Orion rádió - AR 321


Forrás: 
Saját
Orion rádió - AR 321

Orion AR 321-es készülék.

Bozzay Dezső munkája.

Valamint (tudtommal) Ez volt az első Magyar Nyomtatott áramkörös Rádió.

Nagyon ritka ilyen szép állapotban, mert a nyomógombos hullámváltó előtt mindíg el van repedve a műanyag. Nemrég jutottam hozzá egy hibátlan példányhoz :-)

Még takarítás, és az egyik gomb réz díszkarikájának pótlása vár rá. A megszerzés, és birtokba vétel első örömében inkább ide töltöttem fel. Majd később ezen hiányosságait is orvoslom.

Orion05.JPG Orion04.JPG Orion07.JPG Orion06.JPG Orion02.JPG Orion09.JPG
Kiss Béla lászló képe

Üdv, én is kaptam egy barátomtól egy 321-est. Nekem sajnos van a  billentyűk alatt egy repedés, elleben megvan a rézkarika:O)

 

Az enyém drapp színű kalapácslakkal készült, de ha jól tudom, a 321-esnek volt egy eltérő formájú változata, kevésbé gúla, inkább hordó-alakú.

Radios20 képe

Üdv!

 

Eltérő formájú?

Ha esetleg tudsz, tégy fel légyszives egy képet róla.

Mert ezt még nem is hallottam, hogy volt ilyen.

Előre is köszönöm!

Üdv; Radios20

 

Hello!Ez az utólsó orion rádió amit elektroncsővel gyártottak.

Radios20 képe

Üdv!

 

Igen. Az AR 422-t már a Terta gyártotta le T422 néven. Utána az Orionnál megszűnt a rádió gyártás. Ebben kérek majd pontosítást, valamelyik Rádiótechnikában le volt vezetve fejezetenként. Ha jól emlékszem 1963-ban szűnt meg a rádiógyártás, az Orionnál.

Nagy nehezen összeáll nemsokára nekem is egy működő példány. Egy barátomnál nyaralás alkalmával láttam az URH-s változatát élőben először. Tetszett a készülék formája és a kalapácslakkozott felület. Aztán az élet úgy hozta hogy megláttam egy URH nélküli változatot ami nem tűnt vészesnek. Minden lapátgomb ép volt, pedig azok gyakran el vannak törve. Az összes cső és a hangszóró hiányzott de tudtam hogy csöveket találok bele itthon hangszóró meg lesz valamilyen. A burkolat elfogadható volt és győzött a nosztalgia szóval megvettem. Tisztitás közben kiderült hogy a por alatt egy nagyon rozsdás sasszi lapul, egérrágta tekercsekkel. Elegem lett belőle félretettem és nemrég vettem egy másikat aminek törött volt a doboza. Működni ez se működött mert már előttem jártak benne, de sikerült szóra bírnom. Ez a kiakasztható tekercskészlet a hullámváltó csúszkáin jó ötletnek tűnik, de a kivitelezés pocsék. Minden gombnyomáskor ütközik a benyomott csúszka és ez idővel kikészíti a tekercsek melegen elnyomott rögzítését, aztán szakadnak lefele a tekercsek a drótokkal együtt. Pedig kellett nyomkodni, mert a kikapcsolás is ezzel ment mivel a poti nem kattanós. Ráadásul teljesen szabad az egész nagyon el tud koszolódni. Illett volna leburkolni valamivel. Érdekes hogy üvegszálas a panel, jól elrendezték az alkatrészeket rajta. Rontja az összképetviszont hogy a poti tele van légszerelt alkatrészekkel a régi szokás szerint. A hangszóró a burkolathoz képest nagy. A kispórolt URH helyére beraktak egy sávnyújtót így sok mechanikai rész azonos maradhatott. A műanyag nekem is el van repedve, de a rézkarikák megvannak. Az Orion csöves korszak lezáró darabja a Pacsirtával együtt.

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
Orion HS 20 ...
Találat: 2
Orion HS 200
1980-1989
Orion hs 500
1980-1989
Orion HS 500
1980-1989
Orion HS-40
1970-1979
rádió


Alicja táskarádió R-603
Ismeretlen évjárat
Amatőr rádió
Találat: 2
BRG Cb-rádió
Találat: 2
Detektoros rádió
Ismeretlen évjárat
ELTA walkman rádiós
Ismeretlen évjárat
Funsun rádió
Ismeretlen évjárat