
mint 1977.
MEGVAN ! Tamara ! Igy hivták a lányt.

Kobra
A szőke Hölgy a doktornő volt, Tamara hosszú barna hajú, ő volt az aki mindig átváltozott.
1976-tól ment három évad, aztán egy mozi film verzió 1983 ban készült belőle.

Ajjaj, egy kis kavarodás van. Szőke és olyan németesen csinos, az Tamara Jagelló hadnagy a Biztonsági Szolgálattól volt az Orion Űrhajóból, amit 1968-ban adtak nálunk először a tévében. A varangyok szinét nehéz lett volna megállapitani, mert hogy a sorozat fekete fehérben készült, nálunk se szines tévé sem szines adás akkor még nem volt, de olyan csillámlóak és nekünk gyerekeknek igen félelmetesek voltak. Egyébként  nem NDK hanem NSZK sorozat volt, a többi stimmel. Lézerpisztoly viszont volt benne.  Az Alfa Holdbázis az meg egy angol sorozat volt, abban volt egy szőke hajú doktornéni, az meg olyan dokrotnénisen volt csinos. Egy részében eléggé rút idegenek voltak.

márió1993 képe

 A fekete-fehér tévék 1979-től integrált áramkörös kivitelben készültek, az első színes tévé a szovjet kooperációban készült Color Star volt. E készülékhez  számos lakástűz és két haláleset is kapcsolódik. Az amúgy kiváló paraméterekkel bíró készülék egy konstrukciós hiba, néhány egymáshoz túl közel lévő csatlakozó miatt robbant föl.

Ha a szovjet kooperációban készült Color Star volt az első színes tv,akkor az Alba Color hányadik volt?

LG.Pécs

NGA képe

Szerintem az első szines tv a videcolor volt.

A "sorrendet" nem kell elfogadni,nyílván mindenki másképp tudja. De az érdekelne,hogy a VIDECOLOR milyen készülék volt,azaz ki,mikor gyártotta.

Köszönettel:lgp.

NGA képe

Már fel is raktam.

http://www.retronom.hu/node/14102

Azt,hogy az első,magyar VT gyár által készített gép több fantázia néven jelent meg,arról egyikünk sem tehet.Hogy azt ALBA COLOR nak becézték vagy VIDECOLORNAK,az szerintem ma már mindegy.Abba egyezzünk meg,hogy egyik típus sem azonos a COLOR STAR-ral,amit Ön mint első készüléket említett. Üdv:lgp

NGA képe

Itt valami keveredés van. Valóban egy régi hozzászólásomban idéztem egy netes irást, ahol ezt emlitik elsőnek. De mint irtam, szerintem sem a Color Star volt az első szines magyar tv, hanem a TS 3202 SP, amit a videoton valószinűleg hivott albacolor és videcolornak is. Ebben teljesen egyetértünk mi pécsiek :-)

 

És akkor erre emlékszik még valaki?

 

"Kedves nézőink, gondoljanak azokra, akik pihenni szeretnének. Kérjük, hallkítsák le a tv készülékeiket. Köszönjük."

Örülök,hogy egyetértünk! Legalább mi....PÉCSIEK!

márió1993 képe

a legelső szines tv a videcolor volt utána jött a color star aztán sztem az ALBA COLOR majd az infracolor

Sziasztok! Jól tudom, hogy ez a TV csak a SECAM-normát ismerte?

Szervusz! Igen, ez csak Secam szerinti színes adást tudott fogni. A Munkácsy Color amellett, hogy megbízhatóbb, még PAL-t is tudott. Terra gyártmányú modulátorral lehet Secam normát előállítani.

Atomik képe

nekünk is volt color star tv-k de a miénk nem robbant,úgy kb. 89- derekán volt neki egy hibája hogy ha bekapcsoltuk akkor lecsapta a megszakított az óra alatt de azt a gelka orvosolta,93-ban adtunk túl rajta,de a miénk hála nem  robbant :)

Videoton


Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton D204E midimax
Ismeretlen évjárat
Videoton DB 1600
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat
Color


Colorvox
Találat: 3
Colorvox - NDK
Találat: 2